查看完整版本 : 講真|維護警隊聲譽須堵截黑暴兵源和財源

荔枝18 2020-3-18 09:27 AM

講真|維護警隊聲譽須堵截黑暴兵源和財源

香港警察是克警,非常克制的警察!相對英、美、法、西班牙等國警察對付示威者的行為,香港警察堪稱仁警。不信,看看網上視頻,英美警察如何暴力對付「佔領華爾街」的示威人士、西班牙警察如何應對加泰羅尼亞分離運動人士、法國對付「黃背心」運動甚至導致逾11 人死亡,而香港的網媒記者去年12 月亦在巴黎領教過法國警察的「突圍彈」,其中 2 名記者當場被法警炸傷手腳。
相比這些西方同行,香港警察實在太仁慈,遠遠追不上國際標準。所以筆者絕對支持香港警察理直氣壯地反駁各界對他們的指控。香港的示威群眾異常暴力,既割警察頸,又向警察射箭,更對警察潑腐蝕性液體,而且又起警察家人底,欺淩其子女;這些暴力行為和西方暴徒相比,有過之而無及,亦與恐佈活動無異。但 9 個多月黑暴至今,沒有一位示威人士因警察止暴制亂而喪生,令其西方同行汗顏。
道理說了很多,但香港現時缺的不是道理,而是決心和媒體。先說決心,對於黑暴,香港警察若光是在示威現場拘捕黑暴,只會疲於奔命。情況一如打仗,若只能在戰場上打退敵人而不能消滅其有生力量,這仗只能打成平手,無可能打贏。
[img]http://assets.wenweipo.com/image/2020/03/16/xiayuanhang_6e52d2aba4b70970043e6cb2ac9eb26f.jpg[/img][color=#ff0000]禍港亂港「妖魔橫行」立法嚴懲「斬妖除魔」[/color]
[color=#ff00ff]立法會議員何君堯聯合各社會團體組成旨在推動基本法第23條立法嘅「23同盟」,喺過去20日間已收集到100多萬簽名支持,周日何君堯現身街頭收集市民簽名,目標係200萬人,咁足以說明市民們早已不滿泛暴派嘅惡行對香港造成嘅破壞。喺香港飽受新冠肺炎侵擾嘅時候,「港獨」分子非但冇支持全民抗疫,反而肆意破壞、阻礙抗疫,繼續鼓吹「顏色革命」,早已成過街老鼠人人喊打。如今香港嘅千瘡百孔都係拜泛暴派等亂港分子所賜,此時唔推動23條立法,嚴懲反中亂港分子更待何時?[/color]
[color=#ff00ff]因為基本法第23條未立法,令到香港成為一個連叛國和分裂國家都無法定罪嘅「法外之地」,喺世界上係絕無僅有嘅,任何國家都唔會允許自己國家嘅領土上存在妄圖分裂國家嘅暴力分子。自去年「反修例」、「占中」等事件以來,「港獨」分子愈加倡狂,支持黑暴四處打砸,製造黑色恐怖,威脅香港市民生命安全,肆意污衊港府港警,「肥黎」黎智英叫囂「為美國而戰」,甚至有泛暴派議員宣揚「民國」,喺檔標注日期寫上「民國一零九年」,如此公然嘅賣國賣港行為可謂罪不可赦。但正係由於23條未立法,呢啲港獨分子有恃無恐,而市民亦敢怒唔敢言,因為怕被黑衣暴徒們「私了」。[/color]
[color=#ff00ff]「港獨」分子們勾結外國勢力妄圖搞亂香港,甚至推翻特區政府嘅狼子野心早已係司馬昭之心,普通市民諗一諗呢一年嚟泛暴派們對香港嘅破壞,睇睇黑暴們嘅惡行,假如有一天讓佢哋得逞咗,香港變成咗罪犯和暴力嘅天堂,我哋港人又會處於點樣嘅水深火熱之中呢?因為「港獨」分子不遺餘力嘅對23條立法進行「妖魔化」,講到好似邊個支持立法就係反對香港嘅民主自由,令到不明真相嘅市民畏之如虎,甚至成為一個禁忌,但澳門早就通過該項立法,睇睇如今繁榮穩定、民主自由嘅澳門,再睇睇現時飽受暴力犯罪侵擾嘅香港,澳門嘅成功唔通唔係香港最好嘅鏡子嗎?「妖魔化」23條立法嘅「港獨」分子先至係真正想要讓香港陷入混亂嘅妖魔,如今禍港亂港嘅「妖魔」仍逍遙法外,推動23條立法,嚴懲亂港「妖魔」已迫在眉睫!炎黃嘅血脈深入每一個港人嘅骨髓,我哋唔容許任何妄圖分裂香港嘅陰謀,想要將香港從如今嘅亂局中拯救出來,立法勢在必行!只有推動立法,才能從根源上、法律上嚴懲亂港暴力分子,香港才能恢復往日嘅穩定與繁榮,「斬妖除魔」就從推動23條立法開始![/color]

Richardtsm 2020-3-18 09:47 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

Samara_lee 2020-3-18 09:50 AM

Samuel10415 2020-3-18 09:59 AM

Wallace12 2020-3-18 10:02 AM

saul_L 2020-3-18 10:16 AM

Little_Lei 2020-3-18 10:19 AM

濃濃氼 2020-3-18 10:52 AM

vTc0rA 2020-3-18 10:56 AM

3Nguxo 2020-3-18 10:59 AM

蒹霞蒼蒼 2020-3-18 11:10 AM

75007o 2020-3-18 11:10 AM

9299F4 2020-3-18 11:13 AM

I7X1B6 2020-3-18 11:15 AM

6F43FF 2020-3-18 11:21 AM

6E3309 2020-3-18 11:25 AM

BEAA43 2020-3-18 11:29 AM

DB19C3 2020-3-18 11:34 AM

DC23B5 2020-3-18 11:40 AM

心不動則不痛 2020-3-18 12:20 PM

哪裡有妖氣 2020-3-18 12:22 PM

Treesunlee 2020-3-18 12:23 PM

Cirker_Lin 2020-3-18 12:52 PM

Jeremy46062085 2020-3-18 12:54 PM

viclchang 2020-3-18 01:00 PM

支持香港警察嚴正執法,快快捉拿曱甴暴徒犯法者歸案,還香港一個安寧社會,加油💪🏻💪🏻💪🏻

marcusliang 2020-3-18 01:01 PM

[quote]原帖由 [i]荔枝18[/i] 於 2020-3-18 09:27 AM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=515977655&ptid=28937494][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
香港警察是克警,非常克制的警察!相對英、美、法、西班牙等國警察對付示威者的行為,香港警察堪稱仁警。不信,看看網上視頻,英美警察如何暴力對付「佔領華爾街」的示威人士、西班牙警察如何應對加泰羅尼亞分離運動人士、法國對付「黃背心」運動甚至導致逾11 人死亡,而香港的網媒記者去年12 月亦在巴黎領教過法國警察的「突圍彈」,其中 2 名記者當場被法警炸傷手腳。
相比這些西方同行,香港警察實在太仁慈,遠遠追 ... [/quote]
黃媒唔會講嘅真相!必須支持港警依法制暴!

iutiku_HK 2020-3-18 01:02 PM

AkriosMomo 2020-3-18 01:05 PM

Chen94221617 2020-3-18 01:07 PM

Elise_zhao 2020-3-18 01:09 PM

頁: [1] 2
查看完整版本: 講真|維護警隊聲譽須堵截黑暴兵源和財源