查看完整版本 : 新手揀拍

kongminton 2020-1-13 10:30 AM

新手揀拍

新手揀拍
(資料來源:港羽羽毛球專門店、VictorHK)
因為成日新手係Facebook、討論區問買咩拍好,成日都有啲人亂咁留言,話咩新手發力唔好要用輕拍、買XXX拍好……見到咁真係戥果新手慘。今日,小弟整理佐小小重點,希望幫到你地。

i. 重量:新手適合用3U、4U。要留意,4U拍揮起來不一定比3U拍輕、快,因為還要看平衡點和框形。單單看球拍重量是沒意義的。
ii. 平衡點:新手適合用平衡拍。因為新手通常對自己的風格或長短處不太清楚,而平衡拍攻守控殺也不錯。平衡拍來說3U比4U好,因為比較好借力,但當然是量力而為,自己攞上手揮下先。
iii. 中杆硬度:新手適合用中桿較軟彈的拍,比較好借力。
iv. 框型:主要分為盒式和破風。破風框較軟,容易卸力,發力不集中,但是速度快;盒式框穩定性好,甜區稍小,硬度更大,發力更集中。框型就比較看個人喜好。不過,新手記得不要買拍面小的拍,因為甜區較細,技術要求較高。
v. 總結:推薦新手買中桿軟彈、拍面較大的3U平衡拍。

異域夜羊羊 2020-1-22 10:41 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

hongkongpeter 2020-1-22 01:03 PM

[quote]原帖由 [i]異域夜羊羊[/i] 於 2020-1-22 10:41 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=513340841&ptid=28813686][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
如何選擇壹款入門級的羽毛球拍 [/quote]

最好係先借波友既球拍試打吓,如果揮拍暢順又發力不錯,試岩至買番同款拍打住先,待技術提升後至考慮換其他款!
頁: [1]
查看完整版本: 新手揀拍