查看完整版本 : 乞美啟動制裁 泛暴提交懲罰名單

可憐人 2020-3-12 01:13 PM

乞美啟動制裁 泛暴提交懲罰名單

[img]https://res.dotdotnews.com/wp-content/uploads/2020/03/1898037488-600x450.jpg[/img]
反對派議員莫乃光、梁繼昌及譚文豪早前應邀訪美,昨日舉行匯報記者會即狐假虎威一番,聲稱此次赴美是了解美國實施《香港人權與民主法案》制裁的界線,指美國國會將發表年度報告,列明「美國對香港的期望,包括香港要做什麼事,不要做什麼事」,「認證」香港高度自治是否合格。譚文豪更聲言「7.21 元朗襲擊事件」、「8.31 太子站事件」及「新屋嶺投訴」等都是「具體證據」,乞求美方盡快啟動制裁機制,並將保安局局長李家超、警務處處長鄧炳強及有關的警隊指揮官列入第一輪制裁名單,提交給美方考慮云云。
有政界人士批評,泛暴派經常以沒有證據的指控誣捏特區政府和警方,是為了配合「主子」干涉香港事務,以達至圍堵中國的目的,行為無恥。
[img]https://fs.mingpao.com/ins/20200311/s00001/cf06172dfb250fef8e73f4f54564ae98.jpg[/img]
名為議員實為政棍,人禍亂港使人心寒
舊年至今,持續多時嘅反修例示威活動嚴重損毀香港經濟,造成嘅惡果就喺各行各業都開始裁員同結業,直接影響香港市民嘅收入同日常生活。本來諗住社會活動逐漸減少,香港經濟可以復蘇,點知新年剛過香港再遭受新冠肺炎疫情夾擊,使就業情況更雪上加霜,亦使市民嘅心情跌到穀底。期望香港經濟早日復蘇成咗大多普通市民嘅心願。面對逆境,我哋都寄希望喺嗰啲有話語權、有影響力嘅議員可以發揮正面能量服務市民,齊心協力幫助香港行出低谷,但喺有啲人嘅表演實在使人感覺失望透頂。
香港如今社會秩序混亂、經濟嚴重倒退、當前疫情又來勢洶洶,有啲議員嘅心思卻仲喺放喺「鬥爭」「煽暴」「作秀」上。近日喺葵青區反對派會上,反對派議員仲喺不厭其煩咁用之前已經澄清無數次嘅假消息抹黑警方,反而對自己社區遭受嘅各種黑暴破壞視而不見、閉口唔提,實在使人心寒。香港深水埗區議員李文浩「藍絲與狗不得入內」嘅言論觸犯眾怒引起軒然大波。市民前往其辦事處表達不滿,卻俾李文浩嘅工作人員當頭潑漂白水。要知道,區議員收納稅人嘅錢,本職就喺服務市民而唔喺侮辱、侵害市民。李議員嘅做派根本配唔上「議員」身份,反而似為所欲為嘅流氓地痞,喺對「民主」二字嘅最大侮辱。
除咗侮辱市民,唔少區議員仲對納稅人嘅錢款有咗諗法。香港屯門區議會10日通過修訂方案,預留300萬元購買防疫品俾居民,當中包括100萬元購外科口罩、100萬元嘅防毒面罩及濾罐。外科口罩的確喺防疫所需,但防毒面罩同濾罐根本唔喺防疫必需品,反而喺暴徒上街搞破壞嘅標配裝備。花100萬買呢啲嘢喺乜嘢目的,真以為市民唔識?以防疫為名攞納稅人嘅錢為暴徒購置裝備,呢班議員喺嫌香港宜家仲唔夠亂?
除咗喺本地煽暴,有啲議員對勾結外國勢力亦喺情有獨鍾。比如反對派議員莫乃光,先喺俾蓬佩奧寫信要促使美國政府對香港進行制裁,隨後又請求英國國會指派「跨黨派國會香港小組」對港警展開調查,真以為香港仲喺殖民時代?香港區議會換屆之後,不時傳出新任區議員被捕嘅醜聞。正話過去嘅周日,大埔又有三個反對派議員連桷璋、文念志、姚鈞豪因涉參與破壞活動被拘留。真喺冇辦法想像呢班人當初喺點當選嘅,而佢哋當初嘅承諾又做到咗幾多。
自舊年十月警方設立「反暴力報料熱線」至今,市民已共提供超過90萬條罪案訊息,呢啲資料體現咗大多數市民嘅心願:與暴力「割席」,希望社會恢復秩序。而嗰班政棍卻仲喺熱衷於倒行逆施煽動暴力,使飽受動亂之苦嘅香港再受「人禍」摧殘。短期來睇呢幫政棍的確贏咗區議會選舉;但長遠來睇,佢哋正喺度出賣香港!

man2277 2020-3-12 02:08 PM

香港成日搞遊行,塞車塞路,趕客!

abbs 2020-3-12 02:28 PM

呢班內心骯髒嘅反對派喺自掘墳墓。

oscarjiwoo 2020-3-12 02:30 PM

政棍食血饅頭

kaau 2020-3-12 02:32 PM

佢哋從嚟就冇為我哋香港市民着想過,都只想撈攞政治利益。

nuss 2020-3-12 02:33 PM

垂死掙扎 

karl2002 2020-3-12 02:33 PM

呢班往日壞事做盡嘅反對派仲喺唔知悔改,還挑唆黃店制造矛盾,真嘅系一班蛀蟲。

1z2z3z4z5z 2020-3-12 02:34 PM

其實香港都去到惡劣這一刻,硬推廿三條有乜所謂,這反而將來可以救港。

JUNI.L 2020-3-12 02:36 PM

支持香港警察全力掃黃,捉晒班曱甴暴徒黑學牲

axg 2020-3-12 02:40 PM

制暴拉徒

~長勝公主~ 2020-3-12 02:41 PM

市民對眼喺雪亮嘅,究竟喺唔喺一個合格嘅議員,究竟喺只為自己謀取政治利益仲喺真心為市民服務,相信市民都睇喺眼裡,孰對孰錯、孰好孰壞市民自當用選票來判斷。

不死戰士 2020-3-12 02:43 PM

支持警察,嚴懲黑暴!

anniechong 2020-3-12 02:52 PM

一直以嚟,泛民議員沉迷喺政治斗爭而無法自掹,政治斗爭已經成為泛民議員同反對派組織嘅精神鴉片,總喺寄希望用「政治斗爭」嚟博攞「出位」同謀求「上位」,但喺卻枉顧香港社會同市民嘅利益。

donkeym@n 2020-3-12 02:53 PM

成日話共產黨極權,滅聲,殺人,如果係堅嘅就好囉,整個五🐎分屍比黎家李家等試試,肯定好多人會送你一程

rot02008 2020-3-12 02:53 PM

整班妄想症的东西.个个月都要搞,给社会带来不安.正常人要团结一致对抗这班问题物体、更要支持警察更严厉执法,清除掉这些垃圾.以免危害社公.

於事無補 2020-3-12 02:57 PM

黎智英,作孽太多絕子絕孫

農場巧心事 2020-3-12 02:59 PM

呢些所謂嘅政治斗爭,深受其害嘅系香港社會和市民,希香港能早些恢復平靜!

半夏緊慎的樓主 2020-3-12 03:02 PM

政府總之強硬應戰畜牲泛民,搞好民生和經濟,民望就自然翻來

smail890 2020-3-12 03:04 PM

這樣的質素也可做區議員,香港哀歌

貴貴古代心事 2020-3-12 03:05 PM

唔知當初畀呢些議員投票嘅選民有冇後悔。

samtom321 2020-3-12 03:11 PM

支持香港警察,兜頭扑濕乞兒曱甴黑暴

flx300 2020-3-12 03:11 PM

好簡單,用黃絲手法私了!

急焦哈象棋 2020-3-12 03:16 PM

佢哋系為了上位不擇手段。

思錢想厚 2020-3-12 03:18 PM

依家無用嘅人做左區議員人數唔少

子時野生的水樽 2020-3-12 03:24 PM

魔鬼藏在美國,黎智英,豪宅都是壹傳媒俾佢是嗎?

半夏義希望 2020-3-12 03:26 PM

求同存異可唔系佢哋想要嘅,佢哋只想要排除異己。

wdy 2020-3-12 03:30 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

半夏義希望 2020-3-12 03:36 PM

所以希望趕快恢復平靜,讓呢些蛀蟲受到懲罰啊。

出入貴重的白襪 2020-3-12 03:36 PM

政府總之強硬應戰畜牲泛民,搞好民生和經濟,民望就自然翻來

片刻勁朋友 2020-3-12 03:36 PM

叫得曱甴真係冇錯,時代垃圾應該送去堆填區
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 乞美啟動制裁 泛暴提交懲罰名單