查看完整版本 : 婚姻往事

EllisMatthew 2020-1-27 07:19 PM

婚姻往事

一位老老母喺佢50周年金婚紀念日嗰天,向嚟賓道出了佢保持婚姻幸福嘅秘訣。佢講:「從我結婚嗰天起,我就准備列出老公嘅10條缺點,為了我哋婚姻嘅幸福,我向自己承諾,每當佢犯了呢10條錯誤中嘅任何一項陣,我都肯原諒佢。」有人問,嗰10條缺點到底系乜呢?佢回答講:「老實告訴你哋吧,50年嚟,我始終冇把呢10條缺點具體地列出嚟。每當我老公做錯了事,讓我氣得直跳腳陣,我馬上提醒自己:算佢運氣好吧,佢犯得我可以原諒嘅嗰10條錯誤當中嘅一個。」

呢個故事講畀我知們:喺婚姻嘅漫漫旅程中,唔會總系艷陽高照,鮮花盛開,也同樣有夏暑冬寒,風霜雪雨。面對生活中嘅一些小矛盾,如果能像嗰位老老母一樣,學會寬容和忍讓,你就會發現,幸福其實就喺你嘅身邊。

喺人生中,寬容實喺系一種無堅唔摧嘅力量。互相寬容嘅朋友一定百年同舟;互相寬容嘅夫妻一定千年共枕;互相寬容嘅世界一定和平靚。

俞君涛 2020-2-3 06:27 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

tinna13 2020-2-7 01:39 PM

互相寬容嘅朋友一定百年同舟;互相寬容嘅夫妻一定千年共枕;互相寬容嘅世界一定和平靚。飯碗和勺子整天打交道,沒有“寬容”,肯定會碰撞。世界確實需要寬容,因為我們是群居動物。:ph_02:
頁: [1]
查看完整版本: 婚姻往事