查看完整版本 : 叛譯同謀 (The Translators)討論區

KaMTsK 2020-2-25 05:42 PM

[url]https://youtu.be/_Q7Mv_kkCOM[/url]

[attach]10875624[/attach]

九名來自世界各地的翻譯員受聘翻譯一本暢銷小說三部曲的最後一集。他們被關進一間豪華但守衛森嚴的宿舍內進行翻譯工作。怎料絕密手稿的前十頁突然在網上流出,洩密者就在他們九人當中,出版商不惜一切誓要把叛徒揪出來,究竟誰是幕後黑手?

資料來源: 香港電影 (叛譯同謀)

phyberpun 2020-2-27 07:11 AM

題材好新但唔吸引!

Bunnydaddy 2020-2-28 12:51 AM

昨日下午入場睇咗,全院13位觀眾。

前段有啲悶,我頂唔住在中場都釣魚,中場以後開始"嚟料",尤其到一幕譯員們以多國語言商量反抗、保命、逃亡大計掀起高潮,之後導演再三扭橋至完場。

喜歡用腦的觀眾值得入場一看。翻譯人也不容錯過,有些情節只有翻譯人會明白而會產生更大共鳴。

silly__marso 2020-2-28 11:37 AM

睇咗
題材新穎
文學,本來係一個好悶的題材
但竟然可以拍成電影都算意外
結局都有少少意外
:loveliness: :loveliness:

一人行 2020-2-28 02:37 PM

有評論話本片同幾年前嘅血聘有啲似,但我覺得血聘好睇啲。

本片係典型嘅懸疑片,結局一如所料有扭橋,至於你話結局爆唔爆,我覺得算可以但未至於好震撼。

以同類電影嚟講,本片算合格,但未至於好出色。可以一看,但我相信幾年後我唔會再諗返本片,反而血聘,場景仲慳皮,但劇情嘅張力勝過本片。

半空桌布 2020-4-10 08:47 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

大空港 2020-5-2 10:29 AM

海邊真羊羊 2020-5-11 09:13 AM

清晨正魚 2020-5-11 11:11 AM

飛劍龍 2020-8-3 04:33 PM

日前先睇咗, 都算好睇,  不過同好多推理片一樣, 有一班人聚埋一齊, 跟住找出幕後黑手, 引出一個復仇故事...............:smile_40:
頁: [1]
查看完整版本: 叛譯同謀 (The Translators)討論區