查看完整版本 : 我哋并唔系地球上嘅第一批人类,18个史前文明嘅证据!

JoZangwill 2020-1-3 10:57 AM

我哋并唔系地球上嘅第一批人类,18个史前文明嘅证据!

1.三叶虫上嘅鞋印

图中左右圆圈中系放大后嘅三叶虫。

呢位名叫威廉·J·米斯特嘅美国人喺敲开呢片化石之后,赫然发现一个完整嘅鞋印就踩喺一只三叶虫上,呢个鞋印长约26公分,宽8.9公分。从鞋印后跟部份下凹1.5公分嚟睇,呢应该系一双和现代人类所著嘅便鞋类似嘅鞋,也就系讲呢只鞋嘅主人系生活喺一个有一定文明下嘅环境。令人纳闷嘅系,三叶虫系一种生长于六亿年前至二亿多年前嘅生物,换句话讲,喺呢久远嘅历史时期之前,系唔系有着和我哋一样嘅人类文明存在?

JoZangwill 2020-1-3 10:58 AM

2.10万年前嘅金属花樽

喺一八五一年嘅《科学美洲》中曾刊载喺马萨诸塞州嘅一场岩石爆破中,发现了一个精致嘅金属花樽,据估计有10万年历史。

JoZangwill 2020-1-3 10:58 AM

3.三亿年前嘅铁锅

一九一二年,美国俄克拉荷马州嘅电子厂员工签名证实发现了呢只从三亿年前嘅煤里掉出嘅铁锅。

JoZangwill 2020-1-3 11:03 AM

4.廿八亿年历史嘅金属球

喺南非嘅克莱克山坡一处有廿八亿年历史嘅地层中,发现几百个呢类带有凹槽嘅金属球

JoZangwill 2020-1-3 11:03 AM

5.史前望远镜石刻

秘鲁Dr. Javier Cabrera私人博物馆里, 收藏了一块喺伽利略发明望远镜之前人已经拿着望远镜观察天空嘅石头。

JoZangwill 2020-1-3 11:04 AM

6.古埃及木鸟滑翔机

开罗博物馆里收藏了一只喺古埃及陵墓内发现嘅木鸟,据实际研究,佢不但只能飞行,并且与今日滑翔机有相同嘅比例。

JoZangwill 2020-1-3 11:05 AM

7.古代飞机模型

南美嘅一个国家出土了一个用金属铸造嘅古代飞机模型。据科学家们分析,呢架飞机嘅模型不但只设计精巧,而且具有飞行性能。

JoZangwill 2020-1-3 11:06 AM

8.远古卫星地图

十六世纪土耳其海军司令雷斯从多张远古地图, 拼凑出一张与现代卫星拍摄嘅照片非常相似嘅地图

JoZangwill 2020-1-3 11:07 AM

9.廿亿年前核反应堆

法国有一家工厂于1972年时从非洲加蓬共和国, 一个叫奥克洛嘅地方进口铀矿石嚟使用,佢哋惊讶地发现,呢批进口铀矿石已被人利用过了。因为呢批铀矿石嘅一般含铀量相当低,和我哋现有嘅核反应堆嘅废料几乎相同。

呢个发现,震惊了全世界,并吸引了世界上各国嘅科学家们嚟到奥克洛进行研究。研究嘅结果表示呢个系一个古老嘅核反应堆,由六个区域约五百吨铀矿石构成,输出功率估计为一百千瓦。呢个反应堆保存完整,结构合理,运转时间长达五十万年之久。更令人讶异嘅系核反应所产生嘅废物,并冇扩散,而且局限喺矿区周围。如果按现有嘅核子反应技术嚟睇,呢个反应堆嘅布局要比依家高明许多。
经地质考证,奥克洛铀矿成矿年代约莫喺廿亿年之前,成矿后冇几耐就有了呢一个核反应堆。咁嘅研究结果使得科学家不得不认真思考史前文明嘅存在系可能嘅,也就系讲咁一个精密嘅核反应堆系属于前几次人类时期嘅文明产物。

JoZangwill 2020-1-3 11:08 AM

10.白垩纪地层嘅人脚印

自一九六九年起Stan Taylor开始Paluxy River嘅挖掘,喺移开数吨重嘅石灰石后,佢喺白垩纪地层中发现了似人嘅脚印。

JoZangwill 2020-1-3 11:08 AM

11.人与恐龙嘅脚印交错

喺一九九九年嘅干旱季节中, 拍下河床上人与三趾恐龙嘅脚印清楚地交错而行,图片上通往人嘅企立处嘅脚印为人嘅,向右边嘅则属三趾恐龙嘅。

JoZangwill 2020-1-3 11:09 AM

12.德州白垩纪地层发现嘅人造铁锤

经分析,铁锤制造纯度非常高且稳定,远远超出依家嘅炼铁技术;铁锤木柄上嘅黑色部份已经煤化,讲明岩层固化时,锤子就喺嗰儿了。

JoZangwill 2020-1-3 11:10 AM

13.著名嘅巴格达电池
    1936年6月嘅一天,一群筑路工人系度伊拉克首都巴格达城外修筑铁路,忽然发现了一块巨大嘅石板,上便刻有许多古代波斯文字。工人们感到非常惊奇。佢哋继续深挖,结果发现系一个巨大嘅百板砌成嘅古代坟墓。
    古墓惊动了伊位克博物馆嘅考古工作人员。佢哋立即赶到现场进行发掘。经过两个多月嘅艰苦工作,考古学家们揾到了许多文物。尤其系打开石棺以后,发现了大量从公元前248年到公元前226年波斯王朝时代嘅器物。喺呢些古物中,发现了一些奇特嘅陶制器皿、锈蚀嘅铜管和铁棒。
    卡维尼格带着巴格达电池返回到了德国,佢用陶制器皿、铁棒、沥青绝缘体和铜管组合成了10个电池。几个月后,卡维尼格喺柏林公布了更为惊人嘅消息。佢讲:“古代人很可能系把呢些电池串联起嚟,用以加强电力,制造呢种电池嘅目的在于用电解法畀塑像和饰物镀金。”

JoZangwill 2020-1-3 11:11 AM

14.古廟嘅飛機浮雕
1879年,英籍考古學家韋斯喺埃及東北部荒蕪沙漠中嘅Abydos古廟(Abydos temple)遺址內嘅浮雕壁畫中,發現一個奇怪現象,就系睇見與現今飛機形狀極之相同嘅浮雕,以及一系列類似飛行物體。有一圖案狀似今日直升機,有圖案狀似潛艇或飛船,甚至還有「UFO」出現於三千年前嘅古埃及。還有至少三至四個飛行物與今日嘅飛機形狀極為相同,飛機喺十九世紀才開發,但竟然喺三千年前嘅古埃及嘅壁畫中出現。

JoZangwill 2020-1-3 11:13 AM

15.一萬多年前嘅「鐳射唱片」

1938年,中國考古學家紀蒲泰等人到青海南部嘅巴顏喀拉山地區考察時,喺一個唔太顯眼嘅山洞里共挖出716塊花崗石圓形體,每塊厚度約2厘米,從中間向四周輻射出許多十分規則嘅水波紋線條,極似現代嘅鐳射唱片,上便還刻有許多現代人無法解讀嘅各種符號。經過測定,呢些石盤約莫系1萬多年以前嘅嘢。後尾,石盤幾經輾轉到達前蘇聯,喺莫斯科所作嘅各項科學分析表明,呢些石盤含有大量嘅鑽金屬和其他金屬元素,而且石盤嘅振盪頻率特咪高,呢講明佢長期用於高電壓之中,仿佛石盤曾經帶電,抑或系某種電路嘅組成部份。
1962年,一位中國學者徐鴻儒教授根據當地嘅古老傳講,經過長時間嘅研究,最終破譯了石盤上嘅表意符號,譯文系:特羅巴人嚟自雲端,佢哋乘坐嘅系古老嘅飛船,後尾飛船喺着陸時損壞,呢些特羅巴人只好藏身山洞。喺巴顏喀拉山地區一直流傳着有關特羅巴人嘅各種傳講。

實際上喺西藏地區確實曾經生活過兩個十分特殊嘅部落,一個叫朱洛巴,一個叫康巴,呢兩個部落嘅人種與世界其他地區嘅人種都唔一樣,佢哋就生活喺巴顏喀拉山一帶,平均身高1.2米,瘦小柔弱,骨骼纖細,眼眶奇大,腦顱容量比一般人平均大100毫升,而且血型獨一無二。呢兩個部落1935年被首次發現,1950年曾有一支考察隊前往考察,但結果不得而知。

有報導講,呢一地區曾出上過身材矮小嘅人種化石,與傳講中嘅特羅巴人和發現嘅朱洛巴、康巴人十分相似。呢些特羅巴人系地球人咩?人類喺1萬多年以前能造出宇宙飛船咩?

JoZangwill 2020-1-3 11:13 AM

16.古埃及飛機模型

1898年,有人喺埃及一座4千多年前嘅古墓里發現了一個與現代飛機極為相似嘅模型。呢個模型系用當時古埃及盛產嘅小無花果樹木制成嘅,有31.5克重。因當時人 們未飛機呢個概念,便把佢念為「木鳥模型」。呢個模型依家放喺開羅古物博物館,編號為「物種登記」第6347號,放喺第22室。

直到1969年,考古學家卡里爾·米沙博士獲得特許進入呢個博物館嘅古代遺物倉庫,發現了許多飛鳥一樣嘅模型。呢些飛鳥模型有個共同特點,即都有鳥足,形狀半人半鳥嘅,而呢個模型除咗頭有些像鳥外,其他部份都跟依家嘅單翼飛機差唔多;有一對平展展嘅翅膀,一個平卧嘅機體,尾部還有垂直嘅尾翼,下面還有脫落嘅水平尾翼嘅痕跡。

JoZangwill 2020-1-3 11:17 AM

17.印度熟鐵柱

喺印度德里城附近嘅麥哈洛里,矗立着一根公元五世紀鑄造嘅巨大鐵柱。呢根鐵柱高6.7米,直徑約1.37米,用熟鐵鑄成,實心,柱頂有着古色古香嘅裝飾花紋。據講呢根鐵柱系為紀念旃陀羅王而鑄造嘅。

但最令人驚異嘅系,鐵柱喺露天中聳立了一千五百余年,經歷了無數風吹雨打,至今仍冇啲生銹嘅痕跡!人們都知,鐵系最容易生銹嘅金屬,一般嘅鑄鐵,唔使講千年,幾十年就銹蝕殆盡了。如果講古代嘅印度人早已掌握了冶煉唔銹鐵器嘅技術,只系呢種技術後尾失傳了,嗰佢哋點解冇喺同時代冶煉出其佢任何唔生銹嘅鐵制器具呢?而且古印度嘅典籍中也冇任何關於呢方面嘅記載。
鐵柱孤零零地矗立喺嗰度,好像一個不可理解嘅物證,喺向人類嘅智慧挑戰。

JoZangwill 2020-1-3 11:18 AM

18.史前地球古地圖

托普卡比宮發現嘅古地圖繪制了美洲,非洲,以及早被冰川覆蓋嘅南極洲嘅地貌。特咪注意:圖嘅右側系南極洲和連喺一起嘅南美洲,事實上,南極洲和南美洲依家已經分開。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:04 PM

多謝你嘅分享

油站幼稚的魚蛋 2020-1-10 04:29 PM

很多係假嘅
頁: [1]
查看完整版本: 我哋并唔系地球上嘅第一批人类,18个史前文明嘅证据!