查看完整版本 : 傳講地球上曾存在過四次高度發達嘅史前文明,佢哋系點樣消失嘅

EstherEdie 2020-1-6 03:55 PM

傳講地球上曾存在過四次高度發達嘅史前文明,佢哋系點樣消失嘅

史前文明雖然流傳甚廣,但目前仍然只系科學家根據各種發掘和發現嘅史前文明遺跡提出嘅估想,雖然有一定依據,但仍冇直接證據。而根據估想,史前一共存在過四次文明,分別系根達亞文明、米索唔達亞文明、穆里亞文明和亞特蘭蒂斯文明,咁呢些史前文明又系點樣消失嘅呢

EstherEdie 2020-1-6 03:56 PM

根達亞文明:毀滅於大陸沉冇

根達亞文明又稱為超能力文明,傳講其誕生於海底火山爆發後隆起嘅大陸板塊,也就系現今鏈接非洲大陸和南美大陸之間嘅海域,即根達亞大陸。根達亞文明誕生於距今七十六萬年前,文明共延續了約兩萬五千年,最卒之距今七十三萬五千年前因大陸沉冇而消失。

EstherEdie 2020-1-6 03:57 PM

傳講中,該文明嘅生物身高僅為1米左右,男女個體形象差異較大。男人額頭中央位置擁有第三只眼(想象一下二郎神),而根據民族嘅唔同,呢只眼通常分為黃、綠、紫、黑、灰、褐等色(也有講全部為翠綠色)。而女性則冇呢只眼,除咗身高之外,基本與依家嘅人類冇乜區咪。

EstherEdie 2020-1-6 03:59 PM

根據傳講,男人嘅呢只特殊眼擁有着超能力,之不過平時都系閉着嘅,只有喺使用超能力陣才會睜開。因女人冇超能力,故而對於男性極為恐懼害驚,最終逐漸淪為了奴隸。之不過,另一則傳講則認為,神創造人類系平等嘅,神賜予了男人擁有超能力嘅第三只眼,使其能夠保護族人嘅安全;而賜予了女性擁有生育能力嘅子宮,使其能夠繁衍族群。

EstherEdie 2020-1-6 04:01 PM

至於該族男子第三只眼嘅功能,有講法認為擁有物理攻擊能力,也有講法認為應為精神屬性,擁有一定預知能力。而女性嘅子宮除咗繁衍生息之外,也擁有與神溝通嘅能力,女性喺成為母親之前,都會和天上要投生嘅神聯系,待雙方然合意時,才會生下孩子。

據傳講,此文明毀於洪水所引起嘅大陸沉冇。

EstherEdie 2020-1-6 04:03 PM

按照傳講,該文明嘅人類雖然系根達亞文明嘅延續,但在逃亡之後,佢哋卻逐漸遺忘了之前嘅事情,而男人嘅第三只眼也逐漸消失,超能力自然也就逐漸消退了。之不過,呢個文明嘅人們特咪中意美食,誕生過各種各樣嘅美食專家,故而又被稱為飲食文明。

根據傳講,呢次文明毀滅於地球磁極轉換。

EstherEdie 2020-1-6 04:04 PM

穆里亞文明:毀滅於大陸沉冇

穆里亞文明又稱為生物能文明,其存在於距今三萬五千年前至一萬五千年前,被認為系地球上最長嘅統一文明。

EstherEdie 2020-1-6 04:05 PM

傳講穆里亞人嘅祖先注意到了職務發芽時所產生嘅能力,呢個能量非常巨大,於系佢哋開始廣泛應用呢種能量,制造了大量能夠利用植物能嘅機械,呢也系佢哋被稱為生物能文明嘅原因。講該文明嘅傳承者擁有嘅力量嚟自大自然,其族人也擁有與大自然溝通嘅能力。

EstherEdie 2020-1-6 04:07 PM

另有傳講認為,該文明第一次制造除咗船,並以此開始漂洋過海,到達世界各地,並和當地嘅人類祖先組成社會,並逐漸遺忘了自己嘅血統。呢種傳講認為,埃及文化便源於穆里亞文明。但系,更多嘅穆里亞人卻喺航行過程中因遭遇風暴而死去。

除咗已經到達世界各地嘅穆里亞人之外,其余嘅穆里亞人被認為毀滅於大陸沉冇。

EstherEdie 2020-1-6 04:08 PM

亞特蘭蒂斯文明:毀滅於大陸沉冇

亞特蘭蒂斯文明又被稱為光嘅文明,傳講佢哋生活喺大西洋海域曾經存在嘅一片大陸上。而考古學家的確喺大西洋海底搵到了史前文明遺跡,例如1968年喺比米尼島附近海底發現嘅兩座石造建築,即被稱為「比米尼大牆」嘅海下遺跡。又如1969年7月喺北比米尼發現嘅古代希臘樣式嘅裝飾用大理石圓柱。

EstherEdie 2020-1-6 04:09 PM

呢也系亞特蘭蒂斯傳講普遍被人們所接受嘅原因所喺,人們普遍將呢片曾經存在嘅大陸成為「大西洲」,而將生活喺其上嘅文明國度成為「大西國」,之不過似乎科學家更認同柏拉圖提出嘅「亞特蘭蒂斯」呢個名字。

EstherEdie 2020-1-6 04:10 PM

唔同於柏拉圖所講,傳言中嘅亞特蘭蒂斯文明源於獵戶座嘅殖民者,佢哋擁有光嘅能力,且喺穆利亞文明時期便已經嚟到了地球,兩個文明之間還曾發生過大規模戰爭,呢被認為系世界各地存在史前核遺跡嘅原因所喺。

EstherEdie 2020-1-6 04:12 PM

傳講,正系由於該文明擁有嘅光嘅能力,喺佢哋嘅火雨肆虐下呢才引發了大規模嘅地震和火山噴發,最終導致了大陸嘅沉冇。

EstherEdie 2020-1-6 04:13 PM

以上內容睇起嚟似乎很像系無稽之談,但令人奇怪嘅系,西方神話和東方神話,乃至於佛經等宗教傳講中,都有關於史前文明嘅敘述,且竟然很多都有着驚人嘅相似之處。

梗系,目前呢些也僅限於傳講,至於系否真實存在,未直接證據能夠證明。

tmchu007 2020-1-6 07:47 PM

[quote]原帖由 [i]EstherEdie[/i] 於 2020-1-6 03:59 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512706205&ptid=28801266][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
根據傳講,男人嘅呢只特殊眼擁有着超能力,之不過平時都系閉着嘅,只有喺使用超能力陣才會睜開。因女人冇超能力,故而對於男性極為恐懼害驚,最終逐漸淪為了奴隸。之不過,另一則傳講則認為,神創造人類系平等嘅,神賜予了男人擁有超能力嘅第三只眼,使其能夠保護族人嘅安全;而賜予了女性擁有生育能力嘅子宮,使其能夠繁衍族群。 ... [/quote]

吹水無極限🤣

87er 2020-1-7 11:29 AM

[quote]原帖由 [i]EstherEdie[/i] 於 2020-1-6 03:55 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512706008&ptid=28801266][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
史前文明雖然流傳甚廣,但目前仍然只系科學家根據各種發掘和發現嘅史前文明遺跡提出嘅估想,雖然有一定依據,但仍冇直接證據。而根據估想,史前一共存在過四次文明,分別系根達亞文明、米索唔達亞文明、穆里亞文明和亞特蘭蒂斯文明,咁呢些史前文明又系點樣消失嘅呢 ... [/quote]

去咗太空,
進化成而家的UFO.

艾青青青青 2020-1-7 04:15 PM

多謝分享

JessicaHalifax 2020-1-7 05:30 PM

感謝你嘅分享

我屋企做乜 2020-1-8 09:14 PM

[quote]原帖由 [i]EstherEdie[/i] 於 2020-1-6 03:55 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512706008&ptid=28801266][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
史前文明雖然流傳甚廣,但目前仍然只系科學家根據各種發掘和發現嘅史前文明遺跡提出嘅估想,雖然有一定依據,但仍冇直接證據。而根據估想,史前一共存在過四次文明,分別系根達亞文明、米索唔達亞文明、穆里亞文明和亞特蘭蒂斯文明,咁呢些史前文明又系點樣消失嘅呢 ... [/quote]

全部都「亞」文明。翻譯用心良苦。

油站幼稚的魚蛋 2020-1-10 04:26 PM

感謝分享

Egora 2020-1-15 04:42 PM

未解之謎好多好多

E星怪客 2020-1-16 03:50 PM

科學無法解釋其實可以從傳說中找答案

秋天狂野的手機 2020-1-18 06:47 PM

我相信依家還有外星文明嘅存在
頁: [1]
查看完整版本: 傳講地球上曾存在過四次高度發達嘅史前文明,佢哋系點樣消失嘅