查看完整版本 : 想要續航力強嘅 藍牙接收 / 藍牙機耳

小卡梅 2020-3-2 02:36 PM

想要續航力強嘅 藍牙接收 / 藍牙機耳

用法:喺屋企開 PC / 平板電腦,戴住隻 YAMAHA MT120 喺屋內走動。
用緊 SONY SBH24 接收機。最大問題係好快冇電。
SBH24 插 iPhone 耳塞 兩個半鐘就冇電。
SBH24 插 YAMAHA 耳機,聽唔夠一個鐘:smile_22:

主要聽網台多(人聽為主),會聽古典曲(大提琴/低音提琴 較多)

接收機 size 好似 iPhone 5 咁都 OK,唔好太磚。唔駛太貴。
最好可連播10個鐘。

平平地 小米 細細隻個D唔知夠唔夠力推?
還是買多隻 YAMAHA w300 好?

onedayalive 2020-3-5 05:01 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

小卡梅 2020-3-5 07:27 PM

其實我一向唔大喜歡入耳耳機。因為十隻有八隻低音都過強,聲男聲 較辛苦。

可惜 Jlab epic2 冇得好似 SONY SBH24 咁插其他 3.5mm 耳機。

音質要求:高中低音平衡,人聲清 就 OK。我隻 YAMAHA  MT120 聽咗超過五年,耳機方面 都冇打算升級。

----
爬過文。
呢度一係就 DAP/DAC 用靚線駁耳機,一係就要真無線藍牙。
好似冇乜人好似我咁玩... 呢幾日出角旺睇下。

ShunNitta 2020-3-6 12:07 PM

[quote]原帖由 [i]小卡梅[/i] 於 2020-3-5 07:27 PM 發表 [url=https://www.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=515335480&ptid=28904175][img]https://www.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
其實我一向唔大喜歡入耳耳機。因為十隻有八隻低音都過強,聲男聲 較辛苦。

可惜 Jlab epic2 冇得好似 SONY SBH24 咁插其他 3.5mm 耳機。

音質要求:高中低音平衡,人聲清 就 OK。我隻 YAMAHA  MT120 聽咗超過五年,耳機方面 都冇打算升級。

----
爬過文。
呢度一係就 DAP/DAC 用靚線駁耳機,一係就要真無線藍牙。
... [/quote]

fiio隻btr5點睇:smile_41:
可以插3.5 or 2.5耳機

小卡梅 2020-3-7 05:07 PM

要藍牙,又要續航力強,又要高中低音均勻,
最後買咗 Marshall monitor bluetooth.

聽感:

YAMAHA MT120 直插 iPad 或 插 SONY SBH24,音色較"林",低音較慢。(可能係唔夠力推)
Marshall monitor bluetooth 用 藍牙 或 直插 iPad ,低音較快較硬朗。 人聲較出。(可能較易推)
好玩嘅係隻 Marshall monitor bluetooth 用 藍牙時,可分享 3.5mm 聲音俾其他耳機。
用 YAMAHA MT120 插落隻 Marshall monitor bluetooth 聽,中音,人聲較出。D聲"快咗"。

整體:
人聲 Marshall monitor 較悅耳。
大提琴/低音提琴 YAMAHA MT120 較悅耳。
其他樂器聲,兩隻都差不多。

----
都有試其他藍牙耳擴,但有幾隻高中低音唔太均勻。有D又有味精/(人聲好聽但樂器聲"唔似")
Oriolus 1795 音色 過得去, 但 續航力唔夠。
iFi xCAN 好 OK ,但 $$ ... 大材小用。
fiio 未有機會試。
頁: [1]
查看完整版本: 想要續航力強嘅 藍牙接收 / 藍牙機耳