查看完整版本 : 十大經典必睇美劇,你睇過幾部?

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:47 AM

十大經典必睇美劇,你睇過幾部?

TOP 10
破產姐妹(Broke Girls) 9.0
一提到呢部美劇,一大堆直男就開始興奮,噢噢噢果個身材超級好(胸超大)嘅Max,女生們也按捺唔住,對對對果個講黃段子超好笑嘅Max。

可見破產姐妹粉絲真嘅超級多,幾乎無人唔知。

呢部劇嘅兩個主角都特咪受觀眾喜愛。
一個系實力雄厚(胸超大),而且張口閉口一個黃段子,分分鍾把你嘅嘴堵住嘅毒脷性感女王Max,一個系曾經系千金小姐,優雅靚,有商業頭腦,又天真可愛,最戳直男心嘅Caroline。

但呢部劇不僅系角色經典,劇中兩人吵吵鬧鬧但卻總系互相照顧、情同姐妹嘅感情,也非常打動人。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:48 AM

TOP 9
紙牌屋(House of Cards) 9.2
提到美國政治題材劇,大部分人第一個想起嘅都系紙牌屋,也系幾乎公認嘅呢些年Netflix出品嘅質量最好最受歡迎嘅美劇。

呢個系一部有點殘忍嘅政治斗爭劇。
凱文史派西飾演嘅黨鞭弗蘭西斯,幫助沃克當上新總統,但沃克卻違背了佢嘅諾言,冇將弗蘭西斯升為國務卿。弗蘭西斯憤怒唔已,暗自下定決心要將沃克拉下寶座,於系默唔吭聲地開始布局復仇行動,到最後才一步步顯露出佢嘅真實目的。

弗蘭西斯狡猾甚至殘忍嘅政治手段,系呢部劇最大嘅亮點。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:49 AM

TOP 8
越獄(Prison Break) 9.2
越獄第一季喺2005年播出時,就幾乎已經奠定了佢嘅巔峰位置,從此成為了很多劇迷心中無法被超越嘅第一美劇。

還記得呢身紋身咩?

為了幫助哥哥越獄,佢把成個越獄計劃都紋喺了身上,表面睇系普通嘅紋身,但只有男主自己才清楚,紋身里包含了成個監獄嘅地形結構圖,需要用到嘅化學試劑,需要用嘅道具...

要掂越獄,必須懂建築學、地理學、化學、物理各種領域嘅知識,巨大嘅工程量,男主嘅超高智商,完全讓人嘆為觀止!神劇!

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:49 AM

TOP 7
生活大爆炸(The Big Bang Theory) 9.4
應該幾乎冇乜人唔知謝耳仔系邊個吧?生活大爆炸里萌到喊嘅謝耳仔,追劇喵真嘅愛死了。

四個奇葩科學家和一個火辣女伙計嘅摩擦,鬧出很多喜劇笑話。

第一季第一集,謝耳仔和Lenard一起去捐精子,卻又臨陣退縮,咁嘅開頭就已經告訴了你,生活大爆炸就系一部有點精分嘅奇葩搞笑劇。

呢四個科學家就系咁奇怪無厘頭,和平凡人世界格格唔入,有嘅厭惡社交,有嘅喺異性面前唔得講話,有嘅懂幾國泡妞嘅語言,現實生活中你睇到咁嘅人可能會揍幾拳,但喺生活大爆炸里,你卻對佢哋愛得唔行!呢就系BigBang嘅魔力。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:50 AM

TOP 6
無恥之徒(Shameless) 9.4
經濟蕭條,一個工人階級家庭里,一家之主系一個經常被發現瞓喺客廳地板上嘅酒鬼,老老母也唔稱職。佢哋嘅女兒,18歲嘅Fiona只好承擔下了撫養佢5個弟弟妹妹嘅責任,開始了佢嘅「大姐大冒險記」。

豆瓣嘅熱門評論里,幾乎都喺講呢就系宇宙第一神劇,五星怒贊,最愛嘅一部美劇。

單從劇情嚟睇,呢講嘅就系美國底層階級嘅殘酷到唔得再殘酷嘅現實戲,有各種絕望嘅生活境遇。但系,呢又系一部百分百正能量嘅治愈劇,睇到最痛苦最殘酷陣,也系讓人感動得一塌懵查查陣。

就像一個網友講嘅,呢部劇永遠都喺fuck up,但永遠都系family。一次睇完感覺很爽。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:50 AM

TOP 5
六尺之下(Six Feet Under) 9.6
一部質量很高,但很少人知嘅經典美劇。

呢部劇嘅主題系「死亡」。
每一集基本系以一個人嘅意外身亡開始嘅,死法各異,有殘酷嘅,有荒誕嘅,有出人意料嘅。呢些逝去嘅人會被送到劇中主角經營嘅殯儀館,喺嗰度生者與死者對話,回首死者嘅一生。

呢部劇主題和氛圍比較陰沉,但有時也唔失幽默。更關鍵嘅系,呢部劇引導觀眾深刻地思考生與死嘅意義,思考自身平凡又寶貴嘅生命。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:51 AM

TOP 4
成長嘅煩惱(Growing Pains) 9.6
很多90後都唔知呢部劇,因為佢嘅年代的確有點久遠。但你可能唔知,佢系美國1985年至1992年間收視率最高嘅情景喜劇,佢播出陣,你哋可能都還冇出生吧。

《成長嘅煩惱》講嘅系西弗一家人嘅故事。父親系心理醫生,母親系記者,三個孩子有搗蛋鬼,優等生,還有個醒目鬼。你系唔系想到了《家有兒女》?系嘅,呢部經典嘅單元喜劇,影響了很多後尾嘅喜劇方向。

愛與成長嘅故事伴隨着歡笑,呢就系西弗一家嘅故事,成長嘅煩惱。睇得人心里很溫暖,帶點感動。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:52 AM

TOP 3
絕命毒師(Breaking Bad) 9.6
睇了呢部劇,追劇喵嘅感受和睇完《越獄》嘅感受一樣,嗰就系:千祈咪惹高智商嘅人。。。

呢部劇里,高中化學老師沃爾特系拮據家庭嘅唯一經濟來源,一輩子勤勤儉儉,生活本嚟就苦逼,冇想到50歲生日快到時,卻被診斷出肺癌晚期,只剩幾個月嘅時間。

化學老師被逼上了絕境,要崩潰了,轉念一想:何唔趁要掛之前撈一大把錢,做之前從嚟冇做過嘅事情?!

於系,佢加入了販毒團伙,利用佢異於常人嘅制毒天賦,開始開墾自己嘅毒品帝國,甚至利用自己嘅化學知識,干掉了兩個殺人唔眨眼嘅毒販。簡直系驚心動魄!

雖然呢部劇一開始嘅設定,就注定了呢個系一部悲劇,但並唔妨礙佢成為一部神劇。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:53 AM

TOP 2
權力嘅游戲(Game of Thrones) 9.6
追劇喵迄今為止最愛嘅一部美劇,冇之一。《權力嘅游戲》至今出了五季,每一季嘅豆瓣評分都喺9分以上。

佢改編自喬治馬丁嘅小講《冰與火之歌》,系一部中世紀史詩題材劇。

呢部劇嘅核心系「權力」,善良仁慈嘅史塔克家族、凶狠奸詐嘅蘭尼斯特家族、有龍之名嘅坦格利安家族、殘忍陰險嘅「剝皮」家族、擁有黑魔法嘅史坦尼斯......各方力量為了爭奪象征最高權力嘅鐵王座,激發了戰爭,也准備着隨時背叛。
    喺呢部劇里,背叛和死亡系「永恆」嘅旋律。你永遠唔知下一秒會被邊個背叛,也唔知下一秒被邊個砍死。正如第四季海報所講「All Men Must Die」,凡人終有一死,包括你最愛嘅主角,分分鍾就掛掉,讓你措手唔及,痛心唔已。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:54 AM

TOP 1
老友記(Friends) 9.8
1994-2003年。十季。美劇鼻祖。六個朋友嘅故事。

講真,呢部劇你要么唔睇,要么一睇就根本停唔下嚟,因為真嘅太!好!笑!了!你完全無法想象,20年前嘅美劇,依家嚟睇,居然還會分分鍾被戳中笑點,甚至有人講比生活大爆炸還搞笑。

六個感情好得唔得再好嘅小拍檔——靚單純嘅Rachel、痴迷恐龍嘅Ross、古靈精怪嘅Phoebe、花心卻總系替朋友着想嘅Joey、有強迫症嘅Monica、幽默暖男Chandler,佢哋六個人喺一塊,總系會有很多歡樂。

最溫暖嘅系,遇到唔開心嘅事情,佢哋會互相安慰、互相鼓勵,一起度過。或許呢也系很多人向往嘅友情,也系老友記最打動人嘅地方。

袋中活潑的回覆 2020-1-3 10:54 AM

僅代表個人意見  多謝

kira2018 2020-1-3 12:07 PM

基本上睇過晒Friends同TBBT只睇過頭幾季.完全系垃圾,跟本唔好笑.

111x111=12321 2020-1-3 12:11 PM

一半喜劇?

十劇都完結左好耐, 有無續緊季既呢? :D

kira2018 2020-1-3 12:27 PM

[quote]原帖由 [i]111x111=12321[/i] 於 2020-1-3 12:11 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512571049&ptid=28795359][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
一半喜劇?

十劇都完結左好耐, 有無續緊季既呢? :D [/quote]似乎只系揀出出名既劇就當必睇

111x111=12321 2020-1-3 12:35 PM

所以我上面覆帖都刪走「必睇」兩字的提及. :smile_13:

dralpha 2020-1-12 01:15 PM

i am new to here, thx for your list.

夜芳香的魚 2020-1-21 04:14 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Dracula伯爵 2020-2-5 10:11 PM

睇過7部,而劇集黎講,GOT已完全超出佢本份,不論劇本造型定投資,貴為劇王不為過
BB係神劇
TBBT keep到佢嘅水平,而且學英文一流
Shamless,PB都有佢 輝煌過嘅Season
2BG係有好多笑料,但太多諷刺生活中身邊的事物同埋感覺似畀女觀眾睇嘅劇 
HOC 情節上冇突破令人覺得不斷重複
Friends未睇過,但相信我會睇 

美劇係講節奏,個腦一定要跟上先睇得明
個人喜歡英劇多D

絕世小魚 2020-2-6 06:33 PM

friends 有衍生劇 joey
但搵唔到網站睇
可能太冷門啦~

曾經網上有過象素低+冇字幕版本
英文差.敗退......

SimonJZL 2020-2-11 12:49 AM

Breaking Bad!!! 我個人認為最好睇,睇左兩次,電影版都睇左!!!不過就無電視版好睇

五毛笑死人 2020-2-11 03:59 PM

[quote]原帖由 [i]SimonJZL[/i] 於 2020-2-11 12:49 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514190036&ptid=28795359][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Breaking Bad!!! 我個人認為最好睇,睇左兩次,電影版都睇左!!!不過就無電視版好睇 [/quote]

同意

Prison Break, Breaking Bad, Game of Thrones 全睇晒
最近睇咗 The Witcher - season 1

Friends 只屬於 sitcom

mikecheung0000 2020-2-23 06:56 PM

不過必睇未必好睇。我愛POI, westworld,mentalist,house of card

linda.0416 2020-3-5 04:41 PM

Xfile

linda.0416 2020-3-5 04:43 PM

[url]https://youtu.be/Vpqffgak7To[/url]

keho4 2020-3-11 12:18 AM

[quote]原帖由 [i]SimonJZL[/i] 於 2020-2-11 12:49 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514190036&ptid=28795359][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
Breaking Bad!!! 我個人認為最好睇,睇左兩次,電影版都睇左!!!不過就無電視版好睇 [/quote]

前傳,better call Saul 都係神劇

花花表姐 2020-3-24 07:35 PM

最鍾意越狱同權力的遊戲:smile_38:

遇到了魚蛋 2020-3-24 08:11 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

孔明扇 2020-3-26 12:30 PM

Game of Thrones前3/4部分可謂精采絕倫,可惜:smile_42:

論完整度,同埋人物刻畫功力,Breaking Bad喺睇過最正

草莓妹 2020-3-27 12:24 AM

我睇左呢個post, 我去左睇逃獄😅
第一季睇到十幾集,好緊張,跟住頂唔緊,偷偷去睇第一季最後一集最後廿幾分鐘,睇下佢地可唔可以逃出黎:smile_35:
我都估到個精神病人會再出現同佢地一齊逃:smile_34:

我本身有追The walking dead, 不過我知依家無人睇了:smile_13::smile_13:season 10 下半季開始左了,都無咩人講。:smile_42::smile_42:

孔明扇 2020-3-27 10:29 AM

[quote]原帖由 [i]草莓妹[/i] 於 2020-3-27 12:24 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=516399857&ptid=28795359][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我睇左呢個post, 我去左睇逃獄😅
第一季睇到十幾集,好緊張,跟住頂唔緊,偷偷去睇第一季最後一集最後廿幾分鐘,睇下佢地可唔可以逃出黎:smile_35:
我都估到個精神病人會再出現同佢地一齊逃:smile_34:

我本身有追The walking dead, 不過我知依家無人睇了:smile_13::smile_13:season 10 下半季開始左了,都無咩人講。:smile_42::smi ... [/quote]
偷睇;P;P;P但prison break第2季開始...:smile_27:

試下睇其他:)
頁: [1] 2
查看完整版本: 十大經典必睇美劇,你睇過幾部?