查看完整版本 : 第一次歐遊是否跟團適合D?

明日回收的主席 2020-2-14 08:59 AM

第一次歐遊是否跟團適合D?

各位指教下.
我同屋企人打算10,11月去歐遊(第一次去歐洲)
係咪合適D?
如果係有無邊間旅行社介紹?

如果旅行團就想揀西歐4國快閃,了解下,有興趣就下次深遊
如果自由行就去荷蘭算~
謝謝各位~

tfk12au7 2020-2-14 10:48 AM

[quote]原帖由 [i]明日回收的主席[/i] 於 2020-2-14 08:59 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514333600&ptid=28870384][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
各位指教下.
我同屋企人打算10,11月去歐遊(第一次去歐洲)
係咪合適D?
如果係有無邊間旅行社介紹?

如果旅行團就想揀西歐4國快閃,了解下,有興趣就下次深遊
如果自由行就去荷蘭算~
謝謝各位~ ... [/quote]

自由行要自己做功課.你咁問的話都應該唔想自己做功課,跟團適合你D.

明日回收的主席 2020-2-14 12:48 PM

謝謝,剛才去睇左一D 自由行資料,可能都無咩信心自由行去到~

波濤可愛的駱駝 2020-2-14 01:01 PM

我第一次去(自由行) 都係得一個月準備,你仲有九個月怕咩

rickkklam 2020-2-15 03:51 PM

我都係第一次自由淫去歐洲 上綱大把資料教你

最強大腦沙維 2020-2-15 04:38 PM

上得嚟問呢類問題
都唔慌有主見
都係跟團吧啦

tfk12au7 2020-2-15 08:16 PM

[quote]原帖由 [i]明日回收的主席[/i] 於 2020-2-14 12:48 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514342755&ptid=28870384][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
謝謝,剛才去睇左一D 自由行資料,可能都無咩信心自由行去到~ [/quote]你自己已有前設,點解仲要問呢?[img]https://www.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_o10.gif[/img]

做你自己覺得有信心的決定吧。

paploo 2020-2-15 09:50 PM

以前會分析利弊。 今日一定建議跟團。 近來飛機經常取消,延期,或者拒絕入境。 你自己難以應付。 搵出名旅行社好啲。 有乜變化有人有物幫你。 或者起碼全身而退。

tmc3012 2020-2-15 09:56 PM

睇你自己鍾意, 自由行既就plan簡單啲hea玩, 唔想煩就跟團啦
自由行其實唔難, 有目標去邊個國家就上網睇資料, 大把blog

jovansoul 2020-2-16 01:04 PM

我幾十歲人, 上年人生第一次歐洲4 國遊, 自由行方式, 預備計劃了2 個月. 
一家四口由我一個人揸車足14 天, 全程超過3000公里.
只要不勉強, 隨遇而安. 日日都是快樂每一天.
我超過十年沒有參加旅行社行程了. 不想阻止領隊與導遊發達. 
每天甚麼時候起床, 出遊景點, 由自己決定. 如果今次去到見不到, 看不完, 吃不到的話, 留待下一次囉. 一得必有一失, 每每有更驚喜事情出現.

Bunryuu 2020-3-16 07:06 AM

跟團

車費好金 如果你去N個城市景點

如你去單一城市 自由行 但幾個國家 N個景點跟團穩陣

我上次跟團 係每日完哂行程 先會返酒店 行李全程放旅遊巴 每日唔同酒店 朝早食完早餐就出發 到晚飯後先返酒店 幾充實嫁

但如果有自己想做既野 就自由行

歐洲好多城堡 影相一流 不過食物質素就...

食團餐 多數垃圾黎 日本團又屈你加送 歐洲團食垃圾多 自費果幾餐先叫真係食到地道野

旺季野生的盒子 2020-3-16 12:54 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

kitrabbit 2020-3-18 01:51 AM

我一直都係“自由行“,因為最怕早上好似行軍咁早早起床食早餐出發,我幾點起身都得,其次係行程任我設計。還有,可以融入當地社會,搵一個例子:我在瑞士坐火車,火車係雙層,座位有不同嘅設計,其中有一款好似酒吧長疏化一樣。另外,火車樓上有“兒童樂園,即係上層有一半無座位,改為滑梯及波波池之類比小朋友玩。如果跟團,焗坐旅遊巴,根本睇唔到呢啲新鮮事物。在旅遊巴,其實係一個小型嘅“香港社區“,所以,及不上自由行嗰種樂趣。至於每次出門,我都係用十二個月去籌備,資料搜集,卜酒店,翻譯食品名稱,火車證,當地交通接駁以及當地嘅“本地旅行團“(視情況報名,例如睇極光就要報名),除了零用錢之外,其餘支出,都係籌備嘅十二個月內分期付款。所以出發時,我已經付清所有交通,住宿,當地旅行團等等支出了。帶住本旅遊書及衣服就出發!
我自己去過嘅自由行有:瑞士,西班牙,英國,蘇格蘭,冰島每次只去一個國家,逗留兩個星期。(但瑞典,丹麥,挪威,及芬蘭就跟團,因為行程涉及入北極,自由行好難做到,天氣亦極寒)
機票就係用哩數換嘅。
搜集資料,都係一種樂趣,一啲都唔麻煩。
總之做到:一入境當地,就賓至如歸。
當然,每次去完旅行,我就籌備下一個目的地,只要平時有空閒,就會上網做資料搜集,以及刨旅遊書。循環不息咁,為旅行做準備。

[[i] 本帖最後由 kitrabbit 於 2020-3-18 02:04 AM 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 第一次歐遊是否跟團適合D?