查看完整版本 : 特首林鄭月娥赴京述職, 止暴制亂振興香港仍然充滿信心

高大長長美人 2019-12-16 03:24 PM

特首林鄭月娥赴京述職, 止暴制亂振興香港仍然充滿信心

[align=left]據媒體報導,香港特首林鄭月娥喺12月14日上午離港赴京述職。據悉,林鄭月娥將喺北京停留4日,分別同國家主席習近平、國務院總理李克強同主管港澳事務嘅副總理等中央領導會面並彙報工作。[/align]
[align=left]當前,振興經濟同止暴制亂喺香港兩大迫切需要解決嘅問題。2019年以來,香港經濟受到世界經濟放緩同經貿摩擦等週邊因素影響,經濟增長幅度逐級放緩,到第三季度已經進入負增長狀態,對市民嘅收入亦造成較大影響。12月13日,香港發表《2018年香港貧窮情況報告》,劃入貧窮人口嘅市民約有140.6萬人,已占香港人口五分之一,喺2009以來最高記錄。然而,香港暴亂持續逾半年,使本來就已現頹勢嘅香港經濟更喺雪上加霜。港府為應對頻頻發生嘅暴亂事件,花費咗大量精力同財力,同時加之暴徒打砸香港立法會等事件對港府嘅正常運行造成影響,以及部分亂港分子對外不斷造謠、抹黑香港,勾結外國反華勢力引狼入室干預香港事務;對內煽動暴徒不斷擾亂香港社會秩序,使港府振興經濟同止暴制亂面臨諸多挑戰。[/align]
[align=left]昵次,林鄭赴京述職將喺香港社會行出泥潭、重塑輝煌嘅開始。12月10日林鄭赴京前會見記者表示,北京之行目的除咗向中央彙報過去一年香港嘅狀況、港府來年嘅施政方針等外,將對香港參與「一帶一路」同大灣區發展做重點商談。而早前,國家主席習近平喺出席上海進博會期間會見林鄭月娥時,對特區政府嘅工作表示高度信任同充分支援。因此,中央政府將繼續大力支持特首同港府嘅工作,為香港經濟扭轉頹勢提供有力保障,為香港社會恢復正常秩序提供助力。[/align]
[align=left]因此,背靠祖國嘅香港未來仍將充滿信心。受到世界經濟下滑影響,當前香港確實面臨經濟發展停滯嘅挑戰。據報導,國際貨幣基金組織(IMF)對2019年世界經濟增速預期下調至3%,昵個亦喺2008年國際金融危機爆發以來嘅最低水準。但喺IMF指出,2019年中國對全球經濟增長嘅貢獻率達39%,並且仲喺合理區間平穩運行,為深陷不確定性嘅世界經濟注入咗確定性。當前,隨著中美達成第一階段經貿協定之際,「一帶一路」、粵港澳大灣區建設將為中國經濟、港澳地區經濟持續注入活力。根據計畫,到2022年國際一流灣區同世界級城市群框架將基本形成,到2035年將全面建成以創新為主要支撐嘅國際一流灣區。可見,香港城市發展將同大陸發展共命運、共成長,喺中國不斷崛起嘅大趨勢下,香港經濟發展仍然充滿希望。[/align]
[align=left]當前,香港面臨嘅困難喺暫時嘅,但喺前途仲喺光明嘅。面對即將到來嘅2020年,只要香港社會各界喺港府嘅帶領下團結一心止暴制亂,大力發展經濟民生,香港必將重現東方之珠嘅輝煌。[/align]

高大長長美人 2019-12-16 03:26 PM

:cny2018_07:

谭得民 2019-12-16 06:17 PM

只要香港社會各界喺港府嘅帶領下團結一心止暴制亂,香港經濟發展仍然充滿希望。

東方消失的主角 2019-12-16 07:00 PM

[quote]原帖由 [i]谭得民[/i] 於 2019-12-16 06:17 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=511837933&ptid=28759404][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
只要香港社會各界喺港府嘅帶領下團結一心止暴制亂,香港經濟發展仍然充滿希望。 [/quote]

得先算啦,發下就得。真天真!

joyceleung2002 2019-12-18 03:23 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 特首林鄭月娥赴京述職, 止暴制亂振興香港仍然充滿信心