查看完整版本 : 疫情之下,房產何去何從,歡迎討論

柯南一休哥 2020-2-20 03:22 PM

疫情之下,房產何去何從,歡迎討論

目前來睇疫情影響百業,99%的企業都受到疫情不同程度的影響,甚至部分生命力不強的公司已經倒閉,中國經濟的主要支柱之一房地產也將面臨巨大的壓力,恆大最先打出75折的口號,號稱賣出價值550億元的物業,明眼人都知冇可能,一個基本常識可以普及給各位,所有國內的一手樓盤物業價錢需要政府備案,價格只能在上下15%浮動,及時話升最多15%,跌也15%,恆大哪來的25%優惠?非常明顯是在搏眼球,希望通過這種方式來救命,國內開發商基本欠銀行一屁股債,需要物業走量才能的維持公司運營,當然政府現時也非常明白目前面臨的經濟頹勢,一定會出扶持的政策,例如:降息、免稅、放水、解除限購等一系列政策會不斷推出,有人問 自己剛需及時買物業會最好,本人也大膽預測4~6月將是近幾年買樓的好時機,投資當然都係好時機入手。

深夜柔滑黑絲 2020-2-20 05:51 PM

快D放曬手頭上既物業啦,揸住d現金啊,唔係到時跌左就凍過水啊

dan_dan524 2020-2-20 06:35 PM

[quote]原帖由 [i]深夜柔滑黑絲[/i] 於 2020-2-20 05:51 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514636851&ptid=28882471][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
快D放曬手頭上既物業啦,揸住d現金啊,唔係到時跌左就凍過水啊 [/quote]

我反而吾擔心國內經濟,因為國家一定吾會比內地冧,始終有國策去支持,維持穩定,反而我會擔心香港經濟。

柯南一休哥 2020-2-20 11:26 PM

現在國內政府唯一可以做 免 減 緩
每逢黑天鵝黑犀牛 只能先保住條命

我要真普選 2020-2-21 04:38 AM

已到達拐點,房地產及經濟斷崖式下滑的拐點

李卡勝自陸港兩地撤資,有先見之明

之前仲猛咁有大陸地產中介cold call

96507906 2020-2-21 09:05 AM

國內有國策頂頂  二 三線就難攪 但一線如  深圳 上海 北京 想跌 立即有人入 經過此次疫症 看出一線大成市 管治 醫療較出色 相對地來說

WYJIMMY 2020-2-21 11:21 AM

其實永遠都係睇自己現金流有冇影響,多餘錢去做投資,唔等錢駛去放冇咩問題喎

amy88888888 2020-2-21 11:45 AM

13個字

全中國人民除開口罩再講經濟

柯南一休哥 2020-2-22 12:00 AM

上半年基本宣佈不可能有什麼恢復,舊年貿易戰 香港亂亂地 又搞個冠狀病毒 撲街真係

chan0318 2020-2-24 09:32 PM

新樓來看 , 疫情拖延開發商發售 ,
事件淡下來後 , 新樓會做促銷優惠 ,
以求盡快資金回籠 , 必然發生。
但好多地方都有限價 , 一手已報備案價待售庫存 , 打折有set限度 ,
要大減就要重新備案 , 時間會更為拖長。

而從二手市場看 , 整體成交量少左 , 亦唔等如普遍成交價會大跌。
普遍業主要放售二手 , 情願開價放不出 , 有價無市也不會"賤價出讓" ,
那些急放荀盤 , 說白了也是早期低價買入 ,
現在比市場一般"二手掛牌價"便宜一點賣出甩手 , 他也只是賺少了一點而沒有蝕而已。

二手的市況 , 也相信是不會有多少"大劈價"的盤源。

疫情 , 小弟覺得內地市民普遍對經濟恢復還是充滿信心的。
只要沒有大規模失業潮 , 業主們還得起房貸又夠生活 ,
中長遠5-10年來說 , 不會有太大影響的。

柯南一休哥 2020-3-2 02:41 PM

同意

我可能喺條魚 2020-3-4 11:01 AM

想問樓主過排入手珠海中山時機會唔會好?(因為都捻住新年後會入手)宜家搞單甘嘅野,思想一片空白:smile_27: :smile_27: :smile_27:

Randy527 2020-3-4 05:06 PM

大陸唔係自由市場,政策因素大於一切,中央已經多次重申,房住不炒,不會用房地產去刺激經濟,大環境已經改變,一線可以投資,二線有入冇出.

大戶 2020-3-4 05:30 PM

中央唔托樓市,佢地仲大獲過我地:lol

電波美少男 2020-3-5 09:41 AM

小弟有了解到現在好多開發商都有做優惠活動,恆大75折聽相熟朋友講都係營銷手段,我覺得現在可以了解一下國內物業先
頁: [1]
查看完整版本: 疫情之下,房產何去何從,歡迎討論