查看完整版本 : 教你噴香水秘笈

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:36 PM

教你噴香水秘笈

一味打開樽蓋猛噴,不僅身邊嘅姑阿媽難受,自己也會覺得嗆。
今日好好講講唔同場合點用香水。

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:38 PM

和女孩拍拖
拍拖呢件事,對男女嚟講嘅意義稍有唔同。
男人一般目的比較明確,而姑阿媽嗰就系純感受性生物了。對姑阿媽嚟講拍拖屬於私密事件,進入狀態需要些時間。
而香水可以調動嗅覺然後進一步傳達情感信息,輔助快速達成「破冰」效果。
屬於「撩界聖品」。

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:39 PM

但喺呢個場合下,香味也系一把雙刃劍。
過於猛烈嘅陌生香味容易讓姑阿媽產生潛意識排斥,唔利於氣氛升溫。正確方法系隨着時間推進、距離拉近,慢慢釋放香氣,吸引佢嘅注意力和好奇心。
你需要嘅系「讓香味啲點散發、傳達、滲透」,而唔系一股腦掏出嚟掟喺佢臉上。

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:41 PM

提供一個口訣:一搖二噴三深蹲。
一搖指嘅系噴香水時先手搖數下,讓液體中填充上微小氣泡。
咁噴出嘅香水分子和空氣接觸面積變大,導致瞬時味道特咪重,但呢也意味着前調會被快速跳過,提前進入深邃、沉穩、迷人嘅中調和尾韻。
二噴,重點系噴塗部位。
唔好聽信啲老派嘅教條,乜耳根後啊手腕靜脈處啊,呢都系女性使用嘅方案。爺們用,優選頸脈,也就系鎖骨上便嗰根綠色血管處,一下就夠。
三深蹲,但未必只能深蹲,其佢運動也可以。
讓血液流速增加,血溫提升,進一步加快前調嘅揮發效率。咁做還能讓毛孔打開吸附一些香水分子,增加留香時長,過夜心都唔虛。

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:42 PM

至於點解腕動脈和耳後都唔行,因為呢些部位系揮發大戶,會讓氣味散發嘅效率太高,成為行走嘅「香氣炸彈」。
同理,如果你著大圓領、深V領(直男唔至於著呢些吧)。咁頸脈也唔行了,讓噴塗部位暴露喺空氣中系拍拖大忌。呢種情況我建議噴喺脊椎第二骨節下方。
香味不明顯,也好過鼻腔轟炸。

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:44 PM

B.寫字樓社交
寫字樓系一個密閉空間,首先唔適合噴濃郁香型嘅香水。
然後你需要了解嘅第一個真相系:我國有73%嘅消費者對香水味持反感或中立態度。
所以你公司里存在唔中意香水味嘅同事實喺太正常。
對於佢哋嚟講,你嘅香水味就系社交利刃——太有攻擊性。
點樣能唔畀佢哋對你產生排斥和反感,又能讓啲中意香水味嘅同事欣賞你嘅高雅品位呢?

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:47 PM

先丟口訣:清淡、腳踝、少量噴。
職場中需要冷靜、理性、克制嘅工作氛圍,香水味也要遵守呢個原則。味道上要保證清淡,噴塗部位也得配合到位。
上半身建議直接放棄。照着野生博主學嘅「手腕x1,頸x1,噴喺空中走過起」在職場中屬於自殺式噴法。跟老細近身匯報過就懂我啥意思。
黃金部位系腳踝。
呢個部位溫度較低所以留香一流。而位置靠下屬於鼻哥嘅遠點,放味兒時攻擊性少些。冇邊家公司嘅工位系鼻哥對着腳吧?
呢個部位有一類人無法使用,就系著長筒棉襪嘅男人(呢個…有咩)。
長筒襪會蓋住噴塗部位,而棉花纖維則用盡渾身解數把你820一樽嘅香水味道吸得一干二凈。
改成噴膝頭哥吧,注意唔系褲子上,系肉上。

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:50 PM

C.健身房遮味兒
去gym揮汗唔噴香水嘅男人,都唔系高品質肌霸!
你可能覺得香水與汗水混合味道很鶻突,嗰多半系使用方法唔對,要么就系毛巾該洗了…
之不過去健身前噴香水系個高level技術活兒。
運動時體溫升高,大量排汗也會加速香水揮發,所以放味兒效率果個系相當驚人。容易畀別人和自己煩躁感。

狂野活潑的豬豬 2020-2-16 09:52 PM

香型上得動動腦筋。強烈建議健身用香和日常用香區咪開,咪心疼錢。海洋、薄荷、綠茶,呢些都屬於運動友好型。
「香水」系精致爺們嘅氣味名片。
唔同香味傳遞唔同信息,喺適合嘅場合噴合適嘅香水,能提升個人魅力。

子時古蝦仁 2020-2-19 02:58 PM

一搖二噴三深蹲:smile_46:

向往美好生活 2020-2-21 04:23 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

守護聽日 2020-2-21 04:25 PM

[quote]原帖由 [i]狂野活潑的豬豬[/i] 於 2020-2-16 09:52 PM 發表 [url=https://ladies.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514455676&ptid=28875458][img]https://ladies.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香型上得動動腦筋。強烈建議健身用香和日常用香區咪開,咪心疼錢。海洋、薄荷、綠茶,呢些都屬於運動友好型。
「香水」系精致爺們嘅氣味名片。
唔同香味傳遞唔同信息,喺適合嘅場合噴合適嘅香水,能提升個人魅力。 ... [/quote]

女人就要有個人魅力,咁才能贏得尊重!
頁: [1]
查看完整版本: 教你噴香水秘笈