查看完整版本 : 請問有冇Router可以在街外管理家中的WiFi?

天生小採購 2020-2-26 09:26 PM

請問有冇Router可以在街外管理家中的WiFi?

好似有Router可以在電話裝個App,
然後去到邊度都可以控制到屋企個WiFi,
例如我在公司都可以睇到家中的WiFi情況,
請問有冇推介?多謝!

bbnetnet 2020-2-26 10:58 PM

:loveliness:係可以的,但前要Router有VPN就可以,我都是這樣做,你睇下有沒有ching有其他方法。

朱投炳 2020-2-27 12:08 PM

大多數router 都可以。但有兩樣野你要有:
1) Router 要打開 remote management 設定。99.9% router 都係預設關上, 安全原因。並且要打開有需要既 port number
2) 你要有DDNS 服務可以連到你屋企既上網線, 因為你上網既IP 地址不一定既固定的


但打得開 router 既 remote management 就即係將屋企門既鎖解了。除左你可以入到屋, 其他人都會入到屋。


至於用VPN 入就即係你要屋企網結內要有一部機回應你既要求。而且行VPN 你一樣要有DDNS 服務。

香港性感的蛇 2020-2-27 05:00 PM

[quote]原帖由 [i]天生小採購[/i] 於 2020-2-26 09:26 PM 發表 [url=https://computer.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=514931511&ptid=28894785][img]https://computer.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
好似有Router可以在電話裝個App,
然後去到邊度都可以控制到屋企個WiFi,
例如我在公司都可以睇到家中的WiFi情況,
請問有冇推介?多謝! [/quote]
本人用緊TP-LINK M5就可以,仲好方便
頁: [1]
查看完整版本: 請問有冇Router可以在街外管理家中的WiFi?