查看完整版本 : 【遠程控制】好產品介紹畀煙化人

PacificIslander 2020-2-12 12:51 AM

【遠程控制】好產品介紹畀煙化人

島主EE出身,梗係要講少少煙化。

話說1月尾未到,心諗疫情一定影響月結,財務及其它同事一定會爆發性地 work from home。

以前講過島主嘅灣仔碼頭有D豆泥,Citrix Farm 唔使預我。島主上任繼承咗一套 2008 RDS。Licensing 好 PK。我成日話始終有一鑊我起唔返套 RDS。所以我幾年前就搵咗 TSPlus。起初好平,越買越貴,不過價錢都算合理。除咗一樣既 RDS,佢仲有網頁版 html5 可以喺網頁裏邊有 remote desktop。

喺用戶果邊唔需要任何配置之下,remote desktop connection 都唔使用,就好容易就用到遠程。Memory utilization 都幾好,我都唔知佢點樣慳位。若果我用 hypervisor 方法 one on one VM,多多錢都唔夠買 RAM。

到咗大陸要上班,竟然有成30+人返唔到嚟,馬上比佢地用遠程,做咗少少指引,完全冇問題,一啲投訴都冇。正!
頁: [1]
查看完整版本: 【遠程控制】好產品介紹畀煙化人