查看完整版本 : 《三國志11》超級難度最簡單嘅曹操文字攻略

呢個大水樽 2019-12-22 01:08 PM

《三國志11》超級難度最簡單嘅曹操文字攻略

我系一直打超級劇本嘅,睇網上很多攻略打法,都系中級抑或初級嘅,也有講系打超級難度,但系非常奇怪,講用曹操一開始可以登曹休,用孫堅一開始可以登徐盛得柴桑,我發現根本不可能,呢個劇本至少有2個版本,我打嘅版本一開始最低嘅忠誠系96,根本不可能直接登人。喺我嘅打法當中,最好打嘅並唔系劉備,反而劉備最難,也最冇意思,呢點後面再講,曹操最好玩,也系最有可能保住其他2個同盟嘅一方。

呢個大水樽 2019-12-22 01:09 PM

1、曹操嘅打法:一開始用2個用處唔大嘅武將,各出2000兵,我用嘅系許諸和典韋,一個往陳留走,一個往汝南走,都走到陳留和汝南嘅地界最外圍一格嘅地方,引陳留和汝南嘅兵出嚟,引陳留系為了招潘漳,引汝南系為了全盤接收汝南,各出2000兵後,許昌還有41000人,輸送40000零啲嘅人和裝備,還有大部分嘅錢糧往新野走,為搬家做准備,點解要往新野走,系為了接下嚟進攻江陵,連成一片保劉備和孫堅,抑或去接收佢哋嘅武將。

呢個大水樽 2019-12-22 01:10 PM

第一回合,出2 支部隊和1支輸送隊後,再造一個計略所結束。第二回合,往汝南走嘅部隊到了汝南邊上,許昌直接對汝南流言,唔管計略所造冇造好都可以掂。第三回合用郭嘉對陳留流言,呢一回合另一部隊也可以站到陳留嘅邊上了,唔知點解非常奇怪,每一回合似乎都系固定模式,比如第三回合肯定系只有郭嘉可以流言,第四回合似乎系程昱,其他回合也系固定嘅,但系第三回合你用郭嘉流言汝南,必定失敗,所以利用呢一回合流言陳留

爭攞一次把潘漳嘅忠誠度降到93以下,運氣好啲還能招於禁和其他人,因為汝南太守陳到唔很好招,你幾乎只有呢一次,最多二次嘅機會去流言陳留,所以如果潘漳嘅忠誠度降嘅唔多,也可以用SL大法,去做點其他事情再進行,點解咁,後面會講到。第三回合還可以用智力唔高嘅人造2個市場,一定要幾個人加起嚟20天完成嘅,呢2個市場建好後新野已經占領了,許昌除咗幾個智力高嘅和魅力高嘅,其他人全去新野,准備進攻江陵。

第四回合後面嘅就一直流言汝南,用兵引陳到和李通呢兩支部隊,陳到唔好招,忠誠度至少要降到60左右,如果陳到出嚟帶嘅有副將,最好SL,2個人一起時忠誠降嘅似乎很慢,但佢帶副將嘅機率唔高。讓陳到和李通呢兩支部隊一直唔得回城,等忠誠度降嘅足夠低時,喺佢哋即將回城嘅嗰一回合去招,咁陳到抑或李通回城時正好系太守

呢個大水樽 2019-12-22 01:11 PM

招過嚟後成個汝南都系你嘅了,同理,一開始也可以去招陳留和宛城,陳留太守系於禁,宛城太守系李嚴,都很好招,我點解要去招最難招嘅汝南太守陳到,因為你一開始招了陳留和宛城後,洛陽會直接出兵攻打嗰度,很多良將,如賈充、司馬攸、陳泰唔得喺第一時間招降,並且許昌嘅人基本上都閑着了。

呢個大水樽 2019-12-22 01:12 PM

新野占領後,就開始發展新野,過幾回合,搵2支弓兵部隊射港口,咁等汝南一招過嚟後,汝南嘅箭樓之類嘅攻城武器直接運過嚟,唔使自己造,我原嚟嘅打法系唔招汝南,而系主力到新野後造工房造箭樓,然後攻江陵,有點浪費。大概喺4月份左右,陳到嘅忠誠度降嘅差唔多了,也幾乎冇糧了,呢時候把汝南招過嚟。

呢個大水樽 2019-12-22 01:12 PM

如果運氣好嘅話,還能再去接收宛城,用上便去引陳留嘅兵,站到宛城嘅地界邊上,宛城最好唔好出騎兵,咁佢走2次打唔到你,同理流言之,忠誠度降到足夠低時,直接招李嚴,要把握好時機,呢個時候差唔多洛陽會出兵進攻許昌,如果太早招到宛城,洛陽就直接攻宛城了,如果運氣唔好,宛城有可能換成張角咁嘅太守

呢個大水樽 2019-12-22 01:15 PM

抑或李嚴嘅忠誠度降唔到足夠低,之不過汝南招過嚟後,許昌咁多高智力嘅人閑着也系閑着,4月左右宛城一般會出嚟個搞建設嘅,至少能從宛招過嚟一兩個人。汝南有3萬人,我一般運1萬兵和攻城武器到新野,另外嘅裝備和近2萬兵運到許昌,許昌需要守一會,多抓幾個人。

呢個大水樽 2019-12-22 01:16 PM

汝南嘅攻城武器到新野後,港口應該已經攻下嚟了,直接從水路進攻江陵,與劉備、孫堅連成一片,港口唔好太早攻下嚟,要唔江陵、甚至柴桑嘅兵有可能直接嚟打呢個港口,曹操又冇乜水軍,就比較論盡了,呢種情況出現嘅情況很低。

呢個大水樽 2019-12-22 01:17 PM

有4個武力稍微高啲,但又唔系太用嘅上武將調到許昌去,我一般系張遼、夏候惇、夏侯霸、曹昂。呢個過程中,炒錢糧,我嘅原則系游戲唔禁止嘅都可以用,就算只有一座城,可以用SL大法炒,汝南攞得後,也可以喺汝南、新野、許昌之間炒,有啲系啲,運氣好陣都可以炒到大幾萬金,大幾十萬嘅糧。

呢個大水樽 2019-12-22 01:18 PM

洛陽出兵後,通往許昌嘅路口造個太鼓台,用新野調上嚟嘅4將,加上典韋、許諸、陳到,每2、3人一隊只揪,後面曹操加荀攸、郭嘉加甄氏、卞氏2支暈人隊,一直和洛陽過嚟嘅人只揪,基本上都系些好將,也可以用SL大法,三國志11嘅設定有時候很奇怪,如果對方唔只揪,你也以先去干咪嘅,比如指揮咪嘅部隊用戰法,再返嚟只揪,也許就掂了,咁嘅例子還有很多

呢個大水樽 2019-12-22 01:18 PM

戰法唔掂時,唔管你點SL,都唔會掂,去做點咪嘅事情,比如讓另一支部隊先行動,再回過頭嚟也許就掂了,接收劉備和孫堅嘅人也系咁,佢哋一旦被滅,睇睇下一回合過嚟嘅邊幾個人,如果唔系你想要嘅,可以先巡察、招人、建設等,下一回合佢哋被滅時,過嚟嘅人就會變,系唔系很奇怪,所以如果你有耐性,可以經常用到SL大法。

呢個大水樽 2019-12-22 01:19 PM

洛陽過嚟嘅部隊中,肯定有司馬懿,你要睇睇佢系乜部隊,有時候系攻城部隊,如果系攻城部隊,很好辦,用張遼和只揪把佢嘅力氣耗光,然後拖到你嘅隊伍和許昌之間,總之要讓佢回唔去,又乜都做唔成,攻下江陵之後差唔多就可以只揪殺了,喺殺司馬老兒之前,盡可能把前面只揪抓住嘅武將招降,曹操魅力高嘅人唔多,殺了司馬老兒後需要招人,有很多人可以招,所以你早期要盡量多嘅收集人才。

呢個大水樽 2019-12-22 01:19 PM

如果司馬出嘅唔系攻城武器,用嗰2支暈人部隊想辦法暈之,雖然掂率唔高,但也仲系可行,暈了後,用弓兵燒佢,一直燒到瀕死,然後也拖到許昌和你嘅隊伍之間,呢時候就很好暈了,如果佢回復到輕傷,再燒,反正司馬老兒系皇帝,帶嘅兵很多。

呢個大水樽 2019-12-22 01:20 PM

殺了司馬老兒後有個很重要嘅步驟,呢時候你應該打下了江陵,江陵點打下嚟一會現講,去招降從壽春、廬江、柴桑三個地方去攻打江夏嘅人,呢對於保孫堅非常重要,孫堅嘅位置太差,而且又中意把兵營造喺江夏右邊嘅地方,很容易就被人破壞掉了,破壞掉了如果喺江夏地界上還有敵人,佢就唔會再造兵營,只有等死。

呢個大水樽 2019-12-22 01:20 PM

招了幾個攻打廬江嘅人後直接就地幫忙守。司馬老兒死後,絕大部分武將都系忠誠度大減,記得前面把行動力留多點,第一時間睇睇有冇離嘅近嘅太守可以招降嘅,如果有就直接去招,呢時候最好也用下SL大法,睇睇到底有冇可能招,如果招唔了,就唔好去浪費行動力和人。

呢個大水樽 2019-12-22 01:21 PM

需要招和可以招嘅人很多,如果運氣好,招1、2個城市,你就有6、7個城了,雖然只系臨時嘅。有幾個人我系非常注意嘅,比如馬忠,袁紹,陳表,呂布,袁遺,顏良,審配,郭圖,鞠義等人,馬忠要抓人,咁早期你可以出2抓人部隊,而且馬忠肯定會喺從柴桑進攻江夏嘅部隊中,忠誠度唔高,很容易招,就算呢時佢喺夏口港里,也有可能招,袁紹魅力高又很好招人,特技仲系名聲

陳表嘅攻心系很好用嘅,抓人嘅部隊我中意用昂揚+攻心+束縛,兵種用戟兵,一次可以滅幾只部隊,兵力和力氣幾乎很少操心,招呂布系因為呂布很容易招,而且配曹植系個紙佳嘅暈人部隊,曹操本嚟能暈人嘅就唔多,袁遺特技系指導,也系曹操缺嘅。抓人嘅部隊有些應該注意,離本城近嘅,最好有高智力嘅,抑或系反計、洞察,要唔對方嚟個高智,一回合讓你回城,可能你抓住嘅人全跑了。

新野從水路進攻江陵嘅部隊,打下江陵右上港口上登陸,劉備90%嘅可能會喺呢個過程中進攻江陵,你一定要喺佢攻下嚟之前占領江陵,就算佢唔出兵,你也可以打嘅下嚟江陵,江陵呢時候嘅兵大部分已經出去打江夏抑或襄陽了,呢其中也有一些技巧,比如劉備帶有很多嘅攻城武器,而且攻擊力高

呢個大水樽 2019-12-22 01:22 PM

你攻唔下嚟陣,佢可能就直接攻下嚟,你冇機會,呢個時候需要堵和留,堵就系大家都圍喺江陵城附近陣,你盡量堵住佢嘅攻城武器嘅占位,讓佢嘅攻城武器唔容易發揮,留就系唔好把江陵嘅敵兵殺光,比如,江陵外面有一只敵兵,而江陵城中只有6、7000人,呢時江陵系唔會再派人出嚟嘅,如果你把呢支部隊干掉

呢個大水樽 2019-12-22 01:23 PM

江陵會現派一只部隊,呢時江陵估計只有3000多人了,劉備又系喺你之前行動,所以你啲機會都冇,成個過程需要計算一下幾時你可以打下嚟,一回合冇把握打下嚟陣,你唔好攻城,等劉備打嘅差唔多陣,你再上。

呢個大水樽 2019-12-22 01:24 PM

以前我系遇到過幾次劉備搶下江陵嘅情況,後尾通過呢種方法,劉備基本上都冇機會,多用 SL。需要注意嘅系最後一下,最好由帶潘漳嘅部隊去打,呢時江陵至少有20多員武將,運氣好會有貂蟬、嚴顏等人。

呢個大水樽 2019-12-22 01:25 PM

江陵攻下嚟後,許昌嘅人就要准備開始往下調了,把賈詡和程昱調到江陵,准備使用流言,而且呢時候陳留和宛城可能出大部隊攻打許昌,唔系很容易守,梗系想守也能守,因為司馬智力高嘅人唔多,你多用留言,呢時許昌城內有唔少高智嘅人了,包括招過嚟嘅賈充等人,招一個系一個,其他嘅仲系喺太鼓台附近堵,我最近咁打過一次,洛陽唔造兵營,兵力還經常滿,往新野和江陵輸送了N多部隊,許昌冇陷落之前,新野系安全嘅。

呢個大水樽 2019-12-22 01:25 PM

撤出許昌後,守2個城,新野和江陵,新野呢邊,宛城過嚟嘅部隊盡量造個傻瓜出嚟,乜叫傻瓜,就系兵力很少,有機率自已暈,武將智力又很低嘅部隊,因為兵少,一開始帶嘅糧又多,可以堅持很長時間,最好把佢嘅兵打到100以下,自暈嘅機率似乎系跟附近嘅敵軍兵力多少有關系嘅,敵軍兵力多時,4、500人也有可能自暈,等到佢兵力差唔多陣,派個武力低嘅人帶幾百嘅弓兵,啲啲嘅試,把傻瓜部隊造到100人以內,如果其中有高智嘅武將,要么把呢支部隊消滅掉,換支蠢點嘅,要么通過流言把智力高嘅武將招過嚟。

呢個大水樽 2019-12-22 01:27 PM

喺撤出許昌之前,注意喺宛城通往新野嘅路口造個陣抑或軍樂台,許昌被攻下嚟後,宛城會喺第一時間進攻新野,汝南唔定乜時間被進攻,最好早點把汝南嘅兵和物資撤出嚟,然後喺新野汝南之間造個土台,汝南以後嘅兵就會繞道許昌過嚟,增加了許多反應嘅機會,如果汝南唔早點撤,等許昌過嚟進攻新野後,就冇機會了。

呢個大水樽 2019-12-22 01:28 PM

守新野陣,先把曹操放喺宛城方向一段時間,許昌因為剛被攻下嚟,唔會立即有兵過嚟,把宛城嘅傻瓜造出嚟後,派1、2個70多智力嘅武將喺旁邊守着,如果冇自暈,用守着嘅武將暈之,如果第1個武將冇暈掉,最好存檔,用另一個再暈,免得2個都唔得暈掉,對方傻瓜部隊就跑了,再造又很論盡,如果第2個通過攞檔也唔得暈,嗰就象前面講嘅,干點咪嘅,再返嚟。

曹操之後就可以守新野嘅許昌方向了,如果已經有了呂布,加曹植又系一只暈人部隊,再放個抓人部隊喺呢邊就OK了。江陵方面,右邊嘅港口造2支傻瓜部隊,一只喺港口嘅水上,另一只喺港口嘅正下方,港口上嚟有3個點,自已放2支部隊,占2 個點,另啲占支傻瓜部隊,如果冇傻瓜部隊占呢個點,敵方可能港口直接出兵呢個點,雖然機率唔系很高,自己人占又唔合算,容易被水上打,派3支智力70 多嘅部隊就可以了,反正70多智力嘅人才多。

江陵嘅左下也可以造支傻瓜部隊,其他人去進攻永安,否則永安過嚟嘅部隊即可能從水上走,也可能從陸上走,從陸上走就唔好卡位,唔好守了。剛攻下江陵時,立即造個計略所和人才所,永安十有八九可能會有大部隊從陸上進攻江陵,大規模嘅基本上就呢一次,後面再過嚟嘅部隊會喺永安下水,然後到江陵登陸,所以守住呢第一波很重要,盡力流言之,如果永安出兵,剛好喺你殺掉司馬老兒之前,嗰流言就事半功倍了。

呢個大水樽 2019-12-22 01:29 PM

前面很多次提到了掌握時機殺司馬老兒,可以睇出呢個時機嘅掌握多有用,殺掉之後可以招邊些人,你可以先試一下,睇殺掉之後有邊些武將忠誠度低,先殺和後殺,能招嘅武將似乎系差唔多嘅,而且要注意啲,流言唔好喺殺司馬之前,否則敵人忠誠度降低後,再殺司馬,敵人嘅忠誠度系重新計算嘅,有可能又恢復到100。
頁: [1] 2
查看完整版本: 《三國志11》超級難度最簡單嘅曹操文字攻略