查看完整版本 : 謝婉雯醫生 天作之盒

Zzlaz 2020-1-29 07:41 PM

謝婉雯醫生 天作之盒

(2018...)【本報訊】香港沙士期間有很多英雄,謝婉雯醫生是其中之一。2003年3月謝醫生走入人手短缺的隔離病房,替沙士病人插喉時染病,延至5月13日凌晨4時在屯門醫院逝世。她的事迹觸動全港市民,也觸動了導演關信輝,他在翌年找來蔡少芬飾演謝醫生,拍成了電影《天作之盒》,紀念這位香港女兒。
記者:張俊銘
15年前一場沙士疫症,於香港共奪去299人性命,其中有6名醫護人員殉職。首批甘冒生命危險自願走入沙士隔離病房之一的內科醫生謝婉雯,成為首名殉職公立醫院醫生。


「原來世界有英雄」
當年港府公佈謝婉雯死訊,全港市民哀慟,導演關信輝日前接受訪問,重提當日聽到這個消息時,仍忍不住灑淚:「當時我係做緊電影《雙雄》嘅編劇,全香港市民都唔係好敢出街,我哋做電影就日日都要出去拍嘢,正當我喺車上等候拍攝嘅時候,就聽到呢個消息,我真係忍唔住喊咗出嚟。我哋拍嘅係英雄電影,原來呢個世界真係有英雄,我同自己講無論如何一定要將呢個故事拍出嚟。」結果一年後,以謝婉雯醫生為藍本的電影《天作之盒》面世。
關直言希望用電影記錄這個故事,目的不是要找出歷史過失,因此沙士劇情於片中所佔篇幅不多,電影目的是要還原謝婉雯這個人物的事迹,英雄其實與普通人一樣。謝的丈夫也是醫生,在沙士前因血癌離世,關信輝說:「我做資料搜集時,好記得謝婉雯嘅醫生丈夫喺血癌復發時,曾經同佢講咗一句『上天留你喺世上,梗係要做一啲事』,佢先生要離開,好似將功力傳授咗畀謝醫生,留畀佢一個使命,叫佢唔好放棄唔好氣餒。就係因為呢句話,令謝醫生有勇氣去戰鬥。生命長短有時好難去度,但謝婉雯醫生嘅影響力好大,佢唔係代表一個人,而係代表住一班醫護人員嘅英雄故事。」

當年醫護設備不足,香港人陷入恐慌之中,每一日都像在打仗。關信輝認為如今香港人的衞生意識有所提高:「沙士之前,啲人戴口罩會俾人當係怪物,𠵱家好平常,呢啲都係進步,當然我哋亦唔可以忘記教訓。」
15年過去,這一代人都因為沙士有了一個共同回憶,雖然悲劇發生了,但當時能跨過,今天都終必跨過,「回望沙士,縱使有黑暗,人性嘅光輝可以一齊照亮黑暗嘅歲月,我希望透過電影、影像可以將謝婉雯嘅故事延續開去,畀更多人去紀念呢個不死嘅精神。有危機嘅時候就有英雄出現,唔係佢哋有超能力或者有個人之長,而係可以喺逆境之中帶畀人希望嘅,就係英雄。」
如果謝婉雯仍然在世,關相信面對近日的流感疫情又或其他疾病,她仍然會當仁不讓,第一個衝向危險,「當時第二啲國家嘅醫生,聽到沙士即刻爬窗走,唯獨香港嘅醫生醫護人員留低,留守崗位就帶到別人希望,連醫生都逃走嘅時候,呢個世界就玩完」。
[url=https://www.youtube.com/watch?v=8WU6SOthIv8]https://www.youtube.com/watch?v=8WU6SOthIv8[/url]
雖然我唔係基督徒, 但果首愛是不保留, 仲好記得.:smile_35:

估唔到2020年又有類似事件, 又係咁上下月份.

天割之門 2020-1-30 11:07 AM

好似香港一間基督教異端教唱衰
頁: [1]
查看完整版本: 謝婉雯醫生 天作之盒