查看完整版本 : 完全唔明建做業防疫基金點解要工人有做地盤先合資架攞1500蚊

rtanghk 2020-2-24 03:45 PM

完全唔明建做業防疫基金點解要工人有做地盤先合資架攞1500蚊

有註册登記,日日開緊工, 有供MPF,淨係無入大判地盤做,就唔係建築業工人,做私楼做外判就唔受影响?係歧視?Discrimination?

革離 2020-2-24 06:45 PM

你係咪入完工人證號碼之後就話你不合資格?可能係app冧左,因為我d frd一樣入唔到,但我有d frd係唔駛拍咭既地盤工作佢今日中午一樣登記左,明天再試下

itsandrew 2020-2-25 09:34 AM

好似小弟做棚架咁,單頭公司仔,小入大地盤,上次已經近兩年的人工島。
屋宇署咁仲小型承辦商登記,但又未夠格去做議會承辦商登記,相信係一般的小小企。
資助唔係多,如果再放寛下條件,例如注冊左多過一個工種,呢批師傅好多都係抄散的,難有正式記錄。
大家高興下咪算。
頁: [1]
查看完整版本: 完全唔明建做業防疫基金點解要工人有做地盤先合資架攞1500蚊