查看完整版本 : 夫妻溝通技巧有邊些

vityaryndyuk199 2020-2-6 09:15 PM

夫妻溝通技巧有邊些

我哋每個人喺生活中無時無刻都系需要溝通嘅,有些人只系重視與客戶、朋友之間嘅溝通,而對於自己身邊嘅親人卻系講話肆無忌憚,有時會使很多事情往唔好嘅方向發展,尤其系夫妻之間,其實夫妻之間系最親密嘅同時也系需要溝通技巧嘅,咁夫妻溝通技巧有邊些呢?
每一對夫妻之間一定要有良好嘅溝通,才能更好嘅促進事情嘅發展以及夫妻之間嘅感情,因此要談嘅話就必須要有誠意嘅談,無論系怎樣嘅狀況,只要系唔想交流嘅話就有唔交流嘅權力,有煩躁以及憤恨陣唔好談論任何嘅事情,也唔好帶着焦慮與憂慮去交談,夫妻之間也系需要保持交流嘅,但一定要拿出誠意嚟交談。
  夫妻之間還要注意唔好批評以及抱怨對方,冇人系中意聽呢些話嘅,對一個人總系批評與抱怨嘅話,喺一起生活也唔系件愉快嘅事情,冇人系可以咁過上一生嘅,時間長了就會影響到夫妻之間嘅感情,也系感情關系變壞嘅一個起點。梗系避免喋喋唔休也系非常重要嘅,有效嘅溝通決定於對方嘅回應,如果講對方冇畀你想要嘅回應,可以嘗試着改變下方法,唔好總系喋喋唔休,不然同樣系會影響到兩個人之間嘅感情嘅。另外還要注意唔得盤根問底,夫妻之間很多人都存在咁嘅問題,但對方有自己嘅想法,有可能講出嚟唔利於雙方而避口唔談,呢時要選擇相信而唔系盤根問底。

hinyun943 2020-2-16 05:13 PM

:smile_14: :smile_14: :smile_14: :smile_14: :smile_14: :smile_14:

hinyun943 2020-2-16 05:19 PM

:smile_13: :smile_13: :smile_13: :smile_13:

auceo 2020-2-16 05:32 PM

我聽很多男人話在老婆面前講什麼都是錯的,怎溝通呢?

中午純情的朋友 2020-4-9 08:40 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 夫妻溝通技巧有邊些