查看完整版本 : 姐妹們,讓我哋做做心靈嘅保潔

樹上野性的美人 2020-1-26 05:03 PM

姐妹們,讓我哋做做心靈嘅保潔

女性喺社會大舞台上扮演着色彩斑斕嘅角色。喺社會發展嘅各個階段、喺知識經濟競爭浪潮中,面臨着機遇與挑戰。喺現代社會快速變化嘅生活節奏中,女性承受着家庭與事業雙重角色要求嘅壓力與選擇。女性嘅生存、發展會面臨一系列障礙:事業剛走上起跑線時,生育期到了,很多女性不得不回家生育,被迫中斷做得得心應手嘅工作;工作做得好,有機遇提升時,升職、評級睇實嘅多系男性,以男性嘅眼光、要求評價,女性喺呢個過程中往往唔太如意;創業過程中,也可能會遭遇到一些傳統觀念嘅束縛:呢女人唔顧家、唔溫柔等等,佢哋不得不縮手縮腳,大大降低創業嘅業績。

梗系,女性也有女性嘅有利嘅一面。細致、認真、體貼。

無論系機遇與挑戰,壓力與選擇,都會畀我哋嘅身心健康、工作業績嘅要求和生活質量帶嚟唔同程度嘅影響。點樣讓我哋自己正確面對呢些問題?

樹上野性的美人 2020-1-26 05:04 PM

女性嘅身心健康、職業壓力及對工作嘅滿意度、社會應激與反應等問題不僅受外界信息嘅強度、頻率和持續時間長短嘅限制,更受心理質素嘅制約。心理質素嘅質量決定着女性身心健康水平、工作效率、工作滿意度和生活滿意度。全面提升女性心理質素極其重要。心理質素有一定嘅穩定性,改變起嚟唔容易。咁,我哋就從小處着手,勤力提升心理質素。
人嘅心靈就像一面窗口,需要我哋自己愛護。窗口可能很清潔,無灰塵、雜質,我哋就應保持;工作嘅壓力,生活嘅繁瑣,導致窗口可能蒙上灰塵,我哋嘅心靈會產生許多負面情緒,就會「生病」了。適時地「打掃」很重要。當我哋處處撞板時、苦無出路時、山窮水盡時,我哋特咪要記得為自己嘅心靈做「保潔」。

樹上野性的美人 2020-1-26 05:05 PM

我哋點做「窗口」嘅「保潔」呢?

面對生活中嘅種種不如意、唔幸事,我哋既然避免唔了,就勇敢面對,積極應對。我哋唔妨將呢個戰勝負面情緒嘅「保潔」嘅過程睇做一場戰爭。首先,積極調整自己嘅心態。既然唔幸、不如意已經發生,不可逆轉,我哋只有戰勝佢。戰勝了佢,我哋才能跨過呢道「坎」,才能重新回到生活嘅正常而良好嘅秩序。

樹上野性的美人 2020-1-26 05:06 PM

樹立起「戰斗」嘅意識和積極性,我哋才可能「打勝」呢場「戰爭」。其次,我哋應搵出問題嘅所喺。呢次「窗口蒙塵」嘅原因何喺?系自己嘅錯誤導致嘅仲系別人嘅原因產生嘅?系人為地仲系天生嘅?系可以中途扭轉嘅仲系不可逆轉嘅?搵到「症結」所喺,以便「作戰」時好「對症下葯」,為接下嚟嘅「保潔」做好准備工作。

樹上野性的美人 2020-1-26 05:06 PM

第三,我哋要選擇合適嘅「清潔用品」做「保潔」工作了。比如,我哋嘅「窗口」只系有一小塊兒「灰塵」,比如,無辜被別人背後議論、遭排擠、一件小事做得唔夠好...我哋就用一塊小抹布檫拭干凈——反省自己嘅行為系否做得有不當嘅地方,以便改正。比如,我哋嘅「窗口「已經好長時間冇做「保潔」,布滿灰塵和油污,臟得唔成樣,比如我哋高強度、高壓力工作中產生嘅憂郁、失望、絕望...我哋就要用強力清潔劑,比如洗潔精、威猛先生之類嘅清潔用品用力、用心嘅擦洗了——做一次深層次嘅心理咨詢、心理治療,徹底「打掃」,讓「窗口」重歸清潔、干凈,讓負面情緒消失。

樹上野性的美人 2020-1-26 05:07 PM

「保潔」嘅過程,可能容易,可能艱難,因人而異。呢攞決於我哋女性嘅心理質素嘅高低:心智嘅成熟與否,意志嘅堅定與否,方法嘅正確與否。

樹上野性的美人 2020-1-26 05:07 PM

比如,同樣一件小事,發生喺唔同嘅人身上,有嘅人可能寢食難安,食不甘味,而有嘅人卻安之若素,甘之如飴。同樣一件繁重嘅工作,有人積極想辦法,搵策略,千方百計,高質量完成,而有嘅人卻猶豫、彷徨,茫然唔知所措。

樹上野性的美人 2020-1-26 05:08 PM

突發災禍,同樣失去摯愛嘅親人,有嘅人很快走出心里嘅陰影,積極應對接下嚟嘅一切,而有嘅人卻整日以淚洗面,永遠嘅憔悴、消沉下去。導致呢種種表現嘅原因在於人嘅心理質素嘅差異。錘煉心理質素極其重要。喺日常生活中,我哋多多錘煉吧。但心理質素有一定嘅穩定性,因此心理「保潔」就顯得十分重要了。

樹上野性的美人 2020-1-26 05:08 PM

我哋女性本嚟就敏感,極易感知生活中嘅點點滴滴,快樂而憂愁。如果心理質素再唔好,食苦、受累嘅就系我哋了。姐妹們,為了我哋自己嘅健康、幸福,我哋辛苦啲兒,無論工作、生活多么繁忙、緊張,適時地做做心靈嘅「保潔」吧。

樹上野性的美人 2020-2-5 10:14 AM

自帶「空氣罐」嘅安樂蜥
蜥蜴系一種爬行動物,大多分布喺熱帶和亞熱帶地區。除咗極少數種類,絕大部分都生活喺陸地上。

隨着對蜥蜴研究嘅深入,科學家們發現,有些陸生嘅蜥蜴居然也系「潛水高手」,科學家曾觀察到一只安樂蜥潛入水中長達16分鍾之久而安然無恙。系佢哋進化出了能喺水下呼吸嘅器官,仲系藏有唔為人知嘅絕技呢?呢引起了科學家強烈嘅好奇心。
      蜥蜴系一種爬行動物,大多分布喺熱帶和亞熱帶地區。除咗極少數種類,絕大部分都生活喺陸地上。

隨着對蜥蜴研究嘅深入,科學家們發現,有些陸生嘅蜥蜴居然也系「潛水高手」,科學家曾觀察到一只安樂蜥潛入水中長達16分鍾之久而安然無恙。系佢哋進化出了能喺水下呼吸嘅器官,仲系藏有唔為人知嘅絕技呢?呢引起了科學家強烈嘅好奇心。
梗系,除非萬不得已,安樂蜥系唔會輕易下到水中使用「逼出嚟」嘅絕技。當安樂蜥為躲避捕食者而逃入水下長時間潛藏起嚟時,岸上嘅捕食者早就悻悻而歸了。

生存嘅競爭系殘酷嘅。自帶「空氣罐」嘅安樂蜥講畀我知們:求人不如求己。多一份必要嘅儲備,多練就一項卓越嘅技能,甚至多留畀自己一條退路……都可以使我哋化險為夷,甚至創造生命嘅奇跡。 

樹上野性的美人 2020-2-5 10:19 AM

滿則虧
從前有一個蠢人到朋友家里去做客。主人留佢食飯,可菜上嚟之後,佢嫌菜冇味道,太淡。主人聽了之後,就去攞了些鹽嚟,放進了菜里。呢次,佢覺得味道夠了。
  蠢人心里想:「菜嘅味道系從鹽中得嚟,啲點鹽就讓菜好食,咁多食一些一定味道更好。」
  咁想了以後,蠢人就向主人索攞了一杯鹽,主人問佢要咁多鹽做乜,佢笑笑,冇講話。然後將鹽一啖吞進了嘴里,不料卻咸得挪命,就急忙把鹽從嘴里吐了出嚟。
 呢個系《百喻經》中嘅一則故事。用佢嚟規勸啲人,要懂得節量飲食,要做到少欲知足。之不過後世嘅人,又從中解讀出了其他嘅含義:凡事唔好做得太滿,滿就系虧。

要明,一件事或一樣嘢,能夠讓我哋滿足,畀我哋帶嚟快樂,不僅在於佢哋本身就系我哋想要嘅,更在於,我哋擁有很多功能跟佢哋相反嘅事物。正系啲事物存在,佢才能有益於我哋。如果將呢些睇成系必然、必須系畀我哋益處嘅嘢,嗰便錯了。
     錢能畀人帶嚟幸福,系因為我哋體驗到了冇錢嘅苦。如果錢已經足夠了,再去追求金錢,咁錢就變成苦本身了。快樂也一樣,我哋覺得快樂,系因為有痛苦嘅嘢喺,佢哋喺,才襯托出了快樂嘅可貴。
  呢世上系冇絕對嘅快樂嘅,有嘅只系相對嘅快樂。我哋覺得唞嘅快樂,系因為工作嘅勞累襯托出嚟嘅。如果天天都喺家唞,咁一樣會感覺枯燥和唔耐煩。凡事滿則虧。

樹上野性的美人 2020-2-5 10:22 AM

再等等睇

雪峰系宋朝時期著名禪師。有一天,佢帶着弟子去外面講經,半路上,被一條小河擋住了去路。

呢時,弟子睇到從河嘅上游漂嚟一棵粗壯嘅青菜,佢覺得可惜,就撿了一根棍子把青菜撈了上嚟,放喺岸邊。弟子拿着青菜對雪峰禪師講:「師父,你睇,上游嘅村民把咁好嘅青菜都畀掟了,咁唔珍惜食物,一定唔系好人。」雪峰禪師笑笑講:「唔一定,再等等睇吧。」
    冇多久,上游有個村民匆匆忙忙地跑過嚟問:「兩位大師,你哋見到一棵青菜了冇?我系度洗青菜,一共六棵,後尾發現少了一棵,一定被水沖走咗。如果搵唔到嗰棵青菜,真系可惜了。」弟子一聽,就把青菜拿了出嚟。
  村民接過菜,又問:「兩位大師要過河咩?我嘅漁船停喺前面,如果你哋要過河,我呢就撐下嚟,載你哋過河!」
  雪峰禪師和弟子連忙起身向佢致謝。
  繼續上路後,弟子感慨地講:「師父真系高明。」
  雪峰禪師笑笑講:「世間邊有真正嘅高明,無非系遇事多一些心機。有心機嘅人總能從時間里,得到更多真正嘅答案。」

樹上野性的美人 2020-2-5 10:26 AM

最好嘅時間

童話里有一架天梯,要去多高多遠都可以,只要向上爬即可。但系,一步步向上陣,下面嘅梯級就四處散落,換言之,只可往上,不可回頭。
  年輕時聽見呢部天梯嘅故事只覺可笑,噫,只要往高處之路唔絕,有乜壞?依家回想,唔禁惻然,啊,冇回頭路。
每走前一步,代價系後一步永遠失去,有時,真想再轉身同親友多講一句,已唔得夠,早已生離死咪。
  兒童樂園時常形容時光如一節開出去嘅火車,轟隆轟隆,經過原野,著過山洞,日夜唔停。可恨目的地系乜地方,人人知。如果不在旅途中多食多飲,娛己娛人,兼欣賞風景,簡直對唔住自己。
  一直覺得,最好嘅時間永遠系依家。

樹上野性的美人 2020-2-5 10:31 AM

陽光下嘅影子

有一匹良駒,性烈難馴,無人可以靠近。國王非常中意佢,賜名玉馬,配以金鞍,仆人無數,小心侍候。冇想到玉馬唔領情,依舊我行我素,國王仲系無法靠近佢。
  無奈之下,國王重金懸賞全國嘅馴馬師,只要能馴服玉馬,賞賜重金和官爵。
  全國最有經驗嘅馴馬師紛紛前嚟。有人嘗試用繩套住佢,可系玉馬一直暴躁唔已,馬首左搖右擺;有人用馬鞭使勁抽佢,玉馬卻更加強烈地反抗。有馴馬師嘆息地講:「此馬生性刁蠻,唔得為人所用,當放歸山野,自生自滅。」
    正當國王惋惜之際,小王子毛遂自薦,講讓佢試試。小王子仔細觀察了玉馬,然後露出笑容講:「此馬可馴。」只見小王子把馬牽到背光處,小心安撫,玉馬很快收斂了脾氣,像個溫順嘅孩子。
  國王大喜,忙問其故,小王子講:「呢匹馬唔系性格暴躁,只系佢一直喺踩踏陽光下自己嘅影子,心里不安,於系我將佢牽到了陰影里,小心安撫,就馴服了呢匹寶馬。」

樹上野性的美人 2020-2-6 06:47 PM

仁慈嘅狐狸

春天,一只八哥死於獵人嘅弓箭,但厄運並冇就此結束。
  佢一死,佢嘅三個雛鳥變成了孤兒。
  雛鳥剛出殼冇幾耐,懵懵懂懂,弱小無力。孱弱嘅雛鳥飢寒交迫,只知吱吱尖叫,徒勞地把母親呼喚。
  「睇着呢些陰功嘅孤兒,邊個能唔感到難過呢?」一只狐狸蹲喺鳥窩對面嘅石頭上,對着眾鳥大聲疾呼,「朋友們,咪拋棄呢些無依無靠嘅雛鳥吧!邊驚畀陰功嘅鳥兒銜去一顆麥粒,嗰驚畀佢哋嘅小窩塞上一跟稻草,咁就能挽救佢哋嘅生命,還有乜能比做好事更神聖呢?瞧,杜鵑,反正你喺換羽毛,最好掹下幾根為佢哋鋪一張暖床,何必讓呢些羽毛白白地浪費掉呢!燕子,你最好多捉幾只蚊子,畀孤兒們當午餐。斑鳩,你嘅子女都已經長大,佢哋自己覓食已經冇問題,你不如離開自己嘅家,像母親一樣把雛鳥照睇。至於你,親愛嘅夜鶯,你嗰迷人嘅歌後人人贊揚,趁和風輕搖孤兒嘅小床時,你最好唱上一曲,哄佢哋瞓覺。我深信,大家嘅熱情照顧,會改變孤兒們嘅悲慘命運。聽我嘅話吧,讓我哋嚟證明森林中居民都愛行善……」
  正講到呢度,三只陰功嘅雛鳥已經餓得東倒西歪,從窩里掉下嚟落喺狐狸嘅面前。狐狸立刻上前把佢哋統統食掉,不再滔滔唔絕地講教。
啟示:
 真正善良嘅人從唔誇誇其談,而系默默地行善;啲喋喋唔休到處宣揚要行善嘅人,佢哋嘅善良只系掛喺嘴上。

樹上野性的美人 2020-2-6 06:50 PM

去過廟嘅人都知,一進廟門,首先系彌陀佛,笑臉迎客,而喺佢嘅北面,則系黑口黑臉嘅韋陀。但相傳喺很久以前,佢哋並不在同一個廟里,而系分別掌管唔同嘅廟。
  彌樂佛熱情快樂,所以嚟嘅人非常多,但佢乜都不在乎,丟三拉四,冇好好嘅管理賬務,所以依然入唔敷出。而韋陀雖然管賬系一把好手,但成天陰着個臉,太過嚴肅,搞得人越嚟越少,最後香火斷絕。
      佛祖喺查香火陣發現了呢個問題,就將佢哋兩放喺同一個廟里,由彌樂佛負責公關,笑迎八方客,於系香火大旺。而韋陀鐵面無私,錙珠必較,則讓佢負責財務,嚴格睇實。喺兩人嘅分工合作中,廟里一派欣欣向榮景象。

啟示:其實喺用人大師嘅眼里,冇廢人,正如武功高手,唔需名貴寶劍,摘花飛葉即可傷人,關鍵睇點樣運用。

樹上野性的美人 2020-2-6 06:52 PM

有個魯國人擅長編草鞋,佢老婆擅長織白絹。佢想遷到越國去。友人對佢講:「你到越國去,一定會貧窮嘅。」「點解?」「草鞋,系用嚟著着走路嘅,但越國人習慣於赤足走路;白絹,系用嚟做帽子嘅,但越國人習慣於披頭散發。憑着你嘅長處,到用唔到你嘅地方去,咁,要使自己唔貧窮,唔通可能咩?」

啟示:一個人要發揮其專長,就必須適合社會環境需要。如果脫離社會環境嘅需要,其專長也就失去了價值。因此,我哋要根據社會得需要,決定自己嘅行動,更好去發揮自己嘅專長。

樹上野性的美人 2020-2-6 06:55 PM

一天動物園管理員發現袋鼠從籠子里跑出嚟了,於系開會討論,一致認為系籠子嘅高度過低。所以佢哋決定將籠子嘅高度由原嚟嘅10米加高到20米。結果第二天佢哋發現袋鼠仲系跑到外面嚟,所以佢哋又決定再將高度加高到30米。
    冇想到隔天居然又睇到袋鼠全跑到外面,於系管理員們大為緊張,決定一唔做二唔休,將籠子嘅高度加高到100米。
    一天長頸鹿和幾只袋鼠們喺閑傾,「你哋睇,呢些人會唔會再繼續加高你哋嘅籠子?長頸鹿問。「很難講。袋鼠講∶「如果佢哋再繼續忘記關門嘅話!
   啟示:事有「本末、「輕重、「緩急,關門系本,加高籠子系末,舍本而逐末,梗系就唔得要領了。  

樹上野性的美人 2020-2-6 06:58 PM

有位人客到某人家里做客,睇見主人家嘅灶上煙囪系直嘅,旁邊又有很多木材。人客告訴主人講,煙囪要改曲,木材須移去,否則將嚟可能會有火災,主人聽了冇作任何表示。
    冇幾耐主人家里果然失火,四周嘅鄰居趕緊跑嚟救火,最後火被撲滅了,於系主人烹羊宰牛,宴請四鄰,以酬謝佢哋救火嘅功勞,但並冇請當初建議佢將木材移走,煙囪改曲嘅人。
    有人對主人講:「如果當初聽了嗰位先生嘅話,今日也唔使准備筵席,而且冇火災嘅損失,依家論功行賞,原先畀你建議嘅人冇被感恩,而救火嘅人卻系座上客,真系很奇怪嘅事呢!主人頓時省悟,趕緊去邀請當初畀予建議嘅果個人客嚟食酒。
    【啟示】:預防重於治療,能防患於未然之前,更勝於治亂於已成之後。

樹上野性的美人 2020-2-6 07:00 PM

有一次和朋友去海洋館。  
   有個旅客問管理員講:「呢只鯊魚會長多大?」 
   管理員指着水族箱講:「要睇你嘅水族箱多大。」
   旅客又問:「會跟水族箱一樣大咩?」  
  管理員仔細地講:「如果喺水族箱,鯊魚只能局限喺幾公尺嘅大小,如果喺海洋,就會大到一啖吞下一只獅子。」  
  【啟示】:環境可以改變一個人嘅思想。環境能限制人嘅思想,人也可以限制自己嘅思想。唔好畀自己加框,無法改變環境時,就從改變自己開始。

樹上野性的美人 2020-2-6 07:02 PM

有一個大師,一直潛心苦練,幾十年練就了一身「移山大法」。
    有人虔誠地請教:「大師用何神力,才得以移山?我點樣才能練出咁神功呢?」 
   大師笑道:「練此神功也很簡單,只要掌握啲:山之不過嚟,我就過去。」    現實世界中有太多嘅事情就像「大山」一樣,系你無法改變嘅,抑或至少系暫時無法改變嘅。
   【啟示】:如果事情無法改變,你就改變自己。只有改變自己,才會最終改變別人;只有改變自己,才可以最終改變屬於自己嘅世界。山,如果之不過嚟,嗰你就自己過去吧!

樹上野性的美人 2020-2-6 07:04 PM

一只小田雞厭倦了常年生活嘅小水溝——水溝嘅水越嚟越少,佢已經冇乜食物了。小田雞每天都唔停地蹦,想要逃離呢個地方。而佢嘅同伴整日懶洋洋地蹲喺渾濁嘅水窪里,講:「依家唔系還餓唔死咩?你着乜急?」卒之有一天,小田雞縱身一躍,跳進了旁邊嘅一個大河塘,嗰度面有很多好食嘅,佢可以自由游弋。
    小田雞呱呱地呼喚自己嘅拍檔:「你快過嚟吧,呢邊簡直系天堂!」但系佢嘅同伴講:「我喺呢度已經習慣了,我從小就生活喺呢度,懶得動了!」
    冇幾耐,水溝里嘅水干了,小田雞嘅同伴活活餓死了。
      【啟示】:只有敢於打破自己固有嘅圈子,才可能改變自己嘅命運,才可能擁有更加廣闊嘅發展空間。啲死守習慣、唔願脫離慣有軌跡嘅人永遠都系狹隘嘅,佢哋永遠唔會有所突破。

樹上野性的美人 2020-2-6 07:06 PM

有個魯國人擅長編草鞋,佢老婆擅長織白絹。佢想遷到越國去。
    友人對佢講:「你到越國去,一定會貧窮嘅。」  「點解?」  「草鞋,系用嚟著着走路嘅,但越國人習慣於赤足走路;白絹,系用嚟做帽子嘅,但越國人習慣於披頭散發。憑着你嘅長處,到用唔到你嘅地方去,咁,要使自己唔貧窮,唔通可能咩?」
    【啟示】:一個人要發揮其專長,就必須適合社會環境需要。如果脫離社會環境嘅需要,其專長也就失去了價值。因此,我哋要根據社會得需要,決定自己嘅行動,更好去發揮自己嘅專長。

樹上野性的美人 2020-2-6 07:08 PM

有一位講師系度畀學生們上課,大家都認真地聽着。寂靜嘅教室里傳出一個渾厚嘅聲音:「各位認為呢杯水有多重?」講着,講師拿起一杯水。有人講二百克,也有人講三百克。「系嘅,佢只有二百克。咁,你哋可以將呢杯水端喺手中多久?」講師又問。很多人都笑了:二百克啫,拿多久又會點樣!
    講師冇笑,佢接着講:「拿一分鍾,各位一定覺得冇問題;拿一個小時,可能覺得手酸;拿一天呢?一個星期呢?嗰可能得叫救護車了。」大家又笑了,之不過呢回系贊同嘅笑。   
         講師繼續講道:「其實呢杯水嘅重量很輕,但系你拿得越久,就覺得越沉重。呢如同把壓力放喺身上,唔管壓力系否很重,時間長了就會覺得越嚟越沉重而無法承擔。我哋必須做嘅系放下呢杯水,唞一下後再拿起,只有咁我哋才能拿得更久。所以,我哋所承擔嘅壓力,應該喺適當陣放下,好好地唞一下,然後再重新拿起嚟,咁才可承擔更久。」
    講完,教室里一片掌聲。
    【啟示】:隨着社會嘅進步,人們也跟着越嚟越忙。接着,負擔也越嚟越重。唔妨喺適當陣放下負擔,輕松一下,等調整好了狀態再重新拿起。 
頁: [1]
查看完整版本: 姐妹們,讓我哋做做心靈嘅保潔