查看完整版本 : 黄昏が夜になる (多圖慎入)

aiiijima 2020-1-8 02:03 PM

黄昏が夜になる (多圖慎入)

天色昏暗,最討厭就係冬天。
路又濕滑,天氣又凍,想行快2步都難。:(

[attach]10719737[/attach]

酒店就隔一條街,除夜之鐘,你去埋我個份。

[attach]10719738[/attach]

check out之後,離晚飯時間仲有3個小時,見個天甘好,決定搵個地方影相。
大堂d人又係無鬼用,10問9唔知,唯有靠自己。
呢d鬼地方,地鐵又疏,巴士班次又少,只能怪自己為食,揀到佢做目的地。

太陽已經差不多落山,僅餘少少陽光。
難得無自由痕,遊客,etc,總之係清靜。

[attach]10719739[/attach]

環境算開揚,可以遠眺市區。
天空多少有d雲,bingo。
最怕係一舊雲都無,白費心機。

[attach]10719740[/attach]

冰天雪地,唔係為左等靚靚彩雲我都費事來。
有車來無車走。
走時要等9個字至有車,結果我選擇行半個鐘頭,搭另一班車走。
由於只有對波鞋,只能鋌而走險走在馬路行車綫上,險象環生。
我都唔明d人成日求雪?

[attach]10719723[/attach]

[attach]10719724[/attach]

[attach]10719725[/attach]

著甘少,呢位仁兄相當唔怕凍。:smile_45:

[attach]10719726[/attach]

開始來料,d雲染滿粉紅色彩。

[attach]10719727[/attach]

[attach]10719728[/attach]

[attach]10719729[/attach]

[attach]10719729[/attach]

[attach]10719730[/attach]

[attach]10719731[/attach]

[attach]10719732[/attach]

醫完肚返酒店,有紅白回顧。
當年的shizuka真係超靚。
我見到佢既女個樣,:smile_39:,大失所望。

[attach]10719733[/attach]

又係好中意的wink。
呢首淋しい熱帯魚,竟然比小虎隊轉左做星星的約會。
係啊,吳奇隆的台灣小虎隊。
唔係你地年代既香港“小虎隊”。

[attach]10719734[/attach]

最討厭的其中一首歌,得個嘈字。
我都要服佢,一首歌有10幾個remix版本。

[attach]10719735[/attach]

呢首老餅歌,爛口發的“舊情人”原曲

[attach]10719736[/attach]

以上。

[[i] 本帖最後由 aiiijima 於 2020-2-10 04:54 PM 編輯 [/i]]

歐洲駿馬必爆 2020-1-9 12:18 PM

[quote]原帖由 [i]aiiijima[/i] 於 2020-1-8 02:03 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512784759&ptid=28804850][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
醫完肚返酒店,有紅白回顧。
當年的shizuka真係超靚。
我見到佢既女個樣,:smile_39:,大失所望。. [/quote]

重要佢有個靚爸:smile_13:
光希san遺傳唔到父母既高顏值呀:smile_27:.....
恋一夜同期既「岚の素颜」,更加出色呀:smile_04:

aiiijima 2020-1-10 11:48 AM

[quote]原帖由 [i]歐洲駿馬必爆[/i] 於 2020-1-9 12:18 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512824926&ptid=28804850][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

重要佢有個靚爸:smile_13:
光希san遺傳唔到父母既高顏值呀:smile_27:.....
恋一夜同期既「岚の素颜」,更加出色呀:smile_04: [/quote]

回顧返恋一夜的唱片相,真係靚到啪啪聲。
我記得我2012年去日本時,下午2-3點電視重播世界で一番君が好き!,睇到唔願離開酒店。
首lindberg主題曲今すぐkiss me, 我又係好like。
反而今次去日本電視節目睇得唔多,周圍都無one seg訊號。北海道垃圾程度,果然名不虛傳。

[attach]10726081[/attach]

aiiijima 2020-1-10 01:56 PM

為左去品嘗湯咖喱,特別安排呢次旅程。
(其實想去食成吉思汗燒烤,結果晚晚去變左常連客)

第一次梗係要搵間靠得住既。
專登訂間附近酒店,就算落雪都唔怕。
由酒店行過去2分鐘路程。
未開門已經大排長龍,我夠早排第二。:smile_35:

[attach]10726441[/attach]

入座前,先註文。
只識弥生的漢字讀音,結果辣度只能叫やよい。
隔離d日本人連字都唔識,只能叫號碼,我心裏暗笑。

[attach]10726442[/attach]

店内佈置不馬虎,有情調。

[attach]10726443[/attach]

叫左個海老祭り、貪佢可以自訂湯底濃度,果然蝦味十足。

[attach]10726444[/attach]

玄米係呢間獨有,塊檸檬就感覺畫蛇添足。

[attach]10726445[/attach]

每次配菜會叫半熟玉子,我好憎蔬菜,尤其用火槍燒過。
我比8.5分(10分滿分),湯底濃郁,足料,價錢偏貴。

[attach]10726446[/attach]

今日好似打仗甘,唯有快快趣搞掂一餐。

[attach]10726447[/attach]

今次想試角煮。
湯底味道其實無太大分別,水準穩定。

[attach]10726448[/attach]

[attach]10726449[/attach]

再試電視基佬項同個藐嘴藐舌港女介紹的另一間湯咖喱。
人潮明顯更多,開門前足足係出邊食足15分鐘西北風。
到入席時已經滿座,只能係等候席上輪候。

約5分鐘後有姐姐過來落單,二話不説又係角煮。
無幾耐有人過來貼呢張野。
係咪痴綫架?開門都未夠10分鐘。

[attach]10726450[/attach]

無花無假,我確實係點豚肉角煮。:smile_40:
結論係雷聲大,雨點小。
尤其個湯底,稀到唔識講,無層次。
唔係難食,只不過不值得排甘耐。

[attach]10726437[/attach]

炒到火紅火綠,我都要捱炒價,鬼叫自己唔上心。
以加想搵張平成年份的郵票都不是易事。
我唔敢講無,但去親d郵局全部落曬架。

[attach]10726438[/attach]

呢個唔會無,話曬都係令和先出。
退位個張炒價,我買唔落手,雖然無炒得好似奧運甘離譜。

[attach]10726439[/attach]

純粹係去行超市,先順便過來影相。
只能夠話伏到無朋友。:smile_39:

[attach]10726440[/attach]

老細.你得唔得架 2020-1-10 04:26 PM

靚靚相加咁懶有詩意既傍白,呢d先係遊記來架嗎!十萬個支持!:smile_30:
:smile_o12::smile_o12::smile_o12:

grapefruittea 2020-1-10 10:59 PM

奧芝商店嘅湯咖哩真係好食😊

yard 2020-1-10 11:23 PM

我都鍾意食呢間奧芝商店,第一次食5級辣,之後都係食番3級算
[attach]10727970[/attach]

aiiijima 2020-1-13 09:44 AM

[quote]原帖由 [i]yard[/i] 於 2020-1-10 11:23 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512890529&ptid=28804850][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我都鍾意食呢間奧芝商店,第一次食5級辣,之後都係食番3級算
10727970 [/quote]

4級以上要加錢,就算我承受到,都唔會加錢試。
下次可能試個羊肉咖喱。
我有加錢試個迷你版宗谷黒牛,味道係唔錯。

如果將個飯轉做面,好似つけ麺,應該更好食。

[[i] 本帖最後由 aiiijima 於 2020-1-13 09:45 AM 編輯 [/i]]

yard 2020-1-13 02:25 PM

[quote]原帖由 [i]aiiijima[/i] 於 2020-1-13 09:44 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=512980707&ptid=28804850][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

4級以上要加錢,就算我承受到,都唔會加錢試。
下次可能試個羊肉咖喱。
我有加錢試個迷你版宗谷黒牛,味道係唔錯。

如果將個飯轉做面,好似つけ麺,應該更好食。 ... [/quote]
唔係喎,6級以上先要加錢,你menu有寫

屯門ADACHOI 2020-1-14 04:55 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

屯門ADACHOI 2020-1-14 04:56 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

aiiijima 2020-1-30 11:54 AM

新年無理由無煙花睇?
今年係連續第3年定第4年係呢度睇過年煙花,都唔記得啦。
貪佢夠近,就算無腳架都影響不大。
另一個原因係唔似香港,太多神棍L。
舊年1月1號煙花,全程比個鬼婆的神棍阻住。:@

開頭有少少失手,但漸入佳境。
[attach]10788510[/attach]

同香港d垃圾級煙花比,呢個實在贏9條街,唔似得香港亂來一通。
[attach]10788511[/attach]

時間間隔好重要,太多煙嚴重影響觀賞價值。
[attach]10788512[/attach]

[attach]10788513[/attach]

[attach]10788514[/attach]

[attach]10788515[/attach]

呢張好滿意,煙花綻放得完整,少煙。
[attach]10788516[/attach]

如果想影煙花,真係要去現場。
但如果齋睇酒店或旅館勉強都可以,但絕對無臨場感個d震撼。

色彩斑斕。
[attach]10788517[/attach]

[attach]10788518[/attach]

傳説中的揚羽蝶。:smile_46:
[attach]10788519[/attach]

[attach]10788520[/attach]

[attach]10788521[/attach]

[attach]10788522[/attach]

[attach]10788523[/attach]

[attach]10788524[/attach]

[attach]10788525[/attach]

[attach]10788526[/attach]

[attach]10788527[/attach]

[attach]10788528[/attach]

[attach]10788529[/attach]

[attach]10788530[/attach]

[attach]10788531[/attach]

[attach]10788532[/attach]

[attach]10788533[/attach]

[attach]10788534[/attach]

[attach]10788535[/attach]

[attach]10788536[/attach]

[attach]10788537[/attach]

[attach]10788538[/attach]

[attach]10788539[/attach]

[attach]10788540[/attach]

今次學精左,去到尾聲即刻收製。:P
[attach]10788541[/attach]

[attach]10788542[/attach]

萬衆期待,萬佛朝宗。
[attach]10788543[/attach]

また、今度。:smile_40:
[attach]10788509[/attach]

[[i] 本帖最後由 aiiijima 於 2020-1-30 12:02 PM 編輯 [/i]]

aiiijima 2020-1-30 12:04 PM

次回予告

[attach]10788558[/attach]

[attach]10788559[/attach]

aiiijima 2020-2-3 02:03 PM

唔明d人成日求雪係咩心態?
咩雪不足,根本就係胡説八道。
好在無比d燈神up中,今日天氣穩定,否則可能上唔上到山頂都成問題。

[attach]10802614[/attach]

[attach]10802615[/attach]

[attach]10802616[/attach]

[attach]10802617[/attach]

[attach]10802618[/attach]

[attach]10802619[/attach]

[attach]10802620[/attach]

[attach]10802621[/attach]

[attach]10802622[/attach]

[attach]10802623[/attach]

[attach]10802624[/attach]

[attach]10802625[/attach]

aiiijima 2020-2-4 10:28 AM

到達山形站,離下一班車只有10分鐘,仲要去酒店寄行李。
唯有等下一班。
環顧四周,除了快餐店都無咩選擇。
幫襯了就近的豚カツ、普通但貴。
可惜時間有限,否則一定等兩點600yen特價餐。
5分鐘極速落肚,快跑過去車站。
未行到車站已經心感不妙。
一條約70人的人龍出現眼前。
一預所料上唔到車,但好好彩有另一班臨時便開出,上到車之餘又有位坐。:smile_40:
貴到嘔血,4500yen來回套票,如果上山ropeway停駛就恭喜發財。
好在今次好彩,無不詳人出現,天氣大致穩定,無落雪。

一個同電影frozen頗接近的世界,感覺除了凍,就係寒。

[attach]10805146[/attach]

[attach]10805150[/attach]

[attach]10805151[/attach]

[attach]10805152[/attach]

[attach]10805153[/attach]

[attach]10805154[/attach]

[attach]10805155[/attach]

[attach]10805156[/attach]

[attach]10805157[/attach]

[attach]10805158[/attach]

[attach]10805159[/attach]

[attach]10805160[/attach]

[attach]10805161[/attach]

[attach]10805149[/attach]

[attach]10805148[/attach]

本來計劃行程時發現當日係無點燈,但之後再翻差竟然有,算係意外收穫。
畢竟車錢都唔平。
前一日睇足4個鐘頭“沙漠梟雄/阿拉伯的勞倫斯”都只不過要1100yen。
值唔值得就見仁見智(5分鐘行曬),但個環境係好特別,點燈後加分(重點係無落雪:smile_44:)。

[attach]10805147[/attach]

aiiijima 2020-2-10 04:52 PM

好幸運,又遇彩霞。:smile_40:

[attach]10827864[/attach]

[attach]10827867[/attach]

[attach]10827865[/attach]

[attach]10827866[/attach]

[attach]10827863[/attach]

[attach]10827868[/attach]

[attach]10827869[/attach]

[attach]10827870[/attach]

[attach]10827871[/attach]

[attach]10827872[/attach]
頁: [1]
查看完整版本: 黄昏が夜になる (多圖慎入)