查看完整版本 : 男士美容 男士美容技巧和誤區

萬家幻象 2020-2-17 11:06 AM

男士美容 男士美容技巧和誤區

依家美容不再系女士嘅專屬,男士也越嚟越注重美容養顏了,你哋知男士美容方法有邊些嘛?有邊些技巧?下面就為大家推薦幾種男士護膚美容嘅方法,想要有「面子」嘅男性朋友可以嚟睇睇哦!

萬家幻象 2020-2-17 11:08 AM

男士美容護膚嘅洗臉方法
其實男士美容和女士美容一樣,方法有很多,比如正確嘅洗臉方法也系美容很重要嘅一步。
咁正確嘅洗臉步驟系怎樣嘅呢,又該點護膚呢,下面就一一為大家介紹一下。

萬家幻象 2020-2-17 11:09 AM

一、涼滾水洗臉
懶得使用防曬霜或爽膚水嘅男性,可以用涼滾水洗臉護膚。 涼滾水系一種含空氣很少嘅「去氣水」,其性質與人體細胞內嘅水分十分接近,具有很大嘅「親和性」,從而使涼滾水更容易滲透進皮膚內里。另外,涼滾水還能使皮下脂肪變為「半液態」,使皮膚顯得水潤唔干燥。

萬家幻象 2020-2-17 11:09 AM

二、清酒洗面法
酒除咗可以飲之外還能干乜?男性可以將些小清酒倒入溫水,輕撥洗面。起源於日本嘅清酒,喺很早就被用於護膚美容。古時候,日本藝妓喺上妝前會先用清酒敷臉,以減輕化妝對皮膚嘅傷害。活化肌膚嘅同時還有保濕嘅功效。 清酒所含嘅酒精成分不但只唔會刺激皮膚,反而能深入毛孔清除皮膚污垢,保持皮膚光滑,使皮膚呈現自然通透嘅好狀態。

萬家幻象 2020-2-17 11:10 AM

三、豆腐擦臉法
將豆腐弄碎裝喺薄紗布袋里,洗臉後用嚟揉搓臉部。抑或也可以喺弄碎嘅豆腐中加入一些面粉和蜂蜜,敷於臉上,20分鍾後洗凈即可。豆腐中含有豐富嘅營養成分,具有抗氧化嘅功效;另外,豆腐中豐富嘅植物乳化劑卵磷脂能加強肌膚嘅保濕力,每周一次用豆腐擦臉可以去除老化嘅角質,能使皮膚清潔平整。

萬家幻象 2020-2-17 11:10 AM

四、黑炭美容法
美白系女性保養嘅第一話題,而男性更適合使用黑炭美容。護膚黑炭系用一種耐熱嘅木材經攝氏1000度嘅高溫燃燒,然後加以提煉而形成,有吸收毛孔內微生物嘅功效,可去除皮膚表面嘅污垢和多余嘅油脂,最適合成日油光滿面嘅人。盡管黑炭護膚品睇上去都系黑咪炆嘅,還有一股墨汁嘅氣味,咁「MAN」嘅成分卻男女都中意!

萬家幻象 2020-2-17 11:11 AM

男士護膚必掌握保養技巧
秘籍一:早做保養
由於男性戶外活動多,加上油脂分泌較旺盛,皮膚較粗糙,更易產生黑頭、皺紋等,因此,男性嘅面部皮膚護理就顯得更為重要。而很多男士都系喺進入中年後才發覺皮膚上嘅各種問題,呢時再做補救已經為時晚矣。因此,讓我哋都學吳彥祖,30歲之前就好好呵護自己嘅臉蛋!

萬家幻象 2020-2-17 11:12 AM

秘籍二:補水保濕
吳彥祖系因為一次旅行嚟到香港,冇想到呢次旅行卻把佢永遠地留喺了香港,並從此走上了明星之路。喺成為明星之前,吳彥祖也像大多數男孩一樣,唔愛美容,甚至睇唔懂化妝品嘅牌子。之不過很快佢就懂得了要畀自己嘅呢張臉「保值增值」。
「喺做演員以前,我真嘅唔太注意護膚保養,但後尾接觸了,自己也嘗試了一些,發現護膚後皮膚確實比以前好很多。每次到北方嚟都唔適應,天氣太干燥了,皮膚甚至會起皮。所以我會特咪注意補水保濕,從面霜、乳液、爽膚水到噴霧,會一樣唔落地用到。」吳彥祖如系講。

萬家幻象 2020-2-17 11:13 AM

秘籍三:把肌膚叫醒
今日喺巴黎,聽日喺東京,明星都系「空中飛人」。對於不斷接到拍攝任務嘅吳彥祖嚟講,早已習慣了喺空中飛嚟飛去嘅生活。但長時間嘅奔波勞碌,通頂加班,都會讓肌膚進入疲態,變得黯淡無光。作為一個明星,時刻保持光彩狀態又系必須嘅。

Loyiser 2020-3-24 04:52 PM

寫的很詳細,按著這些步驟來做,會達到想要的效果!

山邊地獄 2020-3-27 10:54 AM

多谢分享

海滩追风少年 2020-3-27 04:02 PM

男性吸煙和飲酒會使皮膚粗糙、粉刺、暗瘡等現象,最好是戒掉吸煙和飲酒這兩個壞習慣比較好。
頁: [1]
查看完整版本: 男士美容 男士美容技巧和誤區