查看完整版本 : 回顧2019年香港失去咗什麽、得到咗什麽

廚房藍色樓奴 2019-12-30 03:10 PM

回顧2019年香港失去咗什麽、得到咗什麽

回顧2019年上半年,香港仲係世界上最安全嘅城市之一,作為世界金融中心嘅香港人,我哋過著富足又拼搏嘅日子。但係香港進入6月後,反修例示威運動開始,示威暴徒喺西方反華勢力與反對派嘅操縱下開始破壞香港,因此我感覺香港失去咗好多好多美好嘅嘢。香港最先失去嘅就係安全感,香港嘅安全感來自於香港警隊多年嚟嘅付出加上香港市民多年嚟對香港警隊嘅信任。但係香港嘅安全感喺示威暴徒嘅不斷破壞攻擊下變得支離破碎,黃媒與反對派又針對香港警員進行造謠攬炒,至此香港市民失去咗安全感。香港失去安全感後又失去咗引以為傲嘅經濟水平,自反修例運動開始,香港嘅運輸業、建築業、旅遊業就受到咗唔同程度嘅沖擊,單係今年嘅聖誕節赴港旅遊嘅人數同往年相比就大幅度減少,有專家指出僅聖誕節當日香港就少咗幾十個億嘅收入。香港失去安全感與經濟並唔可怕,最可怕嘅係香港區議員選舉失去咗公信力。2019年對於香港嚟講本來就係動蕩嘅一年,所以呢界香港區議員選舉不同於往常,呢次選出嚟嘅議員有義務幫助香港止暴制亂、恢復和平。但係喺西方反華勢力嘅操縱下,泛民派運用欺詐、暴力等不恥手段破壞咗選舉嘅公平性,雖然最後泛民派取得勝利,但香港亦因此失去咗公信力。

高大長長美人 2019-12-30 04:52 PM

泛民派運用欺詐、暴力等不恥手段破壞咗選舉嘅公平性,雖然最後泛民派取得勝利,但香港亦因此失去咗公信力。

廚房性感的手機 2019-12-31 03:30 PM

[quote]原帖由 [i]高大長長美人[/i] 於 2019-12-30 04:52 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512410050&ptid=28788044][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
泛民派運用欺詐、暴力等不恥手段破壞咗選舉嘅公平性,雖然最後泛民派取得勝利,但香港亦因此失去咗公信力。 [/quote]

冇五毛藍絲收受利益出賣建制,香港區選點會爆冷?2019香港見証咗歷史!

ppll 2020-1-1 02:29 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 回顧2019年香港失去咗什麽、得到咗什麽