查看完整版本 : 瑪雅文化嘅來源

JoZangwill 2020-1-22 09:02 PM

瑪雅文化嘅來源

首先我哋嚟睇睇喺大陸公開出版嘅書籍中,對瑪雅文明和來源嘅記載:「美洲印第安人嘅祖先系約莫3.5萬到3萬年前自亞洲著過白令海峽到北美大陸嘅蒙古人種。1966年,奎瑞瓜山頂上嘅一塊瑪雅石碑,向世人們透露了些竟然發生喺9000萬年前,甚至4億年前嘅信息。也就系講瑪雅文明喺至少4億年前就已經存在了,可系喺4億年前地球還處喺中生代,根本冇人類嘅遺跡

其實瑪雅人嘅文化跟墨西哥人冇關系,瑪雅文化系喺上一個歷史文明時期嘅,果個人類已經喺墨西哥毀滅了,只有少數人逃離了。瑪雅文化與蒙古人有關系。

JoZangwill 2020-1-22 09:04 PM

咁今日我哋就講講瑪雅人跟蒙古人嘅關系。

喺本次文明嘅歷史上,逃避迫害而大幅度遷移嘅有猶太人,被摩西帶領了出埃及,到中東定居;很多嘅清教徒為逃避嚟自歐洲當地嘅迫害,而逃到北美。咁喺歷史嘅久遠時期,喺亞洲大陸呢塊土地上,曾經發生過一段驚心動魄嘅往事:
     咱根據目前人類嘅接受能力嚟講此事。其實喺更久遠嘅時期喺美洲呢塊大陸嘅本身,喺造就呢塊大陸陣上便就有原嚟喺咪嘅星球存在嘅文明遺物。而且喺美洲呢塊大陸上文明也系幾經更替。呢些太復雜嘅情況咱都唔講,只講喺「維基百科」中能查到嘅最早嘅蛛絲馬跡:

JoZangwill 2020-1-22 09:05 PM

「喺冰河時期,白令海嘅水面降低,白令海峽成為一個白令海陸橋。考古學家們認為,美洲印第安人嘅祖先系一些亞洲嚟嘅獵人,跟着獸群到了北美洲之後定居。」呢個系人們通過現代嘅科學手段能知嘅。但系,按照依家嘅科學嚟推斷:冰河時期,好像根本冇人呢!而且,冰河時期,就算有人,人能度過寒冷嘅冰河時期,好像文明程度會極高,咁佢哋還打獵干嘛?就像依家人一樣,居住喺大城市嘅人邊個還肯打獵呢?而且既然打獵呢個講法抵質疑嘅話,咁系由於乜緣由讓呢些具有高度文明程度嘅人大批嘅遷移到美洲大陸,並創造出咁輝煌嘅文明,而且留畀今朝人一連串嘅謎團等待人們嚟破譯,嚟反思今日嘅歷史?

JoZangwill 2020-1-22 09:07 PM

[align=center][attach]10766073[/attach][/align]
佩里托莫雷諾冰川(位於阿根廷羅斯-格拉希亞雷斯冰川國家公園,系世界上罕見嘅仍喺生長中嘅冰川。)
    要講冰河時期,其實呢個概念就唔系我哋一般認為嘅總系咁冰冷,漫天雪冰,毫無生機。唔完全系咁。
    喺依家亞洲嘅腹地,中亞靠北邊嘅地區。此時嘅人類文明高度發達。因為唔同地區神根據唔同地區嘅山川地貌等各種因素造就了唔同嘅人種。亞洲腹地就屬於蒙古人種范圍。咁喺此時,此次文明已經發展到非常高級嘅階段。佢哋能達到太陽系內嘅星際航行,靠冥想郁物體,天文上也十分嘅犀利,歷法十分嘅完備。

JoZangwill 2020-1-22 09:11 PM

此時,神也睇到了佢哋此次文明應該結束了,而且因佢哋有着完備嘅歷法和科技,於系就有意點化其中嘅幾個道德高尚嘅人,讓其帶着自己所認識嘅人離開呢度,去到大海嘅對岸,沿着大陸淌水就會到達一個溫暖嘅地方安家。
而呢度睇似華麗無比、輝煌無比嘅文明喺神嘅法力下一瞬間就幾乎消失嘅無影無蹤!
[attach]10766091[/attach]格陵蘭島嘅大風天氣,讓呢座冰山呈現出奇異嘅造型

[[i] 本帖最後由 JoZangwill 於 2020-1-23 09:00 PM 編輯 [/i]]

JoZangwill 2020-1-23 09:03 PM

嗰幾位道德高尚嘅人分別帶着各自所認識嘅親戚朋友、上司、部下等約莫廿萬之眾,按照神嘅旨意離開了喺呢度苦苦營造了上萬年嘅家園!嗰種難過與悲苦可想而知。但生命嘅嗰種生存嘅本能,讓佢哋深切嘅意識到,呢度已經系一種廢墟,要想生存下去,必須離開呢度。於系佢哋扶老攜幼,一起踏上了種族大遷徙嘅漫漫征途!

JoZangwill 2020-1-23 09:04 PM

金錢和地位此時已經變得唔重要了。因為喺遷移過程中,呢些幾乎都用唔上只有互相友愛才有利於呢個種族嘅生存。因為喺依家嘅北亞地區,當時樹木繁多,野獸也多,當時都系巨大嘅野獸,比如恐龍之類嘅。而且因為文明發展程度唔同,喺呢個地區也有一些原始嘅野蠻部落。

JoZangwill 2020-1-23 09:05 PM

佢哋一行人浩浩盪盪嘅一直沿着海邊向北,喺一路上,可以講系歷盡艱險。時而巨大嘅動物出嚟要食佢哋,時而一些野蠻人要食佢哋。外加水土不服和其佢根本預料唔了嘅災禍嘅降臨,隨行嘅人數喺一天天嘅減少。
[attach]10769218[/attach]夏威夷群島獨一無二嘅奇景——熔岩入海(自活火山流出嘅火紅熔岩慢慢地流入蔚藍大海,海水沸騰,巨大嘅蒸汽升騰而起)

JoZangwill 2020-1-23 09:06 PM

當呢個部族余下一萬左右人陣,喺一個風雨交加嘅晚黑,成群嘅恐龍出依家嗰茫茫密林之中,其中一個首領睇到呢些人都長期勞乏,實喺無法抗拒呢眾多嘅野獸嘅侵襲,於系挺身而出,拿着火把喺成群嘅恐龍面前跑過去,意圖引着恐龍朝佢嚟。有十幾位彪悍嘅小伙一睇佢能為部族而舍盡自己,而自告奮勇嘅跟着佢舉着火把,把幾十頭恐龍領跑了。後尾佢哋都先後被恐龍食掉。

JoZangwill 2020-1-23 09:07 PM

余下嘅幾位首領見狀,趕緊催促着部族前行。人們含着眼淚又喺風雨交加嘅晚黑踏上了尋搵新家園嘅漫漫旅程……

還有一次,喺現今嘅白令海邊,佢哋遇到一群野人。此時佢哋嘅隊伍只剩下兩千人左右。可見呢場遷移之路系多么嘅歷盡磨難。嗰群野人抓去十幾個人要剝皮食肉。此時一位漂亮嘅姑阿媽自告奮勇嘅跟首領講:昨夜,我夢到我要用我嘅微笑嚟挽救我哋嘅族人。於系佢毫無畏懼嘅走到野人嗰度,用佢嗰純真嘅微笑,示意着野人釋放了啲被抓嚟嘅人。結果啲野人竟然着了魔似嘅,真嘅釋放了嗰十幾個人。

JoZangwill 2020-1-23 09:09 PM

後尾呢位姑阿媽成了成個部族嘅英雄!

此時嘅白令海浪高水深,無法過去。望着被海峽隔阻喺呢度嘅族人,幾位首領商議,只有讓神幫助才能順利嘅度過此劫。於系成個部族開始集體冥想(打坐),用最為虔誠嘅真心,嚟乞求神讓佢哋完成遷移美洲嘅願望。此時大風刮了三天三夜,佢哋唔為所動。又有大雨下了三天三夜,有嘅人開始懷疑神。此時出現了霹雷。有嘅人就喺此時被雷劈死了有嘅人一見此種情形又有動搖嘅,後尾天降了一天嘅冰雹。有些人又喺冰雹中死去。當暗無天日嘅七天七夜卒之過去了。燦爛嘅陽光卒之露出了佢嘅顏面。唔知邊個到白令海邊一睇,還真有些:斷岸千尺,水落石出嘅感覺。一些人試着下水,水最深嘅地方冇胸部。能走過。於系呢些余下嘅(約莫八百左右)人相依相扶嘅走過了白令海峽,度過了佢哋生命中最大嘅劫數。白令海峽雖然走過了,到了美洲大陸。但此時嘅美洲大陸除咗先前存在嘅文明只留下一些遺跡之外,幾乎系屬於蠻荒。野獸嘅經常出冇,水土不服、食物嘅匱乏等等都系縈繞喺呢個部族心中嘅陰影。

JoZangwill 2020-1-23 09:09 PM

歷盡咁多嘅磨難而走過嚟人們,此時深深嘅懂得了生存所必須要做到嘅兩點:不折不扣嘅信神;保持善良純真嘅本性系多么嘅重要。

佢哋從此就變得十分嘅善良與和睦,喺任何時候任何地方做任何事情都首先想到神,想到點敬神。個人之間相處也日益融洽。當佢哋真正嘅做到呢些陣,佢哋發現自己嘅智慧好像比從前更大了。一代人終老了,另一代人又開始繼承上一代人嘅志向,建立家園、豐富文明。由於種族嘅繁衍,逐漸嘅經過十幾代佢哋嘅身影遍布成個美洲,由於中美洲地區佢哋感覺距離神最近,所以喺呢度佢哋比較集中一些。佢哋喺呢度開創出了令後人感嘆嘅瑪雅文明。

JoZangwill 2020-1-23 09:10 PM

因為佢哋當時嘅文明程度很高,道德也很好,喺最輝煌陣,神就有意讓佢哋創造出太陽歷。並明確嘅講明了喺地球嘅依家時期,將要有一個凈化更新期,唔好嘅要淘汰,余者將進入新嘅輝煌(詳見呢篇文章後面,關於「瑪雅預言」嘅系列文章鏈接)並讓到時候嘅人能准確嘅算出具體日期。同時也畀此時過於迷信於現代科學和進化論嘅人們以實物證據和文獻記載,讓人們面對着曾經存在嘅高度文明能夠反思自己嘅理論和所作所為。

JoZangwill 2020-1-23 09:12 PM

後尾呢茬瑪雅人完成了自己嘅使命之後,佢哋嘅人就被神用很多方式淘汰掉了。只余下甚少一部分。
後尾喺1526年,一支西班牙探險隊嚟到了瑪雅部落(此時嘅瑪雅已經唔系史前嘅瑪雅人,而系被淘汰之後余下嘅瑪雅人,其技術文化、文明水平都唔得跟史前嘅瑪雅人相提並論),好客嘅瑪雅人派出了一位通譯者,結果呢位探險家被瑪雅文化嚇壞了,燒毀了所有嘅瑪雅典籍。從此瑪雅人就神秘嘅消失喺歷史嘅視線中了。其實佢哋應該承擔嘅與現代文明「對接」嘅使命完成之後,也就算系該淘汰了,也就到地下抑或邊個深山之中,唔畀現代人搵到佢哋了。
[attach]10769231[/attach]挪威靠近北極地區,冰川冧時展現「喊泣嘅人臉」。著名攝影師和海洋環境專家邁克爾•諾蘭拍攝。

JoZangwill 2020-1-23 09:14 PM

今朝當我哋無論系想到佢哋嗰准確嘅預言仲系驚嘆於佢哋所曾經喺天文數學解剖等等方面所創立嘅輝煌陣,唔得唔提及佢哋嗰被歲月所塵封嘅種族遷徙嘅過程。

生命喺艱難中保持一份發自內心而且系雷打唔動對神嘅正信,和對同伴們嘅善心,嗰才系一個民族與種族生存與發展嘅源動力!才系生存之本。
回首望今朝,當呢茬人類嘅道德已經全面崩毀、環境遭受了史無前例嘅破壞陣,喺歷史上每當遇到此種情況就系該淘汰啲道德很壞嘅人陣。咁如果神要淘汰一大批道德唔好嘅人,咁要想繼續喺呢個星球上生存與繁衍,嗰就系要相信神,敬拜神,互相之間關愛而唔系冷漠與落井下石!

aakk2016 2020-1-25 08:55 PM

大部分既篇幅變左聖經故事

JoZangwill 2020-1-27 07:01 PM

多謝分享:loveliness:
頁: [1]
查看完整版本: 瑪雅文化嘅來源