查看完整版本 : 加速男性衰老嘅5大行為

萬家幻象 2020-2-16 09:27 PM

加速男性衰老嘅5大行為

食煙飲酒未上榜,排首位嘅多數人冇重視

萬家幻象 2020-2-16 09:28 PM

對於男性朋友嚟講,喺日常生活中一般都會忽視個人嘅保養,而且有些人甚至不在乎自己系否衰老了,但系也有一部分男性朋友佢哋非常關注自身嘅身體健康,並且也非常注意保養。

兩者形成對比,我哋唔難發現,懂得保養嘅人睇起嚟更加年輕有活力,而喺生活中男性朋友一些壞習慣,其實都容易加速衰老嘅到嚟。

有些人認為長期食煙飲酒很容易導致衰老速度加快,但其實真正加速男性衰老嘅行為習慣,食煙飲酒根本冇上榜,下面我哋就一起嚟分析一下吧。加速男性衰老嘅「舉動」,食煙飲酒未上榜,第一名多數人表示中招。

萬家幻象 2020-2-16 09:29 PM

心理壓力太大
近年嚟由於人們嘅工作和生活壓力比較大,所以很多人唔懂得排解,往往會導致心理疾病嘅出現,久而久之也會加速衰老嘅到嚟。
畢竟男性都作為家裡嘅頂樑柱,一般有苦唔肯向外人去傾訴,其實你咁嘅做法只會導致精神壓力變得越嚟越大,呢喺無形之中也會導致失眠嘅出現,使你嘅瞓眠質量降低。
所以喺日常生活中,男性朋友一定要學會釋放自己嘅壓力,咁才更有助於身體健康,預防心理疾病嘅發生,而且一旦出現了壓力,最好嘅方法就系學會排泄控制,對於壓力大呢件事情,很多人表示冇重視過。

萬家幻象 2020-2-16 09:30 PM

長時間通頂
我哋都知長期通頂對身體嘅傷害幾乎系無法補返嚟嘅。
如果一個人長期通頂嘅話,不僅會影響身體各個器官嘅排毒和代謝,也會畀身體器官帶嚟很大嘅負擔,影響身體內分泌嘅平衡,加速機體嘅衰老。
而長期通頂嘅人也容易使得精神狀態變得越嚟越差,睇起嚟比同齡人更加滄桑,所以講堅持早瞓早起更有助於身體健康,延緩衰老嘅到嚟。

萬家幻象 2020-2-16 09:30 PM

唔注重護膚
愛美之心人皆有之,女性朋友一般都對自己嘅皮膚比較注重保養,而男性往往忽視了呢啲,甚至每天早上只系用溫水,洗一把臉就去上班了。
但系長時間咁唔注重護膚嘅話,就會影響到皮膚嘅新陳代謝,也會導致皮膚角質層變得越嚟越厚,甚至睇起嚟比較嘅滄桑加速衰老嘅到嚟。

萬家幻象 2020-2-16 09:31 PM

長期唔運動
喺我哋身邊大部分男性都系比較懶嘅,有時間能瞓喺沙發上玩手機,點會去鍛煉身體呢?其實咁嘅做法只會導致身體新陳代謝變得越嚟越慢,反而唔利於身體健康。
而一個人長時間唔運動嘅話,身體各個內臟器官嘅排毒和代謝也會受到極大嘅影響,甚至會導致內分泌失調,咁也會加速人體嘅衰老。

萬家幻象 2020-2-16 09:31 PM

唔愛飲水
很多男性並唔系中意飲水,其實人體如果長時間缺水嘅話,就會影響到身體嘅排毒和代謝,也會影響到身體各個器官嘅健康。
並且唔愛飲水,也系男性衰老嘅加速器,咁往往會使身體處於缺水嘅狀態,並唔利於正常嘅運轉,另外有些男性長期中意飲碳酸飲料嚟代替水分,其實呢喺無形之中也會加大腎臟嘅負擔。

萬家幻象 2020-2-16 09:32 PM

男性想要延緩衰老需要注意些乜呢?
其實男性朋友想要延緩衰老速度嘅到嚟,喺日常生活中糾正自己唔良嘅作息和飲食習慣非常重要,首先飲食一定要多食新鮮嘅蔬菜生果,多為身體補充水分,咁才有助於維持機體嘅正常運轉;其次一定要進行適當嘅鍛煉,因為人喺運動陣,不僅能夠加速血液嘅循環,幫助你疏通血管,排出毒素和垃圾,而且有助於提升你嘅精神狀態,使你睇起嚟更加年輕有活力。

子時古蝦仁 2020-2-27 10:26 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

morozovaiuliia 2020-3-4 03:30 PM

simon_mme 2020-3-11 09:30 AM

扑野會唔會加速衰老?

lby523 2020-3-11 01:12 PM

井底污濁的水果 2020-3-12 02:09 PM

守護HK 2020-3-12 04:06 PM

海灘滴滴馬桶 2020-3-23 10:42 AM

東方謝皮的貓奴 2020-3-27 07:25 AM

有隻 supplement, 可以幫到你, 我自己經常夜訓,做野做到2點幾3點先訓,早上5,6點醒返工,我先前冇食都就死下死下,食左一排,好好多,有興趣pm我

隔夜古膠袋 2020-6-13 05:49 PM

確實容易讓人忽略這一點

井底善良的水樽 2020-6-15 11:05 AM

捱眼瞓,縱慾,都系加速男人衰老嘅行為。

隔夜古膠袋 2020-6-17 11:57 AM

唔運動真的會加速衰老喇

半空有馬桶 2020-7-2 10:53 AM

多食新鮮嘅蔬菜生果,多為身體補充水分。。。。這個做唔到

無盡貴重的美人 2020-7-2 03:40 PM

jojo2018 2020-7-10 11:35 AM

男士應該多些唱歌和跑步

橋頭富有理想 2020-7-15 08:07 PM

凡間灰遊艇 2020-7-16 10:22 AM

老婆日日畀交公糧唔衰老至奇

黃昏勇敢的表哥 2020-7-16 10:54 AM

花落凋零红寥落 2020-7-18 03:27 PM

ben_wong0711 2020-8-5 07:22 PM

吸煙 通頂 飲酒都好快老ga

家中扁扁的達人 2020-8-6 11:38 AM

頁: [1] 2
查看完整版本: 加速男性衰老嘅5大行為