查看完整版本 : 黑衣魔毀法治 政府4.5億預算助重建

哥普拉 2020-2-27 09:32 AM

黑衣魔毀法治 政府4.5億預算助重建

[attach]10881217[/attach]
[i]去年12月,高等法院一個出入口遭黑衣魔縱火[/i]
持續8個多月的修例風波引發社會動盪,黑衣魔到處大肆破壞,打、砸、燒,甚至濫用私刑襲擊持不同意見的市民,更火燒法院,視法治為無物。財政司司長陳茂波昨日強調,尊重法治、司法獨立,是香港賴以成功的基石之一,故新年度財政預算案將預留4.5億元,讓律政司推行「願景2030─聚焦法治」計劃,加深香港社會對法治概念的認識及實踐。律政司回應指,已展開相關的籌備工作,並繼續聽取各界的意見,適當時會公佈計劃的詳情。
[b]配合聯國改善法治建議[/b]
為重建社會人士的法治精神,陳茂波在昨日公佈的新年度財政預算案中宣佈,預留4.5億元讓律政司推行「願景2030─聚焦法治」計劃。他強調,尊重法治、司法獨立,是香港賴以成功的基石之一,所以撥款給有關計劃,用來加深香港社會對法治概念的認識及實踐。
陳茂波說,4.5億元將攤分長時間使用,「10年、8年用」,計劃是配合聯合國2030年可持續發展目標中有關改善法治方面的建議,主要着眼於創建和平及普惠包容的社會,以促進可持續發展;讓所有人都能尋求司法公正;在各層面建立有效、負責任和普惠包容的機構。
[b]加深認識正確法治概念[/b]
修例風波不但損害香港的經濟、民生,黑衣魔還目無法紀,大肆破壞商舖、公物,對無辜市民「私了」,以及一再刑毀、火燒法院,粗暴地踐踏法治精神,突顯市民的法律意識不足。
律政司在回應傳媒查詢時表示,在該項10年計劃下,青年、律師及學者等持份者會透過交流、研究及能力建設等活動,讓香港社會加深認識正確的法治概念,促進國際法治發展,維護香港繁榮穩定及持續發展。律政司已展開籌備工作,並繼續聽取各界的意見,適當時會公佈有關計劃的詳情。
此前,律政司司長鄭若驊曾透露會推出「願景2030─聚焦法治」計劃,而該計劃將在今年啟動,為期10年,通過學術和專業交流、研究、能力提升來推廣和鞏固香港法治,促進共融和公平社會的可持續發展。

[b]反對派與港政府[/b][b],[/b][b]農夫與蛇[/b][b]嘅[/b][b]真實演繹[/b]
古有凶鳥,其名為梟,生而食母;又有惡獸,其名為獍,生而食父,梟獍之心為人所不能容也,後世遂常以此喻忘恩背義嘅狠毒之人。香港,一直被世人譽為「東方明珠」,俾人以文明、繁華嘅第一印象,卻喺眾多反對派人士掀起嘅「反修例」動亂中變得混亂不堪。反對派一直將自己自比為「救世主」,聲稱要「拯救香港」。但當新冠病毒以兇猛姿態襲來時,佢哋不僅冇表現出「救世主」應有嘅無私與英勇,反而處處俾一心治疫嘅港政府製造麻煩,更有人化身毒蛇,反咬救助其嘅港府一口,其心之惡毒,恐怖如斯!
據港媒報導,喺特區政府、外交部駐港公署、中聯辦、愛國愛港團體等各方努力下,逾200名被困郵輪「鑽石公主號」嘅港人得以搭包機平安回家,而藝人梁志健(藝名森美)嘅父母亦喺其中。但對香港政府、中聯辦等人嘅幫助,梁志健及其父母不僅唔知道感恩,反而針對回港隔離待遇借題發揮,諸多投訴抱怨,仲攞失去自由說事,如此無恥嘅嘴臉實在令人作嘔。眾所周知,日本政府並冇對「鑽石公主號」上嘅疫情採取有效嘅防治措施,各國接回嘅遊客中已有多人被確診為新冠肺炎,港政府採取對歸港遊客採取隔離政策,既喺對滯日港客嘅生命健康負責,亦喺對全體市民嘅安全負責,呢個正喺港府對港人負責嘅體現,梁志健等人忘恩負義嘅行徑只會更使人睇清反對派嘅醜陋嘴臉。
其實,梁志健就好似諸多反對派人士嘅縮影。自香港疫情爆發後,唔少反對派人士為延續「反修例」動亂戰火,以疫情為藉口大做文章,或喺煽動醫護罷工俾政府施壓,全然唔理醫院病患死活;或喺要求政府「全面封關」,全然唔顧境外港人死活;甚至仲有造謠抹黑港警治疫工作,企圖挑撥警隊與醫護呢兩個抗疫一線隊伍之間嘅關係。當然,反對派製造事端嘅前提喺自己能夠置身事外,仲可以趁機牟取利益。當事態真影響到佢哋自身利益與生命安全時,佢哋又會口嫌體正咁接受港府、警隊等嘅幫助。呢種「人至賤」嘅姿態使人大開眼界,亦向公眾展現一啲反對派人士嘅敗類真面目有幾咁不堪。
反對派與港府,就好似「農夫與蛇」嘅真實演繹,亦喺對梟獍之心形象詮釋,難以想像被反對派控制嘅香港將會喺點一副荒謬、黑暗嘅局面。疫情當前,喺港府、警隊、良心醫護以及眾多社會愛心人士喺度為全港市民構建安全、穩固嘅社會環境,唔好再喺反對派嘅蠱惑下寒咗佢哋嘅心。

大大大大輸家 2020-2-27 10:39 AM

但喺比疫情更加兇殘嘅喺人言可畏,「亂港派」組織嘅各種「顏色革命」行動

rot02008 2020-2-27 10:42 AM

但隨住民眾覺醒,「港獨媒體」窮途日日困泥沙,「顏色革命」翻身已無望。

傻豬沛 2020-2-27 10:45 AM

港臺「頭條新聞」資訊抹黑警隊,引起社會公憤。

dodoo 2020-2-27 10:45 AM

黃屍請脫下口罩,向美國佬表示信任啦!

marijane 2020-2-27 10:46 AM

呢些議員黑心無良

jerrychau 2020-2-27 10:47 AM

曱甴之父死不足惜

grosse 2020-2-27 10:48 AM

黃屎有能骨气咩,而家天使都出民賣肉呃錢

jrmonster 2020-2-27 10:48 AM

邊個真愛港,
邊個喺害港,
一目了然

evilmio 2020-2-27 10:51 AM

黃屍請脫下口罩,向美國佬表示信任啦!

mikecheung 2020-2-27 10:51 AM

父母有事都可以被人恥笑,咩原因呢?森美你還曉得反省嗎?

chiusiusan 2020-2-27 10:52 AM

拿市民生命要挾政府,就系間接殺人

titanium 2020-2-27 10:54 AM

反政府的人,就冇坐政府包機返來呀; 舉美國旗的人,你爲何不叫美國派部專機送你返來呢?爲何不向美國求救呢?真是個250

wendy728 2020-2-27 10:54 AM

:smile_38: :smile_38: 共同抗疫才符合當前全香港人嘅利益

mukeane 2020-2-27 10:54 AM

黃c咁憎正苦........唔好攞;P

k歌之臣 2020-2-27 10:57 AM

政府為市民做了咁多事,而呢些反對派卻整日拿了人工做破壞香港之事

helen_123 2020-2-27 10:57 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

鐵掌水上飄 2020-2-27 10:59 AM

為反對而反對,
就系亂港行為,
應當嚴懲!:@

jojo529 2020-2-27 11:01 AM

曱甴話五大素求,一蚊都唔要!

BoRowsKi 2020-2-27 11:02 AM

呢個時候重要玩政治,

分化中國人,
呢個人好黑心。:smile_29:

jackielau 2020-2-27 11:04 AM

好多長期病患者都失去行動的自由。行得走得的人,經歷今次的逆境,珍惜自我反醒的機會,人生的意義,是要環遊世界嗎?搞政治理念嗎?追求健康? 逆境中的心靈平安

^^garydog// 2020-2-27 11:04 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

卡芝華 2020-2-27 11:06 AM

应感謝新時代!与百年前疫症等死比較,隔離算什麼!都是中國人,面對疫情都會抻出援手。

city_hunter 2020-2-27 11:07 AM

香港已經被邪教統治了,:smile_34:
有學識之人變成恐怖分子了

好運一輩子 2020-2-27 11:09 AM

揸美國旗示威那些人,又唔上美國包機既?

ROCKYSHEK 2020-2-27 11:10 AM

我哋市民希望社會安定,
疫情盡快過去,而反對派議員好像唔希望香港變好

ArSeNal_2007 2020-2-27 11:12 AM

只有眾志成城 才能共渡難關

tllam8746 2020-2-27 11:14 AM

船上揸BNO港人,有否向英國領士館求助? 揸住BNO上港府安排包机返港果D,自己心中有数啦

alau8877 2020-2-27 11:14 AM

人黃腦生草

TSZHO1211 2020-2-27 11:15 AM

香港人齊心抗疫,呢班人自私自利。
頁: [1] 2
查看完整版本: 黑衣魔毀法治 政府4.5億預算助重建