查看完整版本 : 減肥紀錄 2020

wtsp 2020-1-20 10:53 AM

減肥紀錄 2020

2020年,新既一年的起心肝去減肥!!
本身身高158cm, 體重78.5KG。
本身唔係瘦底,但曾經有減到過43KG, 之後就無節制地食野,唔做運動。
依段肥既時候有自己減過幾次肥,每次減左幾KG之後又再懶得做運動,又懶得自己煮,
所以每次都反彈之餘再重左幾公斤,到依家上到70幾KG><

減肥,我只信做運動同戒口,但係個問題就係我冇毅力同動力一直持之而恆地做運動,
每晚放工就覺好攰,懶得做任何野,食完外賣晚餐就只會攤係張床到玩ipad。
所以我既肥我係知點樣形成,都知道解決辦法,就係一直都做唔到。

咁樣一直肥左好幾年,到今年年頭,
終於開始搵personal trainer開始做幫我train。
既然我自己冇毅力,就拎錢出黎叫人逼自己做運動,每減1kg都值成千蚊架:smile_35:

我既短期目標係4個月減28KG。依個係最理想減到既,但係最少都係20KG係4個月入面。
So far, 我第一堂係1月11號,上左四堂,我已經減左2KG,但係唔知係純脂肪or水份or肌肉,
教練話大約每2個半星期會幫我測一次全身,依個得一個星期測黎都冇意思。
BTW我依家每日朝早去完廁所就磅重, 每日一次。

我大約會每星期上3到4堂左右,姐係每星期做3或4日運動,其他時間都係休息。
而食野方面,我依家會盡量自己煮。
例如早餐會食一塊面包,一粒蘑菇,一到兩塊turkey slice or ham slice(卡路里好低,3塊先70kcal,兩塊都唔到50kcal),而我又好容易早餐到午餐中間既時間肚餓,所以有時我會帶一條蕃薯或整一個wrap(只會食一半,另一半下午肚餓再食)黎做零食。而午餐我有時會自己煲湯帶湯去公司,有時就粉絲加粟米雞粒。自己煮野食就會完全冇糖少鹽場少油。
其實我減肥之前好驚果種typical既減脂餐,白烚雞胸肉加西蘭花,我覺得太清淡,如果我三餐都要食依D,我一定維持唔耐,好彩教練都唔需要我食到咁,只要開始自己煮,食得乾淨就可以。其實我本身鍾意煮野食,就係懶:smile_13:

堅持! 堅持! 堅持! 堅持! 堅持! 堅持! 堅持! 堅持! 堅持!

[u]P.S. 20/1/2020 76.2KG[/u]

wtsp 2020-1-20 11:06 AM

我仲想講下,我依個星期做gym都係約夜晚8點,6點放工,7點到屋企,食少少野就行去做gym既地方。

我真係覺得我既精神好左好多,之前我放工到屋企,真係一個鍾都捱唔到,就會攤左上床,而家可以做gym,煮野食,洗碗,比以前有左好多體力!

大可愛的手背 2020-2-2 09:39 PM

學習了

酒店不安的鞋抽 2020-2-2 11:19 PM

我新年食肥左6kg,而家70kg,160cm
我地一齊努力減肥💪🏻

micoo 2020-2-6 08:46 AM

加油,大家一起勤力,一起運動起嚟

ywlau 2020-2-7 07:15 AM

加油💪

Qapos008 2020-2-7 11:03 AM

[quote]原帖由 [i]酒店不安的鞋抽[/i] 於 2020-2-2 11:19 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=513817622&ptid=28826262][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
我新年食肥左6kg,而家70kg,160cm
我地一齊努力減肥💪🏻 [/quote]

嘩……6kG喎

酒店不安的鞋抽 2020-2-10 12:45 AM

[quote]原帖由 [i]Qapos008[/i] 於 2020-2-7 11:03 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514018873&ptid=28826262][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]

嘩……6kG喎 [/quote]
係呀,一起身就食到夜晚,冇停咁滯😭
好彩而家瘦番啲,目標今個月減至60kg

蘋蘋安安_An 2020-2-13 03:53 PM

加油加油

橋頭大大理想 2020-2-14 10:06 AM

学习经验:loveliness:

寒冬有樹枝 2020-2-15 04:34 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

海灣珍惜表姐 2020-2-15 05:07 PM

加油!一齊努力減肥💪🏻

電梯的豬豬 2020-3-7 09:45 PM