查看完整版本 : 龍井茶嘅宜忌人群

西九肥肥核心 2020-2-1 12:48 PM

龍井茶嘅宜忌人群

龍井茶屬於性寒嘅茶,所以有一定嘅飲用禁忌,錯誤飲龍井茶會對身體造成唔適。一般人都能飲一些龍井茶,但有一些特殊體質嘅朋友系不宜飲嘅。龍井茶嘅宜忌人群分別如下:
適宜人群:龍井茶適用於實熱性體質者,因為其具有清火、醒腦、防輻射嘅作用。免疫力低下者飲茶的確能防病治病,提高免疫功能。

禁忌人群:
1、孕婦及哺乳期婦女忌飲茶,尤其系不宜飲濃龍井茶。哺乳期飲茶,茶中嘅咖啡鹼會進入乳汁,細路吸乳後會間接嘅產生興奮,易引起少眠和多啼喊。
2、發燒中嘅人士忌飲龍井茶。茶葉中咖啡鹼不但只能使人體體溫升高,而且還會降低葯效。
3、肝臟病人忌飲龍井茶。茶葉中嘅咖啡鹼等物質絕大部分經肝臟代謝,若肝臟有病症,飲茶過多超過肝臟代謝能力,就會有損於肝臟組織。
4、尿結石患者忌飲龍井茶。由於茶含有草酸,會隨尿液排泄嘅鈣質而形成結石,所以尿結石患者大量飲茶會加重病情。

5、經期女性、嚴重貧血者不宜飲茶,經血會消耗體內鐵質,茶葉中嘅鞣酸會妨礙人體對食物中鐵嘅吸收。
6、胃唔好嘅人最好也少飲茶,飲龍井茶容易造成胃腸脹氣等症狀。
7、更年期女性不宜飲龍井茶,更年期飲綠茶可能會出現心跳加快、瞓眠質量差等現象。
8、茶中還含有較多嘅咖啡因、活性生物鹼以及多種芳香物質,呢些物質還會使人嘅中樞神經系統興奮,因此有神經衰弱、心腦血管病嘅患者應適量飲用。

R.Man 2020-2-2 04:20 PM

今日又係開飲雀舌~仲係好有龍井茶香。
[attach]10799199[/attach]
[attach]10799200[/attach]

fb3f245af893ee 2020-2-14 04:19 PM

漲知識啦

油站外圍的師兄 2020-2-17 01:22 AM

[quote]原帖由 [i]西九肥肥核心[/i] 於 2020-2-1 12:48 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=513735034&ptid=28845810][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
龍井茶屬於性寒嘅茶,所以有一定嘅飲用禁忌,錯誤飲龍井茶會對身體造成唔適。一般人都能飲一些龍井茶,但有一些特殊體質嘅朋友系不宜飲嘅。龍井茶嘅宜忌人群分別如下:
適宜人群:龍井茶適用於實熱性體質者,因為其具有清火、醒腦、防輻射嘅作用。免疫力低下者飲茶的確能防病治病,提高免疫功能。

禁忌人群:
1、孕婦及哺乳期婦女忌飲茶,尤其系不宜飲濃龍井茶。哺乳期飲茶,茶中嘅咖啡鹼會進入乳汁,細路吸乳後會間 ... [/quote]

謝謝分享

altheas 2020-2-17 06:44 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

連續加加速樓奴 2020-2-17 06:48 PM

窮人最忌飲龍井:smile_38:

因為平價龍井好難飲:smile_27:

水之情 2020-3-6 03:53 PM

古會科技 2020-3-8 09:17 AM

这个F 2020-3-9 09:09 AM