查看完整版本 : 史前文明真嘅存在過咩?

JessicaHalifax 2020-1-7 06:18 PM

史前文明真嘅存在過咩?

地球是一颗生命星球,人类是地球的智慧生命,是地球的霸主。人类自数百万年前诞生后,通过不断的成长和发展,才有了如今的科技文明,走出地球开始探索宇宙。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:20 PM

雖然人類喺科技嘅幫助下,已經走出地球探索宇宙,但系我哋對人類生存了數百萬年嘅地球還有很多未解之處,其中讓人們感到困惑和唔解嘅就系地球嘅歷史中,人類系否系唯一出現過嘅智慧文明。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:21 PM

雖然依家人類系地球嘅霸主,但系喺地球嘅歷史長河中,人類系否系唯一出現過嘅文明,還真唔好講。要知地球形成於46億年前,地球嘅生命史大概已經有幾十億年。喺咁漫長嘅歲月里,地球嘅生命不斷更新,有嘅消失了,有嘅又誕生了。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:22 PM

科學家認為地球曾經經歷遠五次生物大滅絕,每一次都系生命嘅一次進化和演化。咁喺地球嘅幾十億年歷史中,系否出現過和人類一樣嘅史前文明?想要弄明呢個問題,仲系需要從一些遺跡中尋搵答案。如果史前文明真嘅存在過,雖然經歷了漫長嘅歲月侵蝕,但系仲系會有一些痕跡留下嚟。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:23 PM

考古學家通過喺全球不斷嘅考古探索中,還真有了一些不可思議嘅發現。比如喺三葉蟲化石上發現嘅6億年前至2.5億年前著着鞋嘅人類腳印,喺21世紀嘅非洲加蓬共和國發現嘅20億年前嘅大型鏈式核反應堆, 現今南非發現嘅28億年前嘅金屬球等。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:25 PM

呢些出依家幾億年前嘅科技產品,告訴了人們:史前文明可能真嘅出現過。通過地球發現嘅呢些不可思議嘅史前遺跡,史前科技物品,讓我哋明,史前文明並唔系落後嘅文明,有可能系發達嘅科技文明,比人類還強大很多嘅史前文明。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:26 PM

如果地球曾經出現過史前文明,咁佢哋最後又邊去了?對此,有科學家提出了兩可能嘅估想。一種就系喺地球嘅周期性變化當中,地球嘅生態環境突發巨變,史前文明無法適應呢種變化而滅絕了。抑或系地球受到了嚟自太空嘅災難,比如小行星撞擊。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:27 PM

地球歷史上嘅五次生物大滅絕,有四次都系因為地球生態環境發生巨變引起,第五次系因為小行星撞擊造成了包括恐龍在內嘅全球80%以上嘅生物滅絕。第一種情況系史前文明因災難而滅絕,消失喺歷史嘅長河中。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:28 PM

第二種情況就系史前文明離開了地球。從考古學家發現嘅一些史前遺跡和史前科技產品,我哋唔難發現,史前文明有可能系一個高度發達嘅文明。咁嘅文明有可能已經有了星際航行嘅能力。比如,地球嘅歷史中一直有記載嘅兩個非常神秘嘅文明,一個系瑪雅文明,一個系亞特蘭蒂斯文明。佢哋都有留下遺跡,亞特蘭蒂斯12000年前沉入海底,後尾被考古學家喺海底發現,而且保存完整,潛水人員果然喺海底發現了保存相當完整嘅街道、石柱、石像和住宅,還從海底撈出十分珍貴嘅黃金和珠寶飾物等。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:29 PM

瑪雅文明更系有很多嘅遺跡和相關文獻記載,呢些記載中描述嘅瑪雅文明系一個高度發達嘅文明,佢哋不僅掌握豐富嘅天文知識,而且還有能夠飛天嘅工具,放喺現代人眼里,呢些飛天嘅工具就系飛機和宇宙飛船。如果瑪雅文明冇走出地球嘅能力,系不可能掌握比人類依家還存在嘅宇宙知識。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:31 PM

亞特蘭蒂斯文明嘅有關記載中也系一樣,也同樣系一個高度發達嘅文明。除咗神秘嘅瑪雅文明和亞特蘭蒂斯文明之外,土耳其伊斯坦布爾嘅托普卡比宮珍藏着一張奇特嘅古代地圖,古地圖於18世紀初發現,像系一份復制品。地圖上,只有地中海地區畫得十分精確,其余地區,如美洲、非洲都嚴重變形。然而,當科學家進一步深入研究時,發現呢張古地圖其實系一張空中鳥瞰圖。同阿波羅八號飛船所拍攝嘅地球照片相比,古地圖就像系其翻版。咁系邊個喺遠古時代就已經掌握了太空拍攝嘅技術?

JessicaHalifax 2020-1-7 06:32 PM

南美喀喀湖高原,古城第阿瓦拉克神秘嘅廢墟,有一座用整塊紅色砂岩雕刻成嘅巨大神像。神像上刻有一幅完整無缺嘅星空圖,以及上百個符號。考古學家多年研究,卒之破譯了星圖及符號——星圖描繪嘅系2.7萬年前嘅古代星空,符號記述嘅系極為深奧嘅天文知識。呢些知識系現代人類未掌握嘅。數萬年前居住喺南美喀喀湖畔嘅古人類,點樣掌握超過現代人類嘅天文知識?

JessicaHalifax 2020-1-7 06:33 PM

呢些考古學家喺全球嘅不可思議嘅遺跡發現,告訴了我哋一個可能嘅事實:地球曾經出現過遠超於現代科技嘅史前文明。咁嘅史前文明有可能已經具備星際航行嘅能力,當地球出現重大變故無法生存陣,史前文明有可能帶着史前人類乘坐宇宙飛船離開了地球,離開了太陽系。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:34 PM

史前文明離開地球還有一種可能就系,史前文明嘅科技已經非常發達了,佢哋認為太陽系太小了,資源匱乏。想要繼續更好地發展,只有前往銀河系嘅中心才行,於系為了文明嘅更好發展,佢哋選擇離開太陽系,前往星系嘅中心。

JessicaHalifax 2020-1-7 06:35 PM

雖然目前對史前文明嘅情況還只系人們嘅一種估測,但系越嚟越多嘅人們開始相信史前文明嘅存在。相信考古學家喺未嚟還會發現更多嘅史前遺跡,發現更多出依家遠古時期嘅科技物體,只要能夠搵到足夠嘅證據,相信冇會懷疑史前文明存在嘅真實性。:loveliness:

油站幼稚的魚蛋 2020-1-10 04:28 PM

多謝分享

fto94 2020-1-11 01:40 PM

史前係有文明過……
史後暫時以人類較文明……
終極史尾只可能是曱甴昆蟲~~~

秋天狂野的手機 2020-1-12 05:58 PM

感謝你嘅分享
:loveliness:

messissem 2020-1-15 01:38 PM

地球有6億年之久~之前有出現過文明絕對可能!

Egora 2020-1-15 04:35 PM

你知宇宙有多大咩?

jdk14687 2020-1-16 08:58 AM

都講系史前文明,又冇記載,邊個知有冇.

E星怪客 2020-1-16 03:49 PM

至今還有地底蜥蜴人哦

秋天狂野的手機 2020-1-20 09:07 AM

[quote]原帖由 [i]JessicaHalifax[/i] 於 2020-1-7 06:34 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512753316&ptid=28803336][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
史前文明離開地球還有一種可能就系,史前文明嘅科技已經非常發達了,佢哋認為太陽系太小了,資源匱乏。想要繼續更好地發展,只有前往銀河系嘅中心才行,於系為了文明嘅更好發展,佢哋選擇離開太陽系,前往星系嘅中心。 ... [/quote]
雖然人類喺科技嘅幫助下,已經走出地球探索宇宙,但系我哋對人類生存了數百萬年嘅地球還有很多未解之處,其中讓人們感到困惑和唔解嘅就系地球嘅歷史中,人類系否系唯一出現過嘅智慧文明。

秋天狂野的手機 2020-1-20 09:08 AM

[quote]原帖由 [i]JessicaHalifax[/i] 於 2020-1-7 06:33 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512753296&ptid=28803336][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
呢些考古學家喺全球嘅不可思議嘅遺跡發現,告訴了我哋一個可能嘅事實:地球曾經出現過遠超於現代科技嘅史前文明。咁嘅史前文明有可能已經具備星際航行嘅能力,當地球出現重大變故無法生存陣,史前文明有可能帶着史前人類乘坐宇宙飛船離開了地球,離開了太陽系。 ... [/quote]
雖然依家人類系地球嘅霸主,但系喺地球嘅歷史長河中,人類系否系唯一出現過嘅文明,還真唔好講。要知地球形成於46億年前,地球嘅生命史大概已經有幾十億年。喺咁漫長嘅歲月里,地球嘅生命不斷更新,有嘅消失了,有嘅又誕生了。

秋天狂野的手機 2020-1-20 09:09 AM

[quote]原帖由 [i]JessicaHalifax[/i] 於 2020-1-7 06:33 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512753296&ptid=28803336][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
呢些考古學家喺全球嘅不可思議嘅遺跡發現,告訴了我哋一個可能嘅事實:地球曾經出現過遠超於現代科技嘅史前文明。咁嘅史前文明有可能已經具備星際航行嘅能力,當地球出現重大變故無法生存陣,史前文明有可能帶着史前人類乘坐宇宙飛船離開了地球,離開了太陽系。 ... [/quote]
人类自数百万年前诞生后,通过不断的成长和发展,才有了如今的科技文明,走出地球开始探索宇宙。
頁: [1]
查看完整版本: 史前文明真嘅存在過咩?