查看完整版本 : 論茶葉嘅收藏價抵得

认真的你 2019-12-27 09:01 AM

论茶叶嘅收藏价抵得

喺茶葉界,玩存茶嘅都系大咖。茶葉嘅生產有轉型,茶葉嘅採摘工藝有改革,茶葉嘅包裝有升級,甚至連茶葉廠都有變更,每一次嘅唔同,都使當其時嘅茶成為如今嘅一泡難求。
    而有機會能收藏到其中嘅一兩款,且唔講呢啲茶嘅歷史見證價抵得,其品飲價抵得更系難以預估,屋企能有呢啲“大心肝椗”嘅茶友,還算唔上系“大咖”咩?
    世事變化無常,如果說相機能留下當其時嘅畫面,文字能記錄下當其時心情,可能只有茶,能保留住當其時嘅味道了。
    趁着年輕,有經歷,有古仔,存下茶葉,也許喺未來嘅某個日子,能為自己帶來感動嘅回味。
    抓唔住流逝嘅時光,握唔住美好嘅尋日,但有茶葉嘅年份替你記錄下歲月嘅沉澱,與自己嘅成長。
    喺收藏界,流行一句經典話語:“好藏品自己會說話”。咁,好嘅茶葉藏品,自己會乜話話呢?
    一、茶葉收藏嘅“優質股”
    喺六大茶類中,黑茶系公認嘅最具收藏價抵得嘅品類,堪稱茶葉收藏中嘅“優質股”。代表性品種有:雲南普洱、湖南安化黑茶、廣西大堡茶。
    黑茶喺製作工藝上屬后發酵,喺微生物、有益菌嘅催化下,產生氧化酶與茶葉中嘅茶多酚持續發生氧化反應,黑茶系越陳越香氣,時間越久,滋味越醇厚、甘爽,具有很高嘅品飲價抵得和收藏價抵得。
    一些年份較早、具有品類標誌性意義嘅茶品,如上世紀40年代生產嘅黑茶磚、五六十年代生產嘅千兩茶等等,已經具有文物價抵得,經濟價抵得自然唔得估量。
    而一般由上等老茶樹為原料精製、茶齡兩到三年、品相好嘅普洱,若收藏存儲得當,每年拉勻上漲10%也系屬於好鬼可觀嘅價抵得增抵得。
近年來,隨着黑茶收藏熱嘅興起,一批遊資及炒家紛紛介入,黑茶收藏市場暗流涌動。
    單就普洱茶來說,種類唔下數十種,山頭唔同,用料唔同,級別唔同,價格也差距甚大,每公斤產地收購價從三四十元到幾萬元唔等。因此埋手黑茶還需十足理性。
    從市場需求嘅角度睇,普洱茶仲系很有投資價抵得嘅。有數據統計顯示,經過十多年來嘅發展,如今普洱茶嘅消費人群至少增加了10倍以上。
    唔過,茶葉終歸仲系用來喝嘅,普洱茶嘅收藏也應分建立喺這一直情屬性上,只有真正嘅好茶才能藏得住品質,藏得住價抵得。
    二、茶葉收藏嘅“潛力股”
    近幾年來逐漸升溫嘅一個茶葉收藏品種系老白茶,堪稱茶葉收藏中嘅“潛力股”。代表性品種有:白毫銀針、白牡丹、壽眉、貢眉等。
    白茶嘅生產歷史並唔算久遠,屬輕發酵茶類,採用萎凋工藝製作而成,向來有”一年為茶,三年為藥,七年為寶“嘅說法。
    也正系這說法,讓白茶喺這幾年裡身價倍增。義芳君認為,白茶嘅收  藏價抵得源於三個原因。
    1、喺黑茶收藏炒得“天昏地暗”嘅時候,一部分市場嗅覺敏銳嘅藏家開始將白茶作為一個全新嘅投資渠道;
    2、老白茶嘅收藏熱正話興起,歷史數據屬於空白,收藏價抵得冇天花板效應,容易受到藏家嘅青睞和炒家嘅暴炒;
    3、老白茶本身具有藥用價抵得嘅產品特性,好鬼適合於收藏。
一揦埋,白茶收藏三年后,價抵得便會有明顯上漲,理想狀況下,到了五年可實現價格翻番。但系過了五年及五年以上,老白茶還能唔能繼續漲,這個就唔好說了。這主要源於白茶輕發酵嘅工藝特點,諗掂它儲藏時間唔得能像黑茶咁久,意味着收藏變現嘅周期縮短,再加上目前市場上白茶嘅消費群體總量其實並唔零舍大,因此埋手白茶收藏,還需謹慎。
    三、茶葉收藏嘅“冷門股”
    與黑茶、白茶嘅收藏風相比,陳年老鐵、老岩茶嘅收藏則屬於後起之秀,屬於茶葉收藏中嘅”冷門股“。究其原因,主要喺於鐵觀音、岩茶以半發酵工藝製作,人們品飲習慣多追求“新、鮮、香”,一般當季或當年生產嘅茶葉,茶農都系以儘快脫銷為第一要務。
    以往,年份高嘅陳茶基本屬於茶農“自娛自樂”性質嘅收藏,作為平時應急藥用。唔過,隨着老茶收藏風嘅颳起,老鐵、老岩茶嘅收藏價抵得也系唔得小覷,畢竟物以稀為貴。
    而且陳年老鐵、老岩茶保存良好嘅情況下,具有很好嘅飲品價抵得。中醫理論上,老鐵或老岩茶性溫和,具有“疏肝理氣”之功效。
    如今市面上真正嘅十五年以上嘅老鐵、老岩茶數量好鬼稀少,當屬珍品了。隨着人們生活水平嘅提高,未來老鐵、老岩茶收藏有可能成為茶葉收藏市場上嘅“黑馬”。
    因為,六大茶類中,烏龍茶嘅消費總量名列前茅,用戶群體數量巨大,而且每年保持了增長。

香煎清涼的豆腐 2019-12-27 02:30 PM

謝謝分享

束負69ooxx 2019-12-29 02:46 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

月娥姐 2020-1-1 08:28 PM

fug168 2020-1-1 11:00 PM

謝謝分享

希夷 2020-1-2 06:34 AM