查看完整版本 : 《三國志11》稱霸模式全攻略

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:48 PM

《三國志11》稱霸模式全攻略

1.首先我並唔贊成睇攻略,原因有二:其一系睇攻略會使游戲嘅樂趣大減,因為制霸模式嘅魅力就在於挑戰二字,通過分析失敗嘅原因搵出問題嘅根本所喺,然後利用游戲中現有嘅一切可以利用嘅資源解決掉根本問題,呢就系玩呢個游戲嘅基本方法。因此喺睇攻略之前請自己問自己兩個問題,一系究竟點解冇過關,制約因素喺邊度,二系有乜解決辦法,就系點樣能夠克服制約因素。

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:48 PM

雖然呢兩個問題睇似很簡單,但系提出後才能真正明確你要做乜,點做,否則常常系冇目的性嘅一團糟。睇過攻略難度就會降低甚至消失,因為呢些關鍵(如同做題時嘅坎)都會被道破(至少道破到能夠通關嘅程度),但系由於制霸設計或許存在問題(開始時許多劇情冇提示,導致許多關鍵點都要靠自己探索,雖然有些人基於豐富嘅三國知識可以估到,但對於大多數人嚟講幾乎不可能.而唔知呢些關鍵劇情很可能絕對唔得通過),知劇情系必要嘅,因此喺此先列出劇情攻略;

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:49 PM

其二,基於呢個游戲設計系建立喺偽隨機基礎上,因此理論上完全可以通過改變操作順序采用嘗試法實驗出通過方法,特咪系論客集結和勇將集結.但對於由於種種原因需要睇通過攻略嘅玩家,喺此列出了我嘅通過方法,雖然很多地方實際系失敗嘅,但我可以保證至少按照我嘅方法一定可以通關。

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:49 PM

2.開始後首先存檔,開頭劇情實喺太長了。
3.注意失敗條件避免失誤導致失敗。
4.唔好指爾像常規劇本模式一樣通過只揪俘虜或殺死敵將消滅部隊(劇情除外),但系只揪掂對方兵力減少三到四分之一(可能存在上限約為2000多),若敵將負傷此部隊能力可能下降.

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:50 PM

5.對計略嘅必要講明:偽報作用系使敵軍撤回根據地,有嘅戰役行動范圍有限制,敵軍撤出我方行動范圍後將無法攻擊,若勝利條件為全滅則無法達成;混亂(擾亂)嘅作用系使敵方原地唔動,而且將忽視被混亂部隊嘅存在性,即郁可以唔受阻礙嘅著過.另外兩種狀態下都無法反擊

虎牢關之戰
1、擊破3人後發生三英戰呂布

鄴之戰
1、每次擊破一定數量嘅敵軍設施發生加氣力事件

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:55 PM

赤壁之戰
1、黃蓋接近曹操,曹操軍全軍着火
2、甘寧接近曹操,曹操軍全軍混亂

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:55 PM

定軍山之戰
1、40日後趙雲援軍出現
2、黃忠攻擊擊破夏侯淵,敵軍全混亂
3、用黃忠擊破張合後,所有人+50氣力

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:56 PM

官渡之戰
1、第二回合後,袁紹軍運輸隊出現
2、運輸隊出現後,擊破之,烏巢出現
3、運輸隊擊破後有許攸叛變事件
4、運輸隊被擊破後,劉備軍會出現,攻擊曹操嘅兩個城市
5、把烏巢擊破,烏巢陷落,張高二將投降,我軍糧食增加氣力上升,袁紹軍兵力減少,烏巢四隊守兵消失

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:56 PM

長坂坡之戰
1、趙雲接近夏侯恩出現劇情只揪,贏後趙雲得青岡劍
2、麋氏與趙雲接近,麋氏死亡,趙雲兵力=趙雲+原縻氏兵力,氣力全滿,敵軍全混亂,氣力減少
3、張飛走到襄陽與江陵嘅交界處嗰塊地形為渡嘅地方,曹操軍全混亂,氣力減少
4、8月11日發生關羽援軍
5、出現糜夫人死亡後,用趙雲接近劉備可以發生劇情
6、7月11日糜氏出現

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:57 PM

南郡爭奪戰
1、曹操軍被火攻擊後部分部隊混亂,全體氣力-50
2、剩余110天時劉備軍出現直攻襄陽
3、江陵攻陷後我方全體金錢+1000

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:57 PM

漢中爭奪戰
1、擊破楊任龐德出現
2、擊破前哨基地氣力+50,擊破龐德氣力+30

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:58 PM

夷陵之戰  
1、三回合後4隊援軍到達
2、六回合後陸遜援軍到達
3、陸遜接近任意蜀將,火計發生
4、甘寧每隔一段時間會加重傷勢
5、甘寧和沙摩柯接觸,引發劇情只揪,失敗隊伍全隊消失。如果甘寧唔幸陣亡嘅話,嗰周泰欲為之報仇而士氣大幅上升,隨後用佢主動接觸沙摩柯,再次自動觸發只揪。

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:59 PM

五丈原之戰
1、司馬懿接近諸葛亮待命發生脷戰,勝利後我方全體士氣+20,敵方全體士氣-25

才女掹擢計劃
本關全部轉載
女性加入條件
貂蟬 長安 脷戰或方天(方天喺洛陽 直接從許昌去長安就行 貂蟬智力81冷靜)
糜氏 小沛 先去小沛觸發事件 然後去平原搵劉備 再回小沛加入
馬雲祿 武威 只揪勝之 (武力88) 加入並且得到戰國策(之不過一般系曹彰打嘅 要書嚟也冇用)
祝融母女 建寧 1v2只揪孟獲夫婦 (孟獲武力87 祝融85 估計也只有曹彰有勝算了)

波濤狂野的採購 2019-12-15 08:59 PM

孫尚香 柴桑 只揪抑或養由基弓 (養由基弓喺襄陽 孫尚香武力87)
黃月英 成都 先去成都觸發事件 糜氏加入後再去下坯搵孔明 再回成都加入
大喬 吳 先去吳觸發事件 然後去搵梓潼左慈脷戰 再回吳加入
小喬 廬江 大喬已經加入
鄒氏 宛 已經有4名女性加入
甄氏 南皮 曹植曹睿前往(曹丕唔行)
蔡琰 晉陽 曹彰曹植前往
王異 天水 脷戰勝利加入(智力82剛膽)

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:00 PM

寶物地點(路過就能拿)
長安 方天+六韜
汝南 七星+飛刀
襄陽 養由+孫子
只揪戰勝馬雲祿 戰國策

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:01 PM

論客集結
1、擊破智力比自己高嘅可以加2點,比自己低嘅只能加1點,
2、最後諸葛亮出現
3、每次換對手時生命補滿
4、前五關中戰敗可以重新挑戰,最後一關對戰諸葛亮唔得復活

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:01 PM

宛之戰
1、曹昂要接近曹操才能發生援軍
2、典偉接近胡車兒發生只揪,典韋只揪失敗後會死亡,然後cc加氣力;只揪勝利胡車兒隊消失

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:03 PM

易京之戰  
1、擊破公孫續,敵方援軍唔出現
2、唔擊破公孫續,敵方援軍出現
3、擊破3個箭塔後,發生袁紹軍挖地道進軍事件

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:03 PM

徐州之戰
1、擊破敵軍任意兩隊(仲系破敵士兵總量超過一定數量?此處唔確定)發生劇情,全軍+50氣
2、剩余120日時袁紹軍出依家小沛後

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:04 PM

荊南平定戰
1、用張飛最後消滅2個敵隊之後,關羽登場
2、關羽接近黃忠,劇情只揪,勝利後黃忠歸劉備
3、攻略桂陽後,孫吳援軍出現,直攞長沙,長沙被攞後,直攞武陵

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:04 PM

合肥之戰
1、張遼隊擊破敵人1支部隊,所有氣力+30
2、擊破凌統隊,甘寧隊退出戰場
3、張遼隊擊破敵人2支部隊,敵方所有部隊兵力減少25%
4、張遼隊擊破敵人3支部隊,敵方所有部隊兵力減少25%

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:05 PM

樊城之戰
1、8月21日,於禁、龐德增援
2、龐德隊與關羽隊互相接觸,關羽狀態為輕症
3、10月21日徐晃隊加入己方,己方所有部隊氣力+20
4、徐晃隊與關羽隊互相接觸,敵方所有部隊兵力減少25%
5、於禁隊兵力低下時候,與關羽鄰接,發生於禁投降事件
6、龐德被關羽擊破後,發生龐德被斬劇情

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:05 PM

武將集結
1、擊破太史慈拿暗器(可暗器),回少量血
2、擊破關羽拿大刀,回少量血
3、擊破趙雲拿劍,回少量血
4、擊破黃忠拿弓(可偽退),回少量血
5、擊破馬超回全血

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:06 PM

逆賊討伐戰
1、董卓討伐戰7月1日敵人後方出現馬家軍馬騰 馬超 龐德
2、袁術討伐戰10月21日劉關張於柴桑江夏河上交界處出現
3、曹操討伐戰5月11日喺底線處出現五虎將,全體氣力+20

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:07 PM

1虎牢關之戰 挑弱嘅敵人選攻擊方針就行,第三個敵人選最弱嘅因為完了後唔得回血,最後三人組唔算很容易,但肯定可以過嘅方法系一直防御,直到攢夠了兩個氣連續放小必殺將敵人干掉 兩個小必殺可以干掉關羽張飛一半血以上,決唔得放完了敵人冇死,因為等到敵人換人就牙煙了,呢時敵人氣基本系滿嘅(挨了兩個必殺)很可能直接放中必殺就把你重傷  
備注:只揪有cg圖 武勇

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:07 PM

2鄴兵器戰 簡雍作用系混亂和內訌,撿部隊適性嘅混亂,布置機關陷阱之類似乎冇乜用,因為過程中有兩次劇情加氣,其他人就系猛砸,利用好開始嘅柵欄,先撿最強嘅砸,出現個意外系居然我劉備被迫和張郃只揪(騎兵戰法),武力相差懸殊劉備73佢89最後仲系險勝,用三連小必殺干掉了,之不過似乎除咗劇情以外嘅只揪結果都只系少兵. 另外還有挖堤壩……
備注:靠近鄴城有cg圖 攻城戰

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:08 PM

3赤壁之戰 先用黃蓋沖上去與曹操接觸(必須相鄰),觸發火燒劇情,甘寧靠近曹操敵軍全混亂,然後猛用戰法砸就行了,注意敵人總系想方設法靠近己方港口,被攻下就算輸,所有堅決唔得有人漏網

備注:黃蓋靠近曹操有cg圖 赤壁燃燒

波濤狂野的採購 2019-12-15 09:08 PM

4定軍山之戰 關鍵在於開始嘅占位 站好了幾乎都系秒殺 黃忠站喺17,93上(只有呢個位置開始夏侯淵先送死嚟,而且以後幾乎每次黃忠戰法都暴擊,經實驗咪嘅位置唔行),嚴顏緊跟喺後,其余人實際根本用唔到 上嚟全力打爆夏侯淵(必須黃忠點打死無所謂),敵軍全混亂,接着唔停放亂射擊破張郃(最後一擊必須系黃忠同樣點打無所謂,佢朝黃忠撞死都可以)所有人氣力加50,呢就完全可以把敵人干光了趙雲喺五十天後出現,之不過已經冇乜用了.
頁: [1] 2
查看完整版本: 《三國志11》稱霸模式全攻略