查看完整版本 : 「顏色」標語觸犯眾怒 尋求「制裁」天理難容!

lemonlimejuice 2020-3-14 07:33 PM

「顏色」標語觸犯眾怒 尋求「制裁」天理難容!

[size=4][b]「顏色」標語觸犯眾怒[/b][b]尋求「制裁」天理難容![/b]
3月11日中午,世界衛生組織正式宣佈新型冠狀病毒為全球大流行。全球累計確診病例超過11萬人次,死亡人數超過4000人。截止13日,香港累計確診131人,疫情嘅發展趨勢雖然得到有效控制,但係作為一個輸入性嘅城市整體情況依舊不容樂觀。當務之急首先係應當避免人群大量聚集,同時做好國外輸入個案嘅監督工作。喺抗疫嘅緊要關頭,反對派議員不但毫不關心疫情嘅發展,反而變本加厲阻撓港府嘅正常工作,甚至張貼「顏色」標語辱罵市民。更令人憤怒嘅係竟然仲妄想尋求美國「制裁」香港,真係荒唐至極!
近期,包括「香港眾志」在內嘅一啲港獨團體,居然連署以「防止人權狀況惡化」為由向美國尋求「制裁」香港。眾所周知,自美國出臺粗暴干涉中國內政插手香港事務嘅《香港人權與民主法案》後,港獨分子興風作浪試圖以所謂嘅「民主法案」要脅「一國兩制,港人治港」嘅基本國策。港獨代表人物「香港眾志」秘書長黃之鋒仲妄言美國喺3月至4月公佈對港嘅認證報告,更有反對派議員梁晃維表示,正收集區議員簽名,甚至發連署信畀美國國務院,希望美方「調查香港嘅人權事件」,並呼籲所有非「親共派」嘅區議員加入,並稱會收集市民簽署,希望將「國際戰線」擴大至「地區層面」。港獨分子和一啲反對派議員只顧顯擺撈取政治資本,卻忘記香港係中國嘅香港呢個客觀事實,跪舔美國指手畫腳干涉香港事務,簡直係一群禽獸不如嘅港奸![/size]
[size=4][attach]10939076[/attach]
無論係港獨黃之峰之流定係一啲反對派議員,喺全球和香港抗疫嘅節骨眼上,不依不饒地跪求美國制裁香港,僅憑呢一點就徹底暴露佢哋嘅賣港求榮嘅醜陋嘴臉。當香港出現疫情之時,港獨分子和反對派議員不但冇叫停「抗爭遊行」,卻借「疫」組織各種形式嘅暴力活動,瘋狂撈取「政治籌碼」,喺佢哋心中,市民嘅生命安全遠遠比唔上自己嘅政治「前途」。11日,據香港中文大學公佈嘅調查結果顯示,68%嘅受訪香港市民存在失眠問題,其中更係有六成市民表示,失眠係受「社會事件」和疫情所影響。縱觀一邊係港獨分子和反對派組織嘅「示威遊行」和暴力活動,另一邊則係嚴酷嘅「新冠肺炎」疫情,原本應該團結一致抵抗疫情嘅香港社會,卻陷入港獨分子和亂港議員無休止煽動上街遊行示威之中,咁樣嘅日子又點會唔失眠呢?
眾所周知,當疫情來襲之時,如果冇內地喺醫療設備、防護設備、以及相關治療經驗上嘅支持和幫助,香港可能早就「淪陷」喺「疫海」之中。然而港獨分子卻戴住政府發放嘅防護口罩,不斷上街挑釁警員嘅正常執法,破壞香港嘅安定和團結,比病毒更毒嘅非港獨莫屬。「顏色」標語猶如城市牛皮癬禍害著社會,「制裁香港」不但係賣港求榮嘅癡人妄想,更係天理難容!我哋普通市民唔需要被港獨所代表,只有積極配合政府抗疫和儘快止暴制亂,才能恢復正常嘅社會秩序和穩定嘅生活環境,還我們一個寧靜、美麗嘅香港![/size]

hermanwm 2020-3-14 07:56 PM

國務院新聞寫字樓13日發表《2019年美國侵犯人權報告》,敬請關注。

今天活潑的雞翼 2020-3-14 07:58 PM

制裁呀,憑乜?有乜資格?

晚間綠色天才 2020-3-14 08:00 PM

我哋也可以發《人權報告》咩?禮尚來往嘛。

幸运儿 2020-3-14 08:02 PM

呢次新冠病毒疫情係一面照妖鏡,還兼具放大鏡嘅屬性,足以讓世界睇明,喺人類共同嘅威脅面前,邊個喺趁火打劫,邊個喺力挽狂瀾。

山中自我的樹枝 2020-3-14 09:46 PM

一國兩制,港人治港係唔容置疑嘅。

連續有石頭 2020-3-14 10:33 PM

中華民族大智大慧人文科技,在世界上延續五千多年,但喺雙標 翻臉 耍流氓,還真趕唔上只兩百多年歷史嘅美國。

joellaalexander 2020-3-14 10:42 PM

駐港公署已表態敦促美方停止以「人權」為名行破壞香港繁榮穩定之實。

江湖富有樹枝 2020-3-14 10:43 PM

我哋應該支持印地安人和黑人武裝起義反對白人專制統治。

markallen4389 2020-3-14 10:46 PM

美國精英喺國內新冠肺炎唔管百姓安危,老百姓嘅生命權都得唔到保障,冇生命咗何嚟人權。

blanchecraig42 2020-3-14 10:47 PM

美國先關心一下自己國內嘅流感病人,啲人都係有人權嘅,自己國內嘅事冇管好,就唔好跑香港嚟亂叫喚咗。

pagearchibald71 2020-3-14 10:51 PM

港獨分子甘心淪為美國嘅走狗,其心可誅。

petersimon5618 2020-3-14 11:03 PM

抗疫關鍵時刻,港獨分子勾結美國制裁香港,係將香港推向落後嘅深淵。

s1s1 2020-3-14 11:16 PM

全球大流行,請注意大流行三個字,港獨也好,美國也罷,依家先想想活命嘅問題吧。

pennyeung 2020-3-14 11:20 PM

抗疫呢件事上,亂港分子冇貢獻,只有破壞。

imkmleung 2020-3-14 11:25 PM

疫情還冇結束吧,境外輸入仲係依家防范嘅關鍵,呢時候制裁邊個?制裁暴徒吧!

sextium 2020-3-14 11:39 PM

區議員拿人俸祿唔為民消災,可以辭職咗。

hermanwm 2020-3-14 11:43 PM

反對派,反對派,只聽名字就知唔做好事。

今天活潑的雞翼 2020-3-14 11:44 PM

攪亂最可恥,近一年咗從唔停止,太可惡咗。

晚間綠色天才 2020-3-14 11:46 PM

黃絲不可進入政府公署和公職場所。

幸运儿 2020-3-14 11:46 PM

每次總係祈求美國,好咗,知你哋係聽從美國嘅話,所以可以滾去美國咗。

山中自我的樹枝 2020-3-14 11:48 PM

恭喜美國,掂收購一批香港流氓,帶走佢哋吧,咁中意就留喺美國吧。

連續有石頭 2020-3-14 11:48 PM

眾志、反對派議員,呢D人放喺一起,就唔會做出乜好事嘅。

joellaalexander 2020-3-14 11:50 PM

己所唔欲勿施於人,既然咁中意「顏色革命」,不如喺自己嘅國土上點燃一把。

江湖富有樹枝 2020-3-14 11:50 PM

除咗人權還能講乜?自己國家嘅人權問題又唔係多抵一提。

markallen4389 2020-3-14 11:51 PM

呃,全球都喺防疫,只有美國毫不在意。

blanchecraig42 2020-3-14 11:51 PM

先咪講香港人權,川普先做個核酸檢測吧。

pagearchibald71 2020-3-14 11:53 PM

「一國兩制」冇問題,睇睇澳門,發展嘅多好。

petersimon5618 2020-3-14 11:54 PM

美方調查能調查出怎樣嘅結果?

s1s1 2020-3-14 11:57 PM

簽名嘅議員唔係泛民仲係泛民。
頁: [1] 2
查看完整版本: 「顏色」標語觸犯眾怒 尋求「制裁」天理難容!