查看完整版本 : 小心虛假顧問工程公司

chanchisze 2020-1-30 05:41 PM

小心虛假顧問工程公司

業主立案法團諗住搵一間顧問工程公司招標大廈維修,係網上搵到一間位於香港新界葵涌葵福路晉昇工業大廈一座內的顧問工程公司電話問價,點知法團委員上去公司地址發現根本無呢間顧問工程公司,網上資料真係唔好亂信,法團搵顧問工程公司一定要派委員去公司睇睇好, 否則好容易中招 !

jovansoul 2020-2-1 02:08 PM

你可以照搵佢問同初步業務查詢, 要求佢交過去10年工程顧問記錄 job reference, 問埋個位董事, 主事顧問有乜工程記錄 resume, 可唔可以向以往顧客戶詢問工程滿意度, 咁你班法團增加防騙經驗.

chanchisze 2020-2-4 01:03 PM

公司網址話以先進的儀器及專業的背景,透過與客戶溝通,細心聆聽客戶的需要,務求為客戶提供最優質的解決方案。我們所採用的驗樓及漏水檢驗及儀器技術得到多方的認證,附合國際標準。我們客戶包括各大發展商、建築公司、物業管理公司、顧問公司、業主及律師樓等,我們的專業團隊包括認可人士(AP)、註冊樅驗人員(RI)、合資格人士(QP)、註冊測量師(RBS)、註冊工程師(RSE)、紅外線記錄簽署人(IR-AS)、專業驗樓師為各大商用及住宅樓宇、商場、酒店及公共設施等提供以下服務, 原來銀晉顧問及公正行有限公司地址和網址內容都是假的!

[[i] 本帖最後由 chanchisze 於 2020-2-20 04:22 PM 編輯 [/i]]

jovansoul 2020-2-4 09:00 PM

1. Job reference for past 10 year,
2. company profile, brochure.
3. resume of major company member.
我們的專業團隊包括認可人士(AP)、註冊樅驗人員(RI)、合資格人士(QP)、註冊測量師(RBS)、註冊工程師(RSE)、紅外線記錄簽署人(IR-AS) -- 呢啲可以即興組團埋班.

問佢可唔可以向以往顧客用戶詢問工程滿意度. 呢項先至高興:loveliness:

chanchisze 2020-2-7 12:32 PM

顧問公司網址話專業可靠的工程顧問服務. 服務至強. 信心之選, 我地見到公司電話原來只係手機電話號碼都覺得唔多妥, 打電話去一個自稱總工程師既姓梁既先生接, 一時話自己係測量師, 一時又話自己係驗樓師, 又話公司有香港政府認可人士AP, 點知法團委員上去公司地址睇, 原來銀晉顧問公司地址係假既, 更加無所謂既專業團隊, 就算佢話有Job Reference都唔知信唔信佢好!

[[i] 本帖最後由 chanchisze 於 2020-2-26 03:18 PM 編輯 [/i]]

srsv 2020-2-9 09:22 AM

地址如何假法

小康子~ 2020-2-9 01:08 PM

你問下間公司有無咩香港的專業資格, 例如MHKIE, RPE
所有文件要佢簽名, 註冊篇號

如果一間公司...連一個能夠承擔專業責任的人都無.....搵過第2 間啦....

jovansoul 2020-2-9 01:45 PM

如果有齊呢啲好難假喎:
1. Job reference for past 10 year,
2. company profile, brochure.
3. resume of major company member.

問佢可唔可以向以往顧客用戶詢問工程滿意度. 呢項先至高興:loveliness:
你都未判俾佢做, 搵佢報價之嗎.
孫悟空三打白骨精. 你做孫悟空囉.

chanchisze 2020-2-10 12:07 PM

[quote]原帖由 [i]srsv[/i] 於 2020-2-9 09:22 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514107648&ptid=28842847][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
地址如何假法 [/quote]

公司地址係假既, 上到公司地址一睇, 根本就無呢間公司存在!
頁: [1]
查看完整版本: 小心虛假顧問工程公司