查看完整版本 : 有無人好似我咁, 睇戲從來唔睇卡士

加藤玲奈子 2020-1-7 08:21 PM

有無人好似我咁, 睇戲從來唔睇卡士

我睇戲係睇緣份, 有時係電影台睇幾分鐘, 覺得ok便睇落去, 其實世界咁春大

乜戲都有, 好睇和唔好睇都同卡士無乜關係. 唔知乜水都可以拍得 好睇,不過無票房無乜人

留意咁解. :smile_38:

cot109 2020-1-7 08:24 PM

各方面都會留意下,卡士勁唔勁冇所謂,冇討厭嘅偽人就ok喇

pgs1301 2020-1-7 10:24 PM

[quote]原帖由 [i]加藤玲奈子[/i] 於 2020-1-7 08:21 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512756586&ptid=28803478][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我睇戲係睇緣份, 有時係電影台睇幾分鐘, 覺得ok便睇落去, 其實世界咁春大

乜戲都有, 好睇和唔好睇都同卡士無乜關係. 唔知乜水都可以拍得 好睇,不過無票房無乜人

留意咁解. :smile_38: ... [/quote]

卡士從來都唔係我睇戲指定條件,吸引題材、好導演、甚至好監制,口碑好我都會入場,當然,有時會有好戲,有時都冇㗎。

[[i] 本帖最後由 pgs1301 於 2020-1-7 11:04 PM 編輯 [/i]]

boyboy168168 2020-1-7 11:43 PM

不嬲都唔理卡士, 
especially 果D乜野 marvel片 卡士演員, 小醜影帝, 完全唔識欣賞:smile_13: :(

AOZ 2020-1-8 09:23 AM

我大多會選自己喜歡的題材 (eg科幻, 太空etc), 反而好少理咩人做主角或邊個係導演. 主要都係取決於"故事"講咩. 當然有自己喜歡的演員做會睇得更投入. 

有d大製作例如star wars, marvel, DC "系列式"的睇開都會keep住睇. (當然是否好睇是另一回事了...) 

vacationhk 2020-1-8 11:34 AM

有卡士既戲, 就算係一套爛片都有明星睇下, 起碼唔會離場.
無卡士既戲, 如果係一套爛片, 我會走人唔睇

kira2018 2020-1-8 01:45 PM

有D所謂卡屎只識一味拍D撚高深既戲,絕對唔會睇

stunning 2020-1-9 06:18 PM

評語好丶有劇情照睇

seiya_po 2020-1-9 06:28 PM

睇自己口味,你中意食咩味味睇咩law..冇得逼!最緊要故事吸引。寒國片/大陸片都一定唔睇. 香港+日本+外國 一定睇。。。。已經多到噁

Fun君 2020-1-9 07:40 PM

內文係:喺電影台睇幾分鐘,覺得ok便睇落去

睇標題我以為係只看過海報/介紹/戲名……就入場

我唔係 從來唔睇卡士 睇戲,
但因為卡士呢個原因排到較後;
多數因為導演、故事入場。
如果係科幻、懸疑、驚悚、奇情,
我就好容易因為幾張劇照、戲名而入場

古泉人 2020-1-9 10:49 PM

有啲戲攞獎都冇人睇,好似許鞍華導演嘅[千言萬語],李麗珍仲攞埋影后,但套戲好似冇上畫咁,原來係上咗幾日就落畫,但無意中睇咗,絕對係一齣好戲,但香港觀眾水平低,唔鍾意睇有內涵同節奏慢嘅電影。不過事實上[千言萬語]唔容易明白箇中深意。好似許鞍華另外兩套戲,[天水圍的日與夜]和[明月幾時有],我諗[天水圍的日與夜]卡士咁弱,都係冇票房,[明月幾時有]可能會好啲。
  但講到導演,同埋真係將電影作為藝術創作,香港應該冇人叻過許鞍華。正如香港人一直不明白周星馳電影,以為係無厘頭搞笑,完全唔明白其中有好多微言大義嘅哲理,若非如此,周星馳就唔會係大陸咁受歡迎。其中西遊記上下集,即月光寶盒同仙履奇緣,香港票房慘淡,但大陸卻十分受歡迎和影響深廣,原因就是香港人不願想想戲中的意義,而大陸人較容易去想戲中的意義,當然這是文化差異,不是大陸觀眾叻啲,只係大陸觀眾俾共產黨訓練成咁,但大陸觀眾其實水平較香港觀眾差。
  我諗文化差異反映在不同地區不同電影電視劇,會令人有機會更深刻理解當地文化,例如韓劇喜歡講偷盜別人的人生的故事,或者以此作為劇情的重大轉折點,其實正因為南韓是封建門第思想仍然很深的社會,個人的身份地位和出身十分相關,反映在電影電視劇中,便成了常見又合乎當地文化的常理。
  再講無記之前有一套電視劇[九陰真經,由姜大衛主演],是我唯一一套當時會買全套影碟的無記電視劇,所以好似無記呢啲咁屎嘅電視台,也可能有萬中有一的機會有好戲。當然,無記電視,越睇越蠢,是不爭的事實。

molittlemo 2020-1-10 10:03 PM

[quote]原帖由 [i]AOZ[/i] 於 2020-1-8 09:23 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512772685&ptid=28803478][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我大多會選自己喜歡的題材 (eg科幻, 太空etc), 反而好少理咩人做主角或邊個係導演. 主要都係取決於"故事"講咩. 當然有自己喜歡的演員做會睇得更投入. 

有d大製作例如star wars, marvel, DC "系列式"的睇開都會keep住睇. (當然是否好睇是另一回事了...)  ... [/quote]

師兄可上youtube search 科幻5分鐘

另一個天堂 2020-1-11 04:12 PM

對上一次入戲院,係因為戲名,男人唔可以窮

唔岩就要鬧 2020-9-20 03:07 PM

TVB做緊

xyz56789 2020-9-20 03:26 PM

[quote]原帖由 [i]加藤玲奈子[/i] 於 2020-1-7 08:21 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512756586&ptid=28803478][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

留意咁解. :smile_38: ... [/quote]

呢個"睇戲準則"係基於唔洗錢打開電視就睇到嘅戲?定係全部免費收費嘅電影?

boyboy168168 2020-9-20 05:09 PM

故事如果無創意或令人失望,  搵IRONMAN 都救唔到:smile_39:

燒光一個森林 2020-9-21 06:32 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

得閒看看 2020-9-21 09:05 PM

睇周星馳啲戲一定要睇卡士。

戰鬥吧 2020-9-22 01:14 AM

70-80 年代香港電影百花齊放戲票又平
我嗰時睇戲真係當消閒唔理卡士就買飛入埸
當時去青山道『樂聲戲院』睇戲前坐3.5元後坐5元

天天在觀財 2020-9-25 10:23 AM

我係。卡士強不代表一切。舉例來説,賀歲片一般都大堆頭,嘻嘻哈哈,有啲完全唔得

boyboy168168 2020-9-25 10:39 AM

故事+ 新鮮感 仲緊要
正如IRONMAN 1 第一次睇都唔識佢乜水........
反而有新鮮感

但有時佢拍太多其他既片, 
睇佢係有親切感,有卡士, 但 反而失去左當初果份新鮮感:(
頁: [1]
查看完整版本: 有無人好似我咁, 睇戲從來唔睇卡士