查看完整版本 : 2020年新版本公布 ADC呢次直接喜提3個阿爸

高達花花白襪 2020-1-9 09:48 AM

2020年新版本公布 ADC呢次直接喜提3個阿爸

隨着2020年到嚟,LOLS10賽季也即將開始,根據此前嘅消息,季前賽版本將於1月10日結束,所有召喚師段位點數清零。

隨之而嚟嘅就系設計師公布嘅S10賽季第一個版本,即10.1版本,咁呢次版本改動有乜地方抵注意呢?根據慣例,設計師先瞄準了上個版本中最OP嘅英雄嚟一刀,呢個英雄就系喺上路橫行霸道嘅鐵男。

鐵男喺上路嘅表現可以用「所向披靡」嚟形容,無論系高端排位仲系職業賽場登場率都非常可觀,因此,佢也成了設計師嘅重點關注對象。修改嘅方案簡單粗暴,和過去設計師針對版本強勢英雄嘅一刀切修改方案一致,本次鐵男被動直接被削弱整整1秒,提供嘅移速也降低了9%,呢個結果就直接削弱了鐵男前期線上嘅對拼嘅資本,以及進一步加劇佢腿短嘅特點。

總嘅嚟講,呢個英雄嘅修改方向越嚟越貼近於德萊厄斯。其次就系重點了,2019年最後一個版本,ADC重見曙光,SKT替補AD選手小呂布以1695點嘅ADC韓服歷史最高分登頂。

之不過,呢些都將成為歷史,本次被加強嘅ADC有2個,第一個系韋魯斯,減少了Q嘅CD2秒,但增加了Q技能命中後嘅返還1秒,用處唔大,第二個系卡利斯塔,增加了護甲和生命值,18級時總計增加198點生命和9點護甲,嗯,真多。咁ADC嘅對手們系點修改嘅呢?首先系上次一個技能直接秒掉知名AD選手Uzi嘅龍女本次再次獲得加強。

風龍嘅Buff可以增加龍女怒氣值累積速度,進一步減少了變身嘅時間,E技能嘅百分比傷害也向上調了0.5%,冇錯,Uzi就系被E技能秒掉嘅。其次系賈克斯,呢個出道以嚟就系ADC頭號大敵嘅英雄,又加強了,設計師喺其碾壓ADC嘅技能機制上,修復了其大招增傷被動和羊刀之間嘅關系,簡單嚟講依家大招嘅第三段被動傷害可以和羊刀特效疊加。

咁未嚟賈克斯憑借W嘅被動和大招嘅被動,算上Q技能嘅話,一錘幹掉ADC唔系夢。第三個就系蔚,如果講前2個英雄讓ADC喺路人局活唔下去嘅話,咁V姐就系讓ADC喺比賽中都活唔下去了。

V姐嘅更新簡單粗暴,就系大招釋放過程中保持不可阻擋嘅狀態,呢個相當於機制優化,也就系依家冇任何手段阻止V姐貼臉ADC,配合其他嘅進場英雄嘅話,ADC被V姐盯上後,要做嘅就系雙手離開鍵盤。總體嚟睇ADC唔適合低端局使用,呢個原本操作相對簡單嘅位置,因為對走位和保命意識以及輸出意識嘅要求不斷提高而成為LOL目前最難嘅位置,低端局掏出嚟嘅作用只能畀對手疊書。

就算系喺高端局裡面,冇一個恩愛嘅輔助保護,ADC嘅處境依然唔樂觀。各位小拍檔覺得ADC好玩咩?

名稱 2020-1-10 10:38 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

阿西粑粑 2020-1-10 11:07 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 2020年新版本公布 ADC呢次直接喜提3個阿爸