查看完整版本 : 學習武術理論

agentsmiths 2020-1-1 12:15 PM

學習武術理論

猜想 全世界各種武術, 也會有應對 對方出拳 的 防衛和 反制方法。
個人的理解, 最普遍的出拳方法是 直拳和勾拳。
等我相信各門派的武術, 一定有招式來應對直拳 和勾拳對嗎?
這樣兩個武術家比武, 先出拳攻擊者 一定會被防守方 招式 反制。
因此除非先 出拳 攻擊者 認識對方武術反制 直拳招式 的方法,
又或是 出拳地快 而防守方來不及反應, 這樣才有能取勝的可能?
如果以上兩點 優勢也沒有, 兩位 武術家 的 比武, 先出拳者會 先處於劣勢嗎?
知道想法有不足的地方 ,請各武術家指教。

地藏菩薩 2020-1-1 12:55 PM

[quote]原帖由 [i]agentsmiths[/i] 於 2020-1-1 12:15 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512481220&ptid=28791444][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
猜想 全世界各種武術, 也會有應對 對方出拳 的 防衛和 反制方法。
個人的理解, 最普遍的出拳方法是 直拳和勾拳。
等我相信各門派的武術, 一定有招式來應對直拳 和勾拳對嗎?
這樣兩個武術家比武, 先出拳攻擊者 一定會被防守方 招式 反制。
因此除非先 出拳 攻擊者 認識對方武術反制 直拳招式 的方法,
又或是 出拳地快 而防守方來不及反應, 這樣才有能取勝的可能?
如果以上兩點 優 ... [/quote]

無錯, 當兩個實力一樣的高手過招, 先出手的會蝕底。 

您可以看奧運的跆拳道比賽, 到分勝負的回合, 雙方都不願先出手。

過客007 2020-1-3 10:16 AM

好難講!睇情況!

111x111=12321 2020-1-3 12:13 PM

"學習武術理論" 好多既... 
多到無個真.

EDEDEDD111 2020-1-3 10:34 PM

先出手蝕底嘅原因,係因為攻擊手率先由安全範圍切入受方防線,尤於呢個舉動雖要時間,造就受方有時間截擊

所以假動作有可能破壞受方節奏

呢啲只不過係理論,好多時攻撃手都會一招得米

節奏,速度,信心都係關鍵⋯⋯
頁: [1]
查看完整版本: 學習武術理論