查看完整版本 : 學法文求意見

錢多到成座山 2020-2-26 12:23 AM

學法文求意見

小弟讀緊hd hotel management,如果bachelor 仲讀hotel 好似好on9。所以嚟緊諗住讀法文然後去外國working holiday 再搏working visa 最終移民,不過就唔知去邊度讀法文好,想接返上bachelor~
香港就不了,台大有法文讀,定係去返最正宗嘅法國讀呢?或者其他歐洲國家?
但小弟屋企唔太有錢,十幾萬一年就負擔唔到,求意見:'):'):')

islandsafari 2020-2-28 09:32 AM

why not HK?

babaero 2020-3-2 11:30 PM

[quote]原帖由 [i]錢多到成座山[/i] 於 2020-2-26 12:23 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514886138&ptid=28892859][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
小弟讀緊hd hotel management,如果bachelor 仲讀hotel 好似好on9。所以嚟緊諗住讀法文然後去外國working holiday 再搏working visa 最終移民,不過就唔知去邊度讀法文好,想接返上bachelor~
香港就不了,台大有法文讀,定係去返最正宗嘅法國讀呢?或者其他歐洲國家?
但小弟屋企唔太有錢,十幾萬一年就負擔唔到,求意見:'):'):') ... [/quote]

非洲好多法國前殖民地,講法文,又平

polar_bear1234 2020-3-4 04:39 AM

undergrad 直接㨂法文(如果你想讀法文),但我想講法國working visa 好難拎,除非你有一門手藝或者你工作上好勁 (本地人無法代替)
我識好多人都係嫁過黎,一係就係大陸學生係法國讀大學畢業再留低做野。
都係睇緣份。。。

Jaimevoyager 2020-3-4 09:43 PM

i am studying french via online platform. it provides a more flexible way to learn and you can choose a small class or private class. There are always promotion price I.e.full refund or partial refund, if you can fulfill the criteria

也屎啦你 2020-3-8 06:12 AM

唔會去非洲 掛。。

~楓之谷~ 2020-3-18 12:32 AM

香港讀其實最好。
第一:法協同HKU Space 其實都幾好。小弟而家係法協讀緊,法國人教,課堂好多interaction。每堂都好有語言環境。HKU space 比法協chur 啲,始終有Assignment 有Exam。語言係要慢慢浸,你有心的話其實進步得好快。
第二:你想移民的話首先要搞掂自己張CV,認真讀返個專業。喺香港唔會令你講法文講到勒勒聲。但At least 你考到B1/B2(香港法協每年搞兩次考試),就meet 到佢minimum 既移居要求。

當然,以前即使無錢,你攞本BNO 去歐洲都可以用歐盟公民去平讀大學,但而家脫歐,家境無乜錢的話就無謂多唸。

catcloud 2020-11-22 01:22 AM

[quote]原帖由 [i]~楓之谷~[/i] 於 2020-3-18 12:32 AM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=515970012&ptid=28892859][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香港讀其實最好。
第一:法協同HKU Space 其實都幾好。小弟而家係法協讀緊,法國人教,課堂好多interaction。每堂都好有語言環境。HKU space 比法協chur 啲,始終有Assignment 有Exam。語言係要慢慢浸,你有心的話其實進步得好快。
第二:你想移民的話首先要搞掂自己張CV,認真讀返個專業。喺香港唔會令你講法文講到勒勒聲。但At least 你考到B1/B2(香港法 ... [/quote]
就算以前,BNO,唔代表歐盟,本BNO,上面無左果行字架。:smile_39:

高達清涼的樹枝 2020-11-23 09:06 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
頁: [1]
查看完整版本: 學法文求意見