查看完整版本 : 電單車強制試一問

ksah2343 2020-1-19 03:53 AM

電單車強制試一問

上星期喺沙駕上完三日強制共12小時
C堂當日終於可以喺考試場地操練
由於地理環境及時間所限,加上同學仔唔少
所以能夠喺試場內練習嘅次數繆繆可數
但係沙駕試場同平時練習場最大唔同嘅地方係...
練習場係平路,而試場係有啲暗斜
距離考試日子(星期四)越來越近
有啲駕駛上嘅技巧依然未能完全觸摸到
還望師兄師傅們指一指點,不勝感激!

(1) 就好似停車果陣,因平衡問題而落咗黃金右腳
(2) 承接上題,暗斜嘅考試場地,停車時有咩方法能夠避免到落黃金右腳
(3) 導師建議轉完第一個彎先上二波,但兩次操練時到臨停車前果個彎,
   架車就震吓震吓就嚟死火,但又憂慮畀油會令到速度加快,衝出路線範圍
(4) 測驗四(緊急剎車),操練果陣,我處理得唔好,剎車剎到甩晒尾,
   請教一下如何能做到急剎之餘唔會甩尾,同時防止右腳落地
(5) 同樣關於測驗四嘅問題,假若情況不似預期衝唔到燈,車速亦已收慢到某速度,
   是否應立刻轉番一波呢,因為印象中二波唔夠速度都會引致死火

yooyoo 2020-1-19 02:46 PM

純個人感受
1)及2)跌車落腳,應該係車速慢到近似0,應先減速到差唔多冇動力 ,就同時落1波 ,手制,伸左脫落地。多練習feel下
3)一轉彎上2波 可能你唔夠速度,就死死下火,似係

4)緊急剎車 咪一樣同時拉手制 腳制,

5)唔夠速度 都紅燈唔著,正常你見唔著都照去多個圈番黎再做。唔夠速度冇理由繼續行唔到架,都唔快。

鐘錶友 2020-1-19 05:29 PM

[quote]原帖由 [i]ksah2343[/i] 於 2020-1-19 03:53 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=513217445&ptid=28823911][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

... [/quote]

改善 落右腳 問題 ... 你要習慣停車前把 重心 靠左 ... ... 最簡單 ... 可以試吓坐過左邊少少 (小弟本身 矮,所以無計都係要靠左坐 ... 否則停車落腳就撐吾住 :smile_13:) ...

小弟的練習法是 ... 開車一段 短路,上了左腳,再多行1、2米 ... 就即停 (類似 急剎) ... 即係 架車 基本上 開停 ... 開停 ... "chor 吓 chor 吓" 咁 ... 如果你都可以 不斷快速重覆 ... 吾死火,又吾落右腳 ... 咁你的 開車停車 基本功 ... 都算 OK :loveliness:

至於 波段 選擇 ... 架架車都可以吾同,真係 靠你的 "感覺" ... 畀幾多油 都係 感覺 ... 無話扭幾多 ... 架架車都吾同 :smile_13:

而且 ... 吾好只係想 考試 ... 你要 想像 ... 你係 日後 真係 要面對未知的路況 ... 咁你 會點 控制架車 ... 滿缸油 ... 半缸油 ... 車重都已經吾同 ... 咁你起車要畀幾多油才吾死火 ? 極力子 要吊幾多 ? 吊幾耐 ? 塞車 上斜 吊 極力子 又畀幾多油 ... :smile_41:

26 真係要多練 ... 吾好出到街 才 衰 ... 隨時無 take 2 ... 試想吓 ... 開車死火 ... 零速跌車瞓了過對面線 ... 但又有對頭車 ... :smile_27::smile_27::smile_27:

沉睡加加速獅子 2020-1-19 08:03 PM

[quote]原帖由 [i]ksah2343[/i] 於 2020-1-19 03:53 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=513217445&ptid=28823911][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

1,2,雙腳夾實油缸,停車時左腳有咁出就伸咁出,頭brake 唔好太重手,頭brake太重會好易失平衡落右腳。

88kh88 2020-1-19 09:46 PM

小弟啱啱P牌幾個月:lol ...都係沙駕.
小小愚見.

1,2) 比較簡單....永遠習慣,轉左少少停車就得...唔關暗斜事....就算直路都把重心靠左.....簡單講....直路 , 你幻想一下,一個時鍾,行直路就係由 6點正行到12點,但你要由秒針29秒行到59秒,重心自然會靠左..

3)建議一起步就上2波....因為2波比1波易操控.轉灣都易D...但你個問題係死火....車唔夠力就死火....要俾油先上2波.....我估你核心問題係俾油完,收油個吓.....其實俾油應該半秒左右,就收油同拉離合器, 上2波, 車唔會衝出去...關鍵係成個動作要快... 你要練好"俾油,收油,拉離合器" 動作,.....如果練好,車就一定唔會衝出去.....同埋一起步就上2波....

4) 同我一樣,剎車甩尾:smile_35:...因為車速太快.....同埋主要用咗腳制剎車....
其實轉完最後個灣, 加速, 一到第一條黃線就可以用少少腳制剎同減慢車速, 一見燈著就手腳制一齊剎車.....關鍵係要慢到架車,但又可以令到燈著.....

5) 照用2波....

祝考試成功:loveliness:

vacationhk 2020-1-22 01:41 PM

其實強制咁簡單, 都唔知有乜好講, 唔熟就去補鐘喇:smile_42:

skwongskwong 2020-1-22 03:58 PM

[quote]原帖由 [i]ksah2343[/i] 於 2020-1-19 03:53 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=513217445&ptid=28823911][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

[color=#ff00ff]習慣靠左就得...練多d[/color](2) 承接上題,暗斜嘅考試場地,停車時有咩方法能夠避免到落黃金右腳
[color=#ff00ff]同上...盡量用腳剎車[/color]
(3) 導師建議轉完第一個彎先上二波,但兩次操練時到臨停車前果個彎,
   架車就震吓震吓就嚟死火,但又憂慮畀油會令到速度加快,衝出路線範圍
[color=#ff00ff]我以前都係轉左灣先轉2波..因為未熟架車既性能當一波轉數不夠時是好難轉到2波的..所以穩陣都係轉左灣先[/color]
(4) 測驗四(緊急剎車),操練果陣,我處理得唔好,剎車剎到甩晒尾,
   請教一下如何能做到急剎之餘唔會甩尾,同時防止右腳落地
[color=#ff00ff]輕手d就得啦....[/color]
(5) 同樣關於測驗四嘅問題,假若情況不似預期衝唔到燈,車速亦已收慢到某速度,
   是否應立刻轉番一波呢,因為印象中二波唔夠速度都會引致死火
[color=#ff00ff]二波都夠力的...keep住比油就唔會死火啦..太快用腳brake下架車就得[/color]
頁: [1]
查看完整版本: 電單車強制試一問