查看完整版本 : 反對設立「指定診所」,泛暴議員用心險惡

johnwu01 2020-2-17 09:59 AM

反對設立「指定診所」,泛暴議員用心險惡

[align=center]新型冠狀病毒肺炎來襲,全港上下積極投身到呢場激烈嘅戰「疫」中,特區政府採取咗一系列有效措施遏制病毒蔓延、救助受感染市民,社會各界人士紛紛傾囊相助共度「疫」關。但係,以泛暴議員為首嘅反對派卻借「疫」生事,不斷做出有違職業操守和道義良知、與抗疫工作背道而馳嘅事情,前有黑衣暴徒堵路縱火,後有黑醫護罷工怠工。2月15日,泛暴議員再次喺多區發起遊行,反對區內設「指定診所」。泛暴議員頻頻為抗疫工作添堵,究竟想點呢?險惡用心令人唾棄![img]https://newsstatic.rthk.hk/images/mfile_1508912_1_L_20200216231106.jpg[/img]
疫情爆發以來,鑒於香港本地感染個案增多,社區感染風險提升,醫管局籌備喺18區普通科門診分階段啟用「指定診所」,呢啲有助於防控疫情蔓延,及時救治患者。一方面,設立「指定診所」嘅目的係接收輕微發燒或出現上呼吸道感染病症嘅病人,呢啲患者病症相對較輕,指定就診能夠避免到急症室交叉感染,做到感染控制、分隔病人及分流病人,亦能夠做到早發現、早治療,降低社區傳播嘅風險。另一方面,設立「指定診所」亦係醫管局應對公共衛生事故合理合規嘅程序,醫管局總行政經理何婉霞表示,為準備有公共衛生事故發生,例如有傳染病暴發、出現大量求診個案嘅等,當局可以分階段啟動指定診所,同時佢強調「指定診所」對於通風等設施會有嚴格嘅要求。可以講,正係醫管局審時度勢、當機立斷,有效緩解公共醫療資源緊張及公立醫院救治壓力嘅同時,積極救治病患,疫情先無喺社區進一步蔓延,亦未重蹈17年前SARS侵襲嘅悲劇。
泛暴議員對政府部門抗疫工作成效熟視無睹,反而別有用心咁散播疫情謠言,煽動遊行罷工,製造社會恐慌,亂港圖謀昭然若揭。醫管局喺2月6日公佈18間「指定診所」名單後,部分診所便相繼遭到暴徒破壞,伍若瑜夫人健康院更係8日、14日連續兩次遭到縱火,賽馬會普通科門診15日早上亦遭到惡意破壞。普通診所接二連三遇襲,醫療設施遭到破壞,唔單止嚴重影響運作,更影響醫護人員及病人嘅安全,令無辜病人受害,泛暴議員良心去咗邊?正係喺佢哋嘅「功勞」下,天水圍遊行再次出現暴力場面。期間,有暴徒闖入港鐵天秀站,縱火焚燒站內設施,仲有暴徒向火堆淋潑易燃液體。更令人髮指嘅係,暴徒完全唔顧市民嘅生命安全,向對面行駛緊港鐵嘅路軌掟垃圾桶,好彩警方果斷介入採取執法行動,未造成嚴重後果。[/align]
[align=center][img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/CheungShaWanJockeyClubGeneralOutpatientClinic.JPG/200px-CheungShaWanJockeyClubGeneralOutpatientClinic.JPG[/img]
真實意圖係點?答案不言自明。泛暴議員就係想通過煽動暴力,製造社會恐慌,用嚟威脅政府達成「全面封關」嘅政治意圖。事實勝於雄辯,香港15日無新增確診個案,係一個星期以來首次,維持累計56宗,足以證明政府防疫措施行之有效。但正如政務司司長張建宗所講,疫情防控工作處於關鍵時期,唔可以鬆懈,要時刻保持警惕。特區政府繼續多措並舉、全力抗疫,設立超過250億港元「防疫抗疫基金會」,並推出共21項具體政策措施,與市民同心抗疫、共渡時艱。
無過唔到嘅冬天,亦無唔會來嘅春天!抗疫勝利在望,屬￿[font=PMingLiU]香港[/font]嘅春天終將會到來![/align]

大大大大輸家 2020-2-17 10:11 AM

譴責係無用,炒晒d罷公黑醫,護!就有用!

babie_ingrid 2020-2-17 10:13 AM

一個冇誠信嘅人 仲要畀啲咁重要嘅位佢

rot02008 2020-2-17 10:16 AM

廢青賤種狗畜死曱甴就好似道友甘樣有種癖好,日日要吸毒!

傻豬沛 2020-2-17 10:18 AM

呢班廢青賤種狗🐶畜死曱甴一樣唔反唔安樂!

marijane 2020-2-17 10:20 AM

香港冇服軍營,廢青曱甴冇民族意識,但活力充沛,未受過苦,日日望核戰

jrmonster 2020-2-17 10:25 AM

越嚟越多刁民

chiusiusan 2020-2-17 10:29 AM

自顧抗議,政治至上,民唔傾生,選民自作自受,自食惡果

wendy728 2020-2-17 10:32 AM

根本就係黑衣人近來冇新聞趁機攪事,等天收

jerrychau 2020-2-17 10:33 AM

呢班腦殘廢幾十年不停吸收造謠抹黑的假資料,仇恨心極重,人格分裂呀

dodoo 2020-2-17 10:37 AM

好多小丑, 泛民議員、獨人、曱甴暴徒、黑醫護......

titanium 2020-2-17 10:37 AM

變咗佢班垃圾係人,你地唔係人呀!

karena0729 2020-2-17 10:40 AM

如果唔係點會狗叫沒有暴徒甘白痴的説話都講得出,自欺欺人!佢地根本已經有精神病態!

grosse 2020-2-17 10:40 AM

講佢地係禽獸, 係對禽獸最嚴重的侮辱:smile_38:

k歌之臣 2020-2-17 10:41 AM

你地班廢柴黃絲,
成日口口聲聲掛著良知兩個字系嘴邊,
其實你地全部都系自私自利嘅偽善者,
正垃圾!

jackielau 2020-2-17 10:44 AM

呢班廢青賤種狗畜死曱甴依家已經作死作亂上哂癮,所以唯一解決社會問題,就係呢班冚家産在社會消失,一係死,一係被關入監獄

鐵掌水上飄 2020-2-17 10:45 AM

:smile_29: :smile_29: :smile_29: :smile_29: :smile_29: :smile_29:

一班暴徒(假扮居民),
借用事情,
四處破壞縱火,
無法無天。

卡芝華 2020-2-17 10:49 AM

取消搞破坏黑区议员资格

好運一輩子 2020-2-17 10:53 AM

黑區議員帶領黑暴徒又玩香港人歧視香港人的分化工作,達到區區無運行!

tllam8746 2020-2-17 10:55 AM

放火人無好结果,時辰未到,到左有排你还!

evilmio 2020-2-17 10:56 AM

泛暴議員和暴徒都系一丘之貉

mukeane 2020-2-17 10:58 AM

危難時期更能暴露出人的真實本性

BoRowsKi 2020-2-17 10:59 AM

垃圾示威者

helen_123 2020-2-17 11:00 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

^^garydog// 2020-2-17 11:02 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

jojo529 2020-2-17 11:02 AM

佢哋要嘅係政治利益, 唔係為民眾服務:smile_39:

Ryan.K 2020-2-17 11:04 AM

好心拿d良心出來,香港正在挖疫,唔好搞事

alau8877 2020-2-17 11:04 AM

alau8877 2020-2-17 11:05 AM

coffeeyan999 2020-2-17 11:06 AM

新移民行為
頁: [1] 2
查看完整版本: 反對設立「指定診所」,泛暴議員用心險惡