查看完整版本 : Notebook用電量

大眾 2020-2-20 11:26 PM

Notebook用電量

剛買部acer手提,發覺用電量好快,打一陣機用成20-30%電
但買時佢寫住續航12小時,點解差咁遠

床下進擊的香蕉 2020-2-21 01:12 AM

阿大哥,一睇就知你係第一次用手提電腦,打機是要插住電打的,否則好快用完。

續航12小時講緊普通時間瀏覽,睇下片咁。一般情況都唔會去到有咁耐,要睇埋你使用習慣,例如個Mon亮度開幾多等等既因素

打機講緊高效能,全速cpu運作,顯示卡都運作埋,唔食電就假啦,而且要插住火牛先會提高到電腦效能,打機先會更順。

而無插火牛cpu會進入省電模式,顯示卡唔會運作,呢個時候你打機就會強行運作,cpu會使用得好犀利,D電扯住走。

所以記住,呢個係常識,打機唔該駁返火牛

[[i] 本帖最後由 床下進擊的香蕉 於 2020-2-21 01:23 AM 編輯 [/i]]

大眾 2020-2-21 08:29 AM

師兄唔好見笑,真係第一次用notebook, 想問下平時如果唔用長期插住充電會否影響電池壽命

床下進擊的香蕉 2020-2-21 09:08 AM

[quote]原帖由 [i]大眾[/i] 於 2020-2-21 08:29 AM 發表 [url=https://digital.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514658826&ptid=28883163][img]https://digital.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
師兄唔好見笑,真係第一次用notebook, 想問下平時如果唔用長期插住充電會否影響電池壽命 [/quote]

要間中放下電,同埋唔好邊充電邊打機。

如果要打機既話請先叉爆部電腦,然後插住電打機,佢會自動偵測到而會轉用火牛電唔會用手提電腦電。

但你未叉滿電腦而同時插住火牛打機就會邊充邊耗電就會十分傷電。

所謂間中放下電就譬如1-2個禮拜搵一日唔插火牛,用黎普通上下網,睇下youtube咁,用到得返30-40%電,然後熄機叉爆佢先用。

平時唔著機就緊係唔插火牛啦,要用先插返火牛用

[[i] 本帖最後由 床下進擊的香蕉 於 2020-2-21 09:12 AM 編輯 [/i]]

連續勁魚蛋 2020-3-6 03:07 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: Notebook用電量