查看完整版本 : 時代轉變 ,香港現時最需要的就是23條立法

山邊大老闆 2020-3-18 01:00 PM

時代轉變 ,香港現時最需要的就是23條立法

[align=center][b][font=宋體]禍港煽仇貽害無窮[/font]  立法遏「獨」勢所必然[/b][/align]
[align=center]
「欲粟者務時,欲治者因勢」當今世界疫情蔓延,經濟動盪,合作共贏大勢所趨,內地與香港命運共同休戚相關,守望互助方能喺團結中獲取力量。「智者順時而謀,愚者逆時而動」喺全港齊心抗疫嘅今時今日,區議會選舉中佔據多數席位嘅泛民派在其位不謀其政,卻喺反中禍港嘅道路上越走越遠,外告洋狀屢求制裁,內煽暴亂催生土恐,癱瘓內會罔顧民生,「港獨」歪風席捲社會,明目張膽歧視煽仇,法律漏洞[font=宋體]亟待[/font][font=宋體]修補,[/font]23條立法時不我待。[attach]10951530[/attach]
[font=宋體]黃毒肆虐歧視不止,偏執政棍散播仇恨,立法真空「獨」心作祟。繼深水埗區議員李文浩及公民黨劉家衡辱民事件後,「光復東涌」發起人離島區區議員王進洋又發出「終止服務聲明」,宣佈將拒絕接受任何支持[/font]23[font=宋體]條立法嘅市民求助。公職人員肆無忌憚撕裂社會歧視異見市民,此等黃藍政見二分嘅敵我思維狹隘偏頗,未曾真正擁護《基本法》怎可成為區議員,又如何服務民生及社區建設。黃店借疫發揮拒絕服務內地客人,卻對疫情急劇惡化嘅其他國家不設防,被反中仇中極端思維衝昏頭腦嘅黃籍商家雙標盡顯,民主黨蔡昌勇正義發聲卻成為眾矢之的「被辭職」,反對派所謂嘅民主與自由已係一目了然,同聲同氣享自由,異言異見遭「私了」。「黃毒」蔓延禍及各域,前有校園淪為暴力前沿陣地,後有醫護[/font][font=宋體]罷工[/font][font=宋體]要脅港府「全面封關」,近日食肆歧客議員辱民拒絕服務,行為卑劣撕裂社會,偏執政棍禍港不休皆係因為[/font]23[font=宋體]條立法真空,[/font]以致「獨」心作祟。[attach]10951531[/attach]
[font=宋體]磨礪以須倍道而進,逢「獨」亮劍止暴救港眾望所歸。香港早喺[/font]2002[font=宋體]年就已經提出為《基本法》第[/font]23[font=宋體]條進行立法,但由於反對派一直以來將[/font]23[font=宋體]條立法妖魔化,將其描述為洪水猛獸誤導不明真相嘅香港市民。「事有必至,理有固然」[/font]23[font=宋體]條立法拖延至今,香港屢次陷入動亂之中,尤其此次反修例風波黑暴禍港已近一年,催生土恐人人自危,「港獨」分子亦不再「猶抱琵琶半遮面」,扯下最後嘅「遮醜布」明目張膽賣港亂中,言行屢觸國家安全底線,「獨」潮不阻港無寧日,[/font]23[font=宋體]條立法刻不容緩。「滔滔民意不可欺」由立法會議員何君堯、香港政研會和新界關注大聯盟組成嘅「[/font]23[font=宋體]同盟」自上月[/font]20[font=宋體]日喺網上發起連署簽名運動以來已成功收集[/font]100[font=宋體]萬個網上簽名,[/font]200[font=宋體]萬目標正在路上;喺全港[/font]18區擺設街站收集市民簽名亦得到踴躍支持。當法治與「港獨」狹路相逢,勇亮立法之劍方能止暴救港,讓貽害無窮嘅禍港分子無處遁形。[attach]10951532[/attach]
「百川異源而皆歸於海,百家殊業而皆務於治」抗擊疫情復蘇經濟,止暴制亂維護香港嘅安全與穩定已係大勢所趨,而嗰啲禍港煽仇嘅「獨」行者,必與民願漸行漸遠。「志之所趨,無遠弗屆」港民齊心推動立法,遏制「港獨」眾望所歸,雖行難必致遠,願港府因勢而謀、應勢而動、順勢而為,聆聽民意儘快立法,山阻石擋大江畢竟東流去,除「獨」止暴紫荊依舊向陽開。[/align]

[[i] 本帖最後由 山邊大老闆 於 2020-3-18 01:21 PM 編輯 [/i]]

家駒耀天堂 2020-3-18 01:38 PM

唔錯 好文 支持:smile_53: :smile_53: :smile_53: :smile_53:

C朗愛梅斯 2020-3-18 01:39 PM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

沉睡的純情 2020-3-18 01:41 PM

近年來香港發生嘅一系列動亂均源自於此,源自於反中亂港勢力嘅肆無忌憚,源自於香港23條立法嘅缺失。

天生巧言 2020-3-18 01:43 PM

「反修例」鬧劇再俾香港社會同普通市民帶來沉重、深遠負面影響嘅同時,也使社會各界同幾百萬市民開始反思,開始意識到23條立法嘅重要性同緊迫性。

樓上怕老爺 2020-3-18 01:45 PM

分析非常透徹,支持!

片刻的可愛 2020-3-18 01:46 PM

既喺維護國家安全嘅法律,咁將佢付諸實踐對於香港而言百利而無一害。

樹上扁樽 2020-3-18 01:47 PM

市民系苦不堪言,希望聆聽民意,盡快立法,想回歸正軌。

高達夜豪 2020-3-18 01:47 PM

一個月內就收集超過百萬市民嘅網上簽名支持,足以見證香港對於23條立法期盼嘅主流民意。

古時夜頭巾 2020-3-18 01:49 PM

黃毒肆虐!支持23條立法

海灘紅色的桌布 2020-3-18 01:50 PM

此等時節,順應民意才是正道

鬼屋懷舊的旅程 2020-3-18 01:52 PM

23條立法!刻不容緩![img]http://go.discuss.com.hk/?id=58941X1369525&isjs=1&jv=14.0.0-alpha.1-stackpath&sref=https%3A%2F%2Fnews.discuss.com.hk%2Fviewthread.php%3Ftid%3D28937961%26page%3D1%26extra%3Dpage%253D1%23pid515988369&url=https%3A%2F%2Fcdn.discuss.com.hk%2Ft%2F45cd25%2Ff%2F800x0%2Fhttps%3A%2F%2Fimg.discuss.com.hk%2Fd%2Fattachments%2Fday_200318%2F20200318_00c90bb2454730f10efehmPu9qxk5nhB.png&xguid=90782277cac064054d69f76858a208ac&xs=1&xtz=-480&xuuid=dc7067185adbb1f000d2706945955a5e[/img]

七個小寶寶 2020-3-18 02:00 PM

早應該立法,亡羊補牢,為時唔晚。

貴貴珍貴的湯圓 2020-3-18 02:20 PM

ILYe 2020-3-18 02:33 PM

23條立法眾望所歸,大家應齊心推動立法

風中的一粒沙子 2020-3-18 02:34 PM

貴遇到了駱駝 2020-3-18 02:37 PM

這班腦殘逢政府必反,只會攞政府著數。建議取消晒反有立法會,反正只是阻住社會前進。

王者歸嚟 2020-3-18 02:38 PM

香港第廿三條基本法嘅目標系制定法律制裁破壞國家統一、破壞國家體制嘅一些人。:smile_39:

沉睡的純情 2020-3-18 02:39 PM

港澳都喺中國大家庭嘅一員,澳門能夠持續繁榮穩定,香港亦定然能夠行出困局,迎來春暖花開。

樹下肥白襪 2020-3-18 02:39 PM

香港只會越黎越落後,因為有呢班人,所以d黃絲唔好乜都賴政府,自己選埋呢班禍港政棍出黎:smile_39:

榮耀至上 2020-3-18 02:40 PM

當年香江才子黃霑以「獅子山下同舟共濟」闡述了制定基本法第廿三條嘅重要性,聲稱基本法第廿三條法一日唔立,就會有別有用心嘅人用嚟反中亂港。:smile_42:

多喜快樂 2020-3-18 02:41 PM

港獨分子公然嘅反政府及號召香港獨立,原因系廿三條冇立法唔得將呢些暴徒繩之以法。:smile_22:

天生巧言 2020-3-18 02:43 PM

如今萬民所期、形勢所迫,已然到咗香港重推23條立法嘅重要時刻,我哋翹首以盼利劍斬妖除魔嗰一日早日到來。

半空肥沃的蝦米 2020-3-18 02:43 PM

高達夜豪 2020-3-18 02:48 PM

回顧香港近年來受到嘅創傷,從2014年非法「占中」,到2016年「旺角暴亂」,再到2019年「修例風波」同宜家香港應對「新冠病毒」肺炎疫情所遭受嘅阻礙,無一唔喺亂港暴徒喺西方反華勢力慫恿同支持下借香港發起嘅分裂一國兩制、破壞國家完整嘅強盜行為。

笑的聲音 2020-3-18 02:52 PM

片刻的可愛 2020-3-18 02:53 PM

縱觀香港當前局勢,泛暴派嘅現實危害無論從經濟、法治仲喺社會穩定嘅層面上來講都已遠超新冠病毒。

樓上怕老爺 2020-3-18 02:56 PM

醫護罷工 也是「黃毒」蔓延之禍

隔夜一鼓手 2020-3-18 02:57 PM

銅鑼灣一哥 2020-3-18 02:58 PM

[quote]原帖由 [i]沉睡的純情[/i] 於 2020-3-18 01:41 PM 發表 [url=https://news.discuss.com.hk/redirect.php?goto=findpost&pid=515990458&ptid=28937961][img]https://news.discuss.com.hk/images/common/back.gif[/img][/url]
近年來香港發生嘅一系列動亂均源自於此,源自於反中亂港勢力嘅肆無忌憚,源自於香港23條立法嘅缺失。 [/quote]
[font=宋體]將禍亂香港話成系光復,根本就系顛倒黑白[/font]:smile_38:
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 時代轉變 ,香港現時最需要的就是23條立法