查看完整版本 : 平板電腦8吋vs10吋價錢-樣,只在家用,你哋會買邊個尺寸?

pkaeon 2020-2-16 08:06 AM

平平哋想買部平板電腦,只在家用,如果你哋會買邊個尺寸?  用開8吋

1> 10吋就大聲啲8吋
2> 8吋就多支筆,
3> 8吋單手可控制,但10吋要雙手才可控制

SBLA 2020-2-16 09:48 AM

依你GE描述係SAMSUNG GALAXY TAB A WITH S PEN同SAMSUNG GALAXY TAB A 10.1"二選一啦!

我都係喺呢兩部之間選擇。最後選咗10.1"。至於揀10.1"GE原因有以下幾個。
~10吋同8吋視覺GE差距實在太大。雖然PPI嚟講,8吋會高啲。但我去睇實機比較過。覺得10吋嗰部睇得柔和舒服啲。不過 WITH S PEN嗰部真係細緻啲。睇落接近旗艦手機用1080P GE質素。可惜略略刺眼。
~依我過往經驗8吋TAB最後都係留喺屋企用。
~筆GE問題可以買WACOM BAMBOO TIP觸控筆或者其他觸控筆解決。
~雙喇叭大聲啲。
~喺長沙灣某細舖港行賣$15XX仲有齊黑金兩色。

買咗啱啱一個禮拜。有以下總結。
~個MON真係OK靚。可能我用慣IPS,佢個IPS拍得住LG。
~原來MON GE質素比PPI重要。因為比起我部舊GE LENOVO TAB 4 8 PLUS LTE,SAMSUNG呢部靚好多。明明大家都係1080P。
~10吋GE大MON會令我想拎出街用GE諗頭。
~就算放喺屋企用,真喺10吋先可以算喺MINI TV。一路用TAB睇YOUTUBE,一路用PC上網簡直爽。
~配埋個SAMSUNG個BOOKCOVER放屋企好好用。
~喇叭聲OK好。可惜偏咗一邊。橫放播片差啲。
~真喺要配枝筆真好用啲。因為唔會下下拎起部機TOUCH個MON。
~略略重咗啲,如果拎出街有啲吃力。一定要拎個大少少GE袋,最好用BACKPACK。
~拎出街電量都可以應付一日。
~可惜香港冇出LTE版。連WIFI出街有啲煩。

P.S.S.我宜家都解決緊攞出街問題。因為試過拎出街,個視覺效果真係唔係大MON手機(用緊LG V20)可以俾到。真係覺得重GE話。寧願買多部8吋配細MON手機。

希望對你有用喇。有咩問題都可以問我。

[[i] 本帖最後由 SBLA 於 2020-2-16 09:52 AM 編輯 [/i]]

Colo_Tribe 2020-5-1 04:54 AM

比我就一定係十吋。八吋mon太細。感覺支筆其實冇乜用!

寒冬D落漠 2020-5-1 10:33 AM

8吋壓泡麵也系很好嘅:smile_47:

林病月鵝 2020-5-1 07:42 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 平板電腦8吋vs10吋價錢-樣,只在家用,你哋會買邊個尺寸?