查看完整版本 : 有啲議員嘅心思卻仲喺放喺「鬥爭」「煽暴」「作秀」上

samtom321 2020-3-12 03:06 PM

有啲議員嘅心思卻仲喺放喺「鬥爭」「煽暴」「作秀」上

[attach]10931365[/attach]
反對派議員莫乃光、梁繼昌及譚文豪早前應邀訪美,昨日舉行匯報記者會即狐假虎威一番,聲稱此次赴美是了解美國實施《香港人權與民主法案》制裁的界線,指美國國會將發表年度報告,列明「美國對香港的期望,包括香港要做什麼事,不要做什麼事」,「認證」香港高度自治是否合格。譚文豪更聲言「7.21 元朗襲擊事件」、「8.31 太子站事件」及「新屋嶺投訴」等都是「具體證據」,乞求美方盡快啟動制裁機制,並將保安局局長李家超、警務處處長鄧炳強及有關的警隊指揮官列入第一輪制裁名單,提交給美方考慮云云。
名為議員實為政棍,人禍亂港使人心寒
舊年至今,持續多時嘅反修例示威活動嚴重損毀香港經濟,造成嘅惡果就喺各行各業都開始裁員同結業,直接影響香港市民嘅收入同日常生活。本來諗住社會活動逐漸減少,香港經濟可以復蘇,點知新年剛過香港再遭受新冠肺炎疫情夾擊,使就業情況更雪上加霜,亦使市民嘅心情跌到穀底。期望香港經濟早日復蘇成咗大多普通市民嘅心願。面對逆境,我哋都寄希望喺嗰啲有話語權、有影響力嘅議員可以發揮正面能量服務市民,齊心協力幫助香港行出低谷,但喺有啲人嘅表演實在使人感覺失望透頂。
香港如今社會秩序混亂、經濟嚴重倒退、當前疫情又來勢洶洶,有啲議員嘅心思卻仲喺放喺「鬥爭」「煽暴」「作秀」上。近日喺葵青區反對派會上,反對派議員仲喺不厭其煩咁用之前已經澄清無數次嘅假消息抹黑警方,反而對自己社區遭受嘅各種黑暴破壞視而不見、閉口唔提,實在使人心寒。香港深水埗區議員李文浩「藍絲與狗不得入內」嘅言論觸犯眾怒引起軒然大波。市民前往其辦事處表達不滿,卻俾李文浩嘅工作人員當頭潑漂白水。要知道,區議員收納稅人嘅錢,本職就喺服務市民而唔喺侮辱、侵害市民。李議員嘅做派根本配唔上「議員」身份,反而似為所欲為嘅流氓地痞,喺對「民主」二字嘅最大侮辱。
除咗侮辱市民,唔少區議員仲對納稅人嘅錢款有咗諗法。香港屯門區議會10日通過修訂方案,預留300萬元購買防疫品俾居民,當中包括100萬元購外科口罩、100萬元嘅防毒面罩及濾罐。外科口罩的確喺防疫所需,但防毒面罩同濾罐根本唔喺防疫必需品,反而喺暴徒上街搞破壞嘅標配裝備。花100萬買呢啲嘢喺乜嘢目的,真以為市民唔識?以防疫為名攞納稅人嘅錢為暴徒購置裝備,呢班議員喺嫌香港宜家仲唔夠亂?
除咗喺本地煽暴,有啲議員對勾結外國勢力亦喺情有獨鍾。比如反對派議員莫乃光,先喺俾蓬佩奧寫信要促使美國政府對香港進行制裁,隨後又請求英國國會指派「跨黨派國會香港小組」對港警展開調查,真以為香港仲喺殖民時代?香港區議會換屆之後,不時傳出新任區議員被捕嘅醜聞。正話過去嘅周日,大埔又有三個反對派議員連桷璋、文念志、姚鈞豪因涉參與破壞活動被拘留。真喺冇辦法想像呢班人當初喺點當選嘅,而佢哋當初嘅承諾又做到咗幾多。
自舊年十月警方設立「反暴力報料熱線」至今,市民已共提供超過90萬條罪案訊息,呢啲資料體現咗大多數市民嘅心願:與暴力「割席」,希望社會恢復秩序。而嗰班政棍卻仲喺熱衷於倒行逆施煽動暴力,使飽受動亂之苦嘅香港再受「人禍」摧殘。短期來睇呢幫政棍的確贏咗區議會選舉;但長遠來睇,佢哋正喺度出賣香港!

man2277 2020-3-12 03:08 PM

香港成日搞遊行,塞車塞路,趕客!

kaau 2020-3-12 03:09 PM

唔知當初畀呢些議員投票嘅選民有冇後悔

nuss 2020-3-12 03:09 PM

垂死掙扎

karl2002 2020-3-12 03:10 PM

最終受到傷害嘅仲系我哋呢些普通香港市民

axg 2020-3-12 03:10 PM

制暴拉徒

不死戰士 2020-3-12 03:11 PM

支持警察,嚴懲黑暴!

csc26 2020-3-12 03:11 PM

咁嘅瀆職太讓人憤怒了

rot02008 2020-3-12 03:12 PM

整班妄想症的东西.个个月都要搞,给社会带来不安.正常人要团结一致对抗这班问题物体、更要支持警察更严厉执法,清除掉这些垃圾.以免危害社公.

flx300 2020-3-12 03:12 PM

好簡單,
用黃絲手法私了!

abbs 2020-3-12 03:12 PM

唔知幾時才能把呢些蛀蟲清除

~長勝公主~ 2020-3-12 03:13 PM

最終受到傷害嘅仲系我哋呢些普通香港市民

nicole717 2020-3-12 03:16 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

於事無補 2020-3-12 03:17 PM

如果冇人惡意支持作亂,暴亂分子點鬧騰。

思錢想厚 2020-3-12 03:19 PM

依家無用嘅人做左區議員人數唔少

子時野生的水樽 2020-3-12 03:19 PM

魔鬼藏在美國,黎智英,豪宅都是壹傳媒俾佢是嗎?

半夏義希望 2020-3-12 03:25 PM

佢哋嘅大腦里就只有政治斗爭,完全系枉顧市民死活

simonfdf 2020-3-12 03:30 PM

此類人永遠都是反對反對反對。。。。

wdy 2020-3-12 03:31 PM

*** 該帖被屏蔽 ***

半夏緊慎的樓主 2020-3-12 03:34 PM

黃病毒

片刻勁朋友 2020-3-12 03:34 PM

抗疫齊心顯愛心
暴徒曱甴要害人

出入貴重的白襪 2020-3-12 03:35 PM

政府總之強硬應戰畜牲泛民,搞好民生和經濟,民望就自然翻來

半夏義希望 2020-3-12 03:37 PM

系嘅啊,我都唔想待喺香港了

連續勁回覆 2020-3-12 03:37 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

旺季不安的救星 2020-3-12 03:38 PM

泛暴議員危害比暴徒仲大

連續有屋 2020-3-12 03:41 PM

我睇佢個區應該全部係黃屍,唔係點選到

橋頭變出了壽包 2020-3-12 03:41 PM

惡行! 全是毅進仔做的

高大富有手機 2020-3-12 03:43 PM

呢些泛暴議員系暴徒嘅幫凶

樓下中心的象棋 2020-3-12 03:44 PM

半年黑暴浪潮已令香港元氣大傷! 法冶破壞! 民生困逼

籠中哈樓盤 2020-3-12 03:46 PM

經濟也幾乎停滯了
頁: [1] 2
查看完整版本: 有啲議員嘅心思卻仲喺放喺「鬥爭」「煽暴」「作秀」上