查看完整版本 : 古墓中發現「高科技」,有人講呢個系「史前文明」,專家卻難以解釋

JoZangwill 2020-1-22 04:48 PM

古墓中發現「高科技」,有人講呢個系「史前文明」,專家卻難以解釋

隨着時代嘅進步,依家嘅科技文明已經達到了一個很大嘅高度了。但系文明嘅發展,很大程度上,都系喺工業革命之後,才得到了突飛猛進嘅發展。以歷史嘅眼光去睇,喺據此之前嘅兩千多年間,很大程度生產力嘅發展,都處於一種緩慢增長嘅趨勢。

JoZangwill 2020-1-22 04:51 PM

邊驚系如今我哋平常生活中使用嘅嘢,喺古代都系「神器」。但系喺上個世紀八十年代陣,我國考古學家喺西周嘅古墓當中,卻發現了一個現代才有嘅「路由器」。關於佢身上嘅謎團,可以講系數都數唔清,其真正嘅意義和作用,就算系見多識廣嘅專家們,都冇辦法解答。甚至還有人認為,呢很有可能系史前文明嘅產物。[attach]10765156[/attach]

JoZangwill 2020-1-22 04:53 PM

喺研究之後,呢個青銅器嘅時代也被專家們確定喺三千年嘅西周。但系佢嘅造型卻和其他青銅器都完全唔同。對此頗為睇重嘅考古隊,特地將其送到了著名專家郭沫若嘅手中,但就算系郭沫若,對呢種跨時代嘅產物也系摸唔着頭腦。

JoZangwill 2020-1-22 04:54 PM

於系專家按照造型,起了一個「雲紋銅五柱器」嘅名字。可系喺經過長時間嘅研究之後,專家們仲系唔知佢嘅具體象征意義,但系也提出了幾個有道理嘅估想。有人認為,呢很有可能系西周時期專門用嚟記錄時間嘅儀器,為了證明自己嘅研究,專家還特地提出了呢個嘢系點運作嘅。

JoZangwill 2020-1-22 04:56 PM

專家認為喺一開始,很有可能系存在其他零件嘅,而銅柱則系用嚟代表月份嘅。但系呢個講法馬上就受到了質疑,因為理論當中存在着唔少理想化嘅方面,況且專門用青銅制作,也顯得過於奇怪了。
[attach]10765171[/attach]

JoZangwill 2020-1-22 04:58 PM

[b]第二種講法則認為,呢個嘢很有可能系樂器嘅一種。[/b]

但系呢個講法喺音樂人士進行演奏之後,就站唔住腳了。因為呢個樂器用起嚟又唔順手,又冇辦法展現出理想嘅音樂效果。如果算系樂器嘅話,嗰未免也太奇怪了。而喺古墓當中,考古隊也冇發現其他能夠證明呢種講法嘅有效證據,再加上翻閱史料之後,也冇睇出有乜能作為證明嘅記載。

JoZangwill 2020-1-22 05:00 PM

因此,呢個講法和第一種講法一樣,冇乜講服力。隨着時間嘅發展,喺路由器出現之後,呢件千年前嘅青銅器,就出現了一種講法。嗰就系呢個青銅器系由史前文明所創造嘅。但系史前文明一直以嚟,都系人們拗嘅焦點,對講究科學嘅考古學家們嚟講,呢種文明系不可能存在嘅。不然乜稀奇嘅嘢都能推到史前文明嘅身上,考古學嘅意義將盪然無存。[attach]10765206[/attach]

JoZangwill 2020-1-22 05:01 PM

但系對一部分人嚟講,史前文明的確系存在嘅。喺路由器出現之後,也有專家認為,呢很有可能系史前文明嘅強力證據。理由就在於,呢個青銅器本身系中空嘅,而唔系和其他青銅器一樣實心嘅。根據史料記載,青銅器喺古代大多數都用於祭祀,所以喺地位上系很珍貴嘅,尤其系越大越重嘅青銅器,就代表制造者嘅地位越高。而呢個青銅器嘅方形底座,卻系中空嘅。

JoZangwill 2020-1-22 05:04 PM

呢喺當時嘅社會背景下,很有可能系有意為之嘅。若系將其考慮為路由器嘅話,呢個中空嘅部分,很有可能就系用嚟放電路抑或芯片嘅。但系喺專家們對中空部分進行掃描之後,卻冇發現其中有乜「電路」嘅痕跡。[attach]10765222[/attach]

srsv 2020-1-28 12:48 AM

周文王用iPhone定安卓

EllisMatthew 2020-1-28 09:58 AM

多谢分享:loveliness:

俞君涛 2020-2-3 04:44 PM

如果有時光機,回到史前,就好,我非常相信史前文明,對出土的有些文物簡直膜拜。:smile_46:

productdesigner 2020-2-4 11:56 AM

件嘢似5枝香嘅香爐,可以唔駛用真香咁煩:$:cr_02:smile_o05:

電梯驚魂 2020-3-24 03:48 PM

多謝分享, 漲知識了
頁: [1]
查看完整版本: 古墓中發現「高科技」,有人講呢個系「史前文明」,專家卻難以解釋