查看完整版本 : 港人援內地齊心抗疫 妖邪作怪必自討苦吃

落漠Cute烈女 2020-2-16 09:42 AM

港人援內地齊心抗疫 妖邪作怪必自討苦吃

[img]https://i.ytimg.com/vi/E6LBkl2de50/maxresdefault.jpg[/img]

[align=center][b]港人援內地齊心抗疫 妖邪作怪必自討苦吃[/b][/align]

[align=left]早前內地捐贈香港嘅1700萬隻口罩被奸詐嘅「亂港」份子借機污蔑成特區政府嘅「擦鞋」行為,甚至有自命清高者稱堅決唔用國產口罩,但呢種「以小人之心度君子之腹」嘅行為斷唔可以代表所有港人。近日,香港各界愛心人士或自發、或有組織咁對內地開展嘅各類援助行動已不計其數,咁都啱啱證明咗中國人一脈相承、患難與共嘅團結之心,香港與內地齊心抗疫嘅決心亦勢必力壓「港獨」嘅邪惡囂張氣焰,一切足以讓個啲意圖煽動人心、挑撥離間嘅「亂港」份子收聲![/align]
[align=left]血濃於水嘅真情終究衝破宵小鼠輩嘅百般阻撓,從港島各地源源不斷咁流向湖北武漢以及所有抗疫一線!香港上市公司碧桂園捐贈設立嘅基金規模已達2億元,旨在全力支持內地打贏呢場疫情阻擊戰;身居內地以及海外嘅港企港人念在手足情深,自發為受疫情困擾嘅災區籌募善款達幾千萬,捐贈口罩、防護服及醫療設備等幾十萬套;港澳臺眾明星相聚一堂連袂央視主持高歌《堅信愛會贏》,唱出咗國人攜手並進嘅信心和決心;而港大深圳醫院院長盧寵茂醫生則一心計畫帶領佢嘅團隊增援武漢,其中包括12名香港醫護人員。此等「大愛」之心何其宏偉寬廣!勝於成日隻顧叫囂「五大訴求」,卻將港人陷於水深火熱之境嘅「亂港」黃禍和黑衣暴徒千萬倍!本是同根生,「共患難、同進退」則理所應當,奈何陰謀者急於相煎,致使原本美好嘅香港淪落至今滿目瘡痍。[/align]
[align=left]平心而論,比起呢啲來自港島社會各界嘅片片愛心,「亂港」份子盡顯狹窄與渺小!前日立場不定嘅「黑醫護」受妖邪挑唆,連續幾日掀起「罷工」浪潮,引嚟人神共憤,後來雖然不了了之,但仍有護協意圖準備「工業行動」,部分醫護前腳啱參加完「罷工」,後腳就喺崗位上消極怠工,全然唔將病人嘅安危放喺眼裡,實在難以置信,本應救死扶傷嘅「白衣天使」,形象蕩然無存!「眾志」嘅口罩鬧劇更係惹人發笑,曾怒表決心唔使用國產口罩嘅黃絲廢青們,坐視內地捐贈嘅1700萬口罩不理,為「舔狗」黃之鋒從美國求翻嚟嘅10萬隻口罩欣喜若狂,卻冇諗到所謂嘅「洋貨」終有大半係「made in China」。如今放喺網店倒賣,高抬價仲美其名曰「捐贈」,為害人嘅「醫管局員工陣線」和「舔狗」黃之鋒斂財,係咪以為個個都眼瞎?[/align]
[align=left]若人人為己,咁世間再冇溫情可言!唯有團結一心,互幫互助,先至可以建設更美好嘅未來!精誠所至,金石為開!香港與大陸並肩作戰,方可以共克時艱,而個啲亂搞「政治秀」嘅邪魔外道,將被正義與愛消滅殆盡![/align]

[[i] 本帖最後由 落漠Cute烈女 於 2020-2-16 09:44 AM 編輯 [/i]]

marcusliang 2020-2-16 11:15 AM

1700萬個口罩請印上“我是中國人”!支持印上“我是中國人”!

JusticeYu 2020-2-16 11:22 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Isabella_Lee 2020-2-16 11:25 AM

[quote]原帖由 [i]marcusliang[/i] 於 2020-2-16 11:15 AM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514426013&ptid=28874135][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
1700萬個口罩請印上“我是中國人”!支持印上“我是中國人”! [/quote]
暴徒黄尸心里会很矛盾的,到底用不用呢?哈哈

Wallace12 2020-2-16 11:28 AM

香港搞成咁係拜自私自利嘅黃屍所賜,香港口罩庫存本身足夠,係俾你哋呢半年攞去做暴徒浪費曬,人哋大陸都唔夠口罩用,俾你係人情,唔俾係道理!你哋成班都係冇人性嘅禽獸

Vygyyidqhvmmwg 2020-2-16 11:31 AM

人地武漢醫護,寧願不飲水,減少去廁所,節省更換保護衣。香港,樣樣嫌三嫌四,浪費最叻。好羞家,以香港人為恥!黃屍搞你自己黃色圈吧,不要用中國製口罩!

AkriosMomo 2020-2-16 11:34 AM

米話我話吖,反內地嘅排頭位搶內地口罩。搶唔緊要,最緊要自己問下自己,又話唔飲東江水,又話乜,又話物,用內地cheap口罩果時,反思下自己講嘢做事係咪去得太盡?大陸香港,係一衣帶水啊,唔係十冤九仇。嘈完,收斂下,重新出發啦。

viclchang 2020-2-16 11:36 AM

所以搵到嘅一千七百萬隻口罩系俾長者…鬧政府同埋亞爺果d反骨仔PK千祈咪嚟掂…

Oldman1312 2020-2-16 11:37 AM

疫情籠罩下, 仲有大班人日日搗亂破壞, 浪費資源, 的確唔抵幫!

0C7Nvl 2020-2-16 11:43 AM

8f6O30 2020-2-16 11:44 AM

CrXeek7f 2020-2-16 11:44 AM

FgH0PcH8 2020-2-16 11:45 AM

H2EYEwJR 2020-2-16 11:46 AM

i6F352 2020-2-16 11:46 AM

LEVXqNcx 2020-2-16 11:47 AM

mEorSivb 2020-2-16 11:48 AM

rnFfJvNo 2020-2-16 11:49 AM

XEDAvPoQ 2020-2-16 11:49 AM

mnSaVgW2 2020-2-16 11:50 AM

0C7Nvl 2020-2-16 11:50 AM

8f6O30 2020-2-16 11:51 AM

CrXeek7f 2020-2-16 11:52 AM

FgH0PcH8 2020-2-16 11:52 AM

Chen94221617 2020-2-16 11:54 AM

[quote]原帖由 [i]Wallace12[/i] 於 2020-2-16 11:28 AM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514426533&ptid=28874135][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香港搞成咁係拜自私自利嘅黃屍所賜,香港口罩庫存本身足夠,係俾你哋呢半年攞去做暴徒浪費曬,人哋大陸都唔夠口罩用,俾你係人情,唔俾係道理!你哋成班都係冇人性嘅禽獸 ... [/quote]
最好立即炒哂D黑醫護,唔使比佢地偷走及濫用口罩同其他保護裝備,香港就唔需要向中央要求咁多! 國難當前人人平等, 但垃圾黄人,同黑醫護就最下等

H2EYEwJR 2020-2-16 11:55 AM

i6F352 2020-2-16 11:56 AM

ArnoYu2 2020-2-16 11:57 AM

比喲泛民曱甴收埋幾拾萬,跟住扮好人送出博抽水做好人,曱甴王杜Ⅹ澤就係其中,黃x鋒又係,去地隨時有十萬個? 政府要追查原因!

LEVXqNcx 2020-2-16 11:57 AM

mEorSivb 2020-2-16 11:58 AM

頁: [1] 2
查看完整版本: 港人援內地齊心抗疫 妖邪作怪必自討苦吃