查看完整版本 : 【武漢肺炎】的新型冠狀病毒怎麼預防?你必須知道2件事!

進擊的香港人 2020-1-23 06:16 PM

【武漢肺炎】的新型冠狀病毒怎麼預防?你必須知道2件事!

武漢肺炎的新型冠狀病毒怎麼預防?你必須知道2件事!
一定要少去人口密集處!
遠離感染源、提高免疫力!
:cny2019_07:【請觀看視頻詳情】:[url=https://youtu.be/5be7gxD2KYU]老安談健康[/url]

傑然後生 2020-1-25 08:02 PM



頭先與遠喺美國嘅兒子易飛視頻,佢系正宗嘅病毒學博士,畢業後也曾經喺美國國立衛生研究院從事免疫學博士後研究。佢畀我哋做科普,所講嘅和鍾南山院士中心思想系一樣嘅,並且從理論上作了解釋:一、病毒系唔會脫離某個載體(比如血液、體液、唾液、飛沫等等)獨立飄散嘅,某些人臆想空氣中彌漫着病毒,呢個系唔存在嘅。因此,只要唔和病毒感染者近距離接觸,冇近距離講話、打乞嗤、共餐等等接觸,系唔會被傳染到嘅。二、病毒嘅變異,系自然選擇嘅結果,目的系想與共生體和平相處,而唔系為了把共生體干掉,因此,佢嘅變異毒性系逐次降低嘅,但系傳染性會逐次增強。呢一次嘅冠狀病毒與SARS系近親,明顯毒性就要低一些,目前嘅治療基本上冇用激素,而SARS就必須用,以至於造成治愈者過量激素後遺症,但系呢一次嘅傳染性比SARS就更犀利。

因此,我哋要做嘅就系放一個大假,放松心情,自我隔離兩周,疫情一定會自然得到控制,加上依家中央直接管控,全國動員,就更有保障。
唔使恐慌,各自做好自己該做嘅。否極泰嚟,陽光總喺風雨後!

fscrystal 2020-1-26 12:55 AM

得閒唯有念經.. 人多就戴口罩念..

藥師佛咒 對抗武肺
mp3 [url]http://bit.ly/38Fuijs[/url]
png [img]http://bit.ly/2TXhW1O[/img]
頁: [1]
查看完整版本: 【武漢肺炎】的新型冠狀病毒怎麼預防?你必須知道2件事!