查看完整版本 : 反對派拖防疫後腿罔顧人命

aaaaakml 2020-2-15 09:59 AM

反對派拖防疫後腿罔顧人命

[align=left]抗疫如「無硝煙的戰爭」,無論是堅守崗位、照顧病人的醫護人員,還是廢寢忘食分析病毒特性、追蹤感染途徑的專家,無不都是跟時間競賽,竭盡所能搶救受感染的病人,為防疫多出一分力.反對派的新紮區議員唯恐天下不亂,慫恿各區市民反對政府徵用社區設施作檢疫中心,明目張膽盲撐醫護罷工,所作所為一無是處。遺憾的是,一些被誤導的市民,不識區分哪些人真心救港、哪些人害港。疫情還未出現大規模社區爆發便陣腳自亂,香港有再厚家底也遲早敗盡。 [/align]
[align=left][attach]10842205[/attach][/align]
[align=left]                   「港獨」同泛暴派枉顧市民利益,不斷吃疫情「人血饅頭」嘅嘴臉真喺無恥
    當前,抗擊新型冠狀病毒肺炎疫情喺全港市民最為關心嘅事,但喺香港政府同社會各界紛紛出錢出力,眾志成城抗擊新型肺炎之際,「港獨」同泛暴派組織卻反其道而行之,非但冇出力抗疫,仲不斷製造疫情恐慌情緒,攻擊阻撓港府抗疫,製造社會混亂。「港獨」同泛暴派組織口口聲聲啱「愛港救港」,但事實卻喺枉顧市民利益,不斷吃疫情「人血饅頭」,其自私無恥嘅嘴臉實在令香港市民憤怒。[/align]
[align=left][attach]10842224[/attach][/align]
[align=left]    連日來,「港獨」同泛暴派組織屢屢企圖利用疫情挑起市民嘅反政府情緒來攫取政治利益,但最終都以失敗告終。前期就有泛暴派立法會議員首先發難指責港府抗疫不力,並提出對內地「封關」等不切實際嘅動議。隨後由亂港「大佬」李卓人任秘書長嘅「職工盟」幕後主導、新成立嘅「醫管局員工陣線」打頭陣,打住「罷工救港」嘅旗號發起醫護人員罷工來逼迫港府「封關」,意圖喺抗疫嘅關鍵時刻令港府陷入尷尬境地。但喺民心最終企喺公正嘅一面,醫護人員罷工最後喺一片罵聲中收場。隨後仲有泛暴派主導嘅「空勤人員協會」同泛暴派議員李國麟意圖發起航空同護士界罷工,最後仲喺不得民心以失敗收場。最近更有泛暴派議員煽動市民對設立隔離點、防疫指定診所等政府嘅防疫措施進行阻撓。「港獨」同泛暴派組織打住「愛港」嘅名義不斷玩弄民意,充分體現其虛偽自私嘅一面。
    而喺借助疫情開展亂港活動中,「港獨」同泛暴派組織仲甘當境外反華組織嘅馬前卒,並且借機斂財。組織醫護人員罷工嘅「醫管局員工陣線」被爆出借組織罷工之名收取會員600萬港元會費,並且仲收取已被中國政府列入「黑名單」嘅「美國國家民主基金會」(NED)轄下「美國國際勞工團結中心」資助嘅約1300萬港元。而近日,該組織仲宣佈成立「防疫抗爭基金」,借疫斂財嘅目的顯露無疑。而近日「港獨」組織「香港眾志」亦聲稱從美國購得10萬個口罩喺網路售賣,但其一邊話捐出售賣款另一邊又反悔,仲制定「對重複購買者不作退款」同購買必須申報身份資訊等「霸王條款」,結果眾多網友不但喺唔知無貨嘅情況下付款,仲挨連續多次扣款,「香港眾志」借疫情「抽水」同騙取市民身份資訊嘅貪婪無恥做法令人不齒。[/align]
[align=left][attach]10842207[/attach][/align]
[align=left]    如今,發生喺香港嘅新型冠狀病毒疫情,對「港獨」同泛暴派組織來講唔喺一個「災難」,而喺變成用來打擊港府公信力同獲取政治利益、經濟利益嘅「武器」同「工具」,疫情當前佢哋始終把政治利益同個人利益淩駕于市民利益之上,呢種自私自利嘅嘴臉令所有香港市民感到憤怒。吃疫情「人血饅頭」無恥,玩弄民意之火者必自焚,希望所有香港市民能夠睇清呢班亂港之徒嘅真實嘴臉,唔好俾佢哋「愛港救港」嘅大話所蒙蔽,用自己嘅實際行動向佢哋SAY NO,支持港府嘅防疫抗疫工作,同心協力打贏呢場保衛戰![/align]

[attach]10842206[/attach]

[[i] 本帖最後由 aaaaakml 於 2020-2-15 10:04 AM 編輯 [/i]]

babie_ingrid 2020-2-15 10:06 AM

平常高薪厚職,在最需要人的時候離去,良心何在?

rot02008 2020-2-15 10:07 AM

黑医IT賊婆偷公家用品

傻豬沛 2020-2-15 10:09 AM

廢話,一睇罷工就知唔係合理訴求啦

哥普拉 2020-2-15 10:10 AM

呢隻肛門狗柒頭橋抽水就叻!

jerrychau 2020-2-15 10:11 AM

就算是醫管僱員也不能冒充醫護,根據護士注册條例164章, 強烈要求政府調查冒充醫護事件

dodoo 2020-2-15 10:11 AM

停曬交通,啲人點由三十個城市集中去武漢呀?包機?低能

mikecheung 2020-2-15 10:13 AM

最明顯是《余慧明》只是科技人員卻舉牌《我是醫護,正在罷工》應已犯刑事罪行,拉得炒得

titanium 2020-2-15 10:14 AM

回歸理性,港人共同抗疫

grosse 2020-2-15 10:14 AM

市民期望犯民唔好拖後腿已經好好了

karena0729 2020-2-15 10:17 AM

全世界都支援中国。日本更倾全国之力。而做为中国的香港,除了要口罩什么都不会。这些香港医护更是丢人。

evilmio 2020-2-15 10:17 AM

一句「感知落差」KO 病人家屬

一隻二隻唔係扮盲眼玩政治、扮病曠工,再唔係就掛主享用女病人任上既潛福利

marijane 2020-2-15 10:18 AM

搞手要嚴懲,參與嘅都要處罰

mukeane 2020-2-15 10:19 AM

點解你唔向周街播毒既強國人問責? :smile_41:

jackielau 2020-2-15 10:19 AM

垃圾正苦冷寞唔回應,置港人生命不顧

卡芝華 2020-2-15 10:20 AM

倘若今次疫情死得人多,非要呢條仆佳林賤償命不可!

jrmonster 2020-2-15 10:21 AM

發起罷工的「醫員陣線」主席余慧明及副主席羅卓堯應即時引咎辭職

helen_123 2020-2-15 10:22 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

好運一輩子 2020-2-15 10:23 AM

睇見港台新聞,竟然有記者問特首會唔會感謝擱置罷工嘅黑醫護,唔該唔好問D咁白痴嘅問題好唔好

jojo529 2020-2-15 10:24 AM

反到個腦無得救

chiusiusan 2020-2-15 10:24 AM

罷工系為了病人,咁都講得出口。

tllam8746 2020-2-15 10:25 AM

佢哋復工你估真係全部為港人著想,只係俾佢哋工會主席嚇親,幾時有應承過你會集體辭職啊!!

alau8877 2020-2-15 10:26 AM

封唔封關唔係醫護的職責,有人不救就係黑醫護的失職。

wendy728 2020-2-15 10:28 AM

凈識搞反對,叻就搵口罩來源供香港巿民使用,搵保護衣嚟貨供良心醫護!!!

conniewche2730 2020-2-15 10:29 AM

叫塵笑恥係自己份人工賠比人咪得囉:smile_30:

Ryan.K 2020-2-15 10:31 AM

男(拉3次,理工),前空姐(職工盟一工黨李卓人收NED $1400萬),林卓、毛孟、郭家、莫乃丶楊岳丶黃碧、譚文立法會議員扮E戶

k歌之臣 2020-2-15 10:31 AM

唯恐天下不亂:@ :@ :@ :@

terrue 2020-2-15 10:32 AM

又話罷工可以醫人嘅?:smile_40::smile_41:

嚴叔 2020-2-15 10:35 AM

一於追究到底!!

coffeeyan999 2020-2-15 10:35 AM

医護一早行動是基於理性的, 反而全靠他們,政府才稍稍回歸理性…
頁: [1] 2
查看完整版本: 反對派拖防疫後腿罔顧人命