查看完整版本 : 零售市道變差的最大原因

數錢數唔停 2020-2-10 11:11 PM

零售市道變差的最大原因

因為有黃屍港毒 黑曱甴, 上年持續不斷破壞商鋪 道路,毆打國內旅客 及途人。

黃屍黑曱收錢後,要攬炒本港經濟。

各位知道找誰報仇了。

[[i] 本帖最後由 數錢數唔停 於 2020-2-10 11:15 PM 編輯 [/i]]

數錢數唔停 2020-2-11 09:02 AM

:smile_22::smile_22:

ivan0528 2020-2-13 01:52 PM

市道變差係因為肺炎影響無出街意欲和香港零售太依賴內地市場,其次係政府無為本土採購口罩和消毒用品令到大家消費和資本轉移哂去這一類產品。

零售都分好多類別,FMCG一早到哂數。

garfieldying 2020-2-14 11:41 AM

有啲零售行業太依賴國內人,根本就首當其衝炒晒車,其實如果做local客為主既必需品市場,影響唔會去到咁。

3sge 2020-2-14 09:53 PM

[quote]原帖由 [i]ivan0528[/i] 於 2020-2-13 01:52 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514300936&ptid=28864175][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
市道變差係因為肺炎影響無出街意欲和香港零售太依賴內地市場,其次係政府無為本土採購口罩和消毒用品令到大家消費和資本轉移哂去這一類產品。

零售都分好多類別,FMCG一早到哂數。 ... [/quote]

師兄行外人,真係唔太了解市場, 單靠你口中的消毒產品也好 大眾FMCG也好 條数好細,跟本條数唔夠冚返咁耐以黎爆動破壞既生意, 一灘開份P&L 就現晒形啦。

北海空手道 2020-4-7 07:52 PM

暴徒不斷攪破壞!疫症兇狠!政府冇能!

小熊仁 2020-4-7 11:27 PM

其實香港本來都唔應該有咁多呢啲靠做大陸人生意嘅舖頭存在,
成條駱克道、西洋菜街都係數之不盡嘅藥房,仲有開到好似唔洗錢嘅金舖,請問香港人有無必要要咁多間藥房?
乜你會見到香港人不停幫襯呢種舖頭咩?十個有八個喺間舖頭入面都係講流利嘅普通話加長期開住個wechat問人要不要嘅大陸人:)
頁: [1]
查看完整版本: 零售市道變差的最大原因