查看完整版本 : 有冇人教下點用netgear rax80

kitkit805 2020-2-22 04:57 PM

有冇人教下點用netgear rax80

我前2日買左netgear rax80啦

咁屋企部電視呢我就係用lan線連router

咁rax80有5個lan埠啦,我將電視條lan插落去lan5啦

唔知點解lan5 led顯示係橙色,但係我部pc係連lan1, lan1 led係白色GE,

rax80上面其他led都係著緊白色燈,係得lan5 led係橙色,

咁我都有試下將電視條lan插其他lan埠, 都係會著橙色,有冇人熟netgear可以幫下我,

電視可以正常上網ge,我上去管理個度睇,電視個狀態係寫住100M/全雙工

pc就係1000M/全雙工,我以為關條lan線事啦換左條cat6線比部電視,但係換左都係顯示100M/雙工,

係咪部電視收唔到1000M所以辛接埠會係橙色?

tony1999510 2020-2-22 06:49 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

badboyhei 2020-2-23 10:49 PM

系,電視點會支援1G我都用緊ax120

銀‧聖使 2020-2-24 02:38 PM

因為你部電視既網絡介面只支援100M
但係你部router係屬於GigaLan,
因為兩邊個速度唔match所以會顯示橙色,
唔駛理佢,正常的

bbnetnet 2020-2-26 11:43 PM

其實Ching部電視有wifi嗎?我都係用wifi連線,感覺良好。

酷東 2020-3-4 08:28 AM

你部MYTV SUPER唔插線用WIFI支援都係行2.4G頻率!
搜尋唔到5G頻率!
2.4G FOR 100M
5G FOR 1000M
頁: [1]
查看完整版本: 有冇人教下點用netgear rax80