查看完整版本 : 英雄無敵

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:11 PM

英雄無敵

蘇雪有些疑惑,但也巴唔得能先暫時擺脫呢群可惡水友觀眾,草草解釋了一句就迅速起身,著着清涼小熱褲、一雙白皙纖細嘅大長腿踩着雙粉紅小熊拖鞋就朝着客廳快步走去。
        嚟到客廳邊嘅門前,蘇雪開門,然後便睇到一位年紀三十出頭散發着成熟氣息嘅美女帶着一個大概廿歲唔到嘅大男孩站喺門口。
        「楚姐?你點嚟了?」
        蘇雪微微意外,然後突然想到乜似得緊張起嚟:「系屋租嘅事咩……我最近已經喺想辦法了,接下嚟肯定馬上就能把呢三個月嘅屋租交齊嘅——」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:12 PM

喺蘇雪嘅眼中面前嘅呢個小男生長相頗為清秀、頭發蓬鬆亂亂得讓人忍唔住想揉幾下,臉上好像還顯得有些靦腆——賣相倒系唔錯,小鮮肉一枚,蘇雪咁喺心裡評鑒一句。
        全名楚怡淑嘅「楚姐」聽得恍然,把身旁嘅男孩往前一拉,便開始介紹:
        「哦,呢個系我外甥~林楓,嚟阿楓和呢個美女姐姐認識一下,佢叫蘇雪,也系呢度嘅租客哦~」
        (也?)
        蘇雪敏銳地抓住了呢個關鍵字眼,但也冇嚟得及細想,就臉上趕緊露出自認為很友好嘅笑容、主動向嗰男孩伸出手:
        「林楓系吧,你好。」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:14 PM

蘇雪心中抓狂咆哮,對於面前呢個大男孩嘅印象直接暴跌到負分!
        而一旁嘅楚怡淑更系忍唔住笑噴了:「哈哈哈阿楓你唔得咁稱呼你雪姐嘅好咩,你雪姐可系大美女一個,唔系『大姐』。」
        講着楚怡淑睇向蘇雪,臉上依舊帶着止唔住嘅笑意解釋道歉:「小雪唔好意思啊,我哋家阿楓就系唔太會講話……以後你哋兩相處久了你就習慣了,其實佢性格仲系挺唔錯嘅——」
        蘇雪正要點頭表示知,但突然間眼就瞪大了:「相處?楚姐你呢話乜意思?」
        楚怡淑語氣輕描淡寫解釋:「哦,阿楓今年轉學到魔都呢邊讀高三嘛,佢老老母唔放心讓佢一個人住學校寢室抑或住外頭,就把佢交代畀我了,剛好你呢邊呢屋唔系兩室一廳麼,

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:17 PM

蘇雪成個人要驚了。
        合着呢個系突然就畀自己塞過嚟一個同居室友?仲系個男生?
        突然間蘇雪就發現了原嚟喺嗰門口外頭正放着一個大大嘅篋,連嘢都已經搬過嚟了。
        呢時候楚怡淑身旁嘅林楓還好死唔死插話進嚟補充一句:
        「雪姐好,以後請多多關照。」
        (關照你妹啊!)
        蘇雪急忙忙把楚怡淑拉到一旁,苦苦哀求:「楚姐……我呢一個人都住得好好嘅也習慣了,你讓我突然和一個男生同居可點辦啊……」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:18 PM

楚怡淑笑:「哎,當時你唔也就只租了一個房間嘛,我呢套屋兩室戶,另一個房間總唔得一直空着浪費唔系?」
        講着佢又安慰蘇雪:「而且你放心,我哋家阿楓仲系個高中生呢,性格也好也唔鬧騰、更不可能像外面乜男租客咁睇到你就忍唔住要動手動腳,哦對,長得還帥,小鮮肉一枚啊換我年輕十歲我都要忍唔住下手,你唔系還冇男朋友嘛,呢都算你揀着平了!」
        蘇雪欲喊無淚:「楚姐你就咪和我開玩笑了……」
        而見到蘇雪仲系對呢件事有些抗拒,楚怡淑祭出了自己嘅底牌殺招:
        「咁吧,楚姐我也唔畀你蝕底,你前面唔還欠着一個月屋租咩,畀你免了!」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:22 PM

蘇雪一下子噎住,小心臟撲通跳動了一下,明顯有些糾結遲疑起嚟,睇樣呢一個月嘅屋租對佢嚟講系唔小嘅誘惑,而楚怡淑趁熱打鐵:「之後每個月屋租再畀你減200!」
        好吧,喺**裸嘅物質誘惑下,蘇雪屈服了,無比艱難地點點頭:
        「好。」
        「哎嗰就行!」楚怡淑一下子眉開眼笑,但隨即又睇着蘇雪,壓低聲音苦口婆心地勸了一句:「我講小雪啊,上一份工作你又辭掉唔幹了?呢年頭工作本嚟就唔好搵,你一個女孩子喺魔都打拼,仲系要食得住苦、唔得挑三揀四才行啊……」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:23 PM

蘇雪點了點頭:「楚姐我知嘅……我也有自己嘅打算,呢幾天我剛喺一個直播平台上開游戲直播、想睇睇弄呢個有冇出路——」
        講到呢度,蘇雪一下子驚醒:
        「啊唔好了,我游戲直播還開着呢!!」
        大急之下蘇雪匆匆和楚怡淑道了聲歉就火急火燎地一下子沖回了自己嘅房間里去。
        楚怡淑無奈地搖搖頭,然後睇向自家外甥叮囑:「嗰阿楓,小姨我也先走咗啊,嘢和房間你自己收拾一下,你雪姐人仲系很唔錯嘅,以後好好相處,有事兒打小姨電話就行。」
        林楓點點頭,揮手:「哦好,小姨拜拜。」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:24 PM

呢時候嘅蘇雪已經急匆匆趕回了自己房間,一屎忽喺電腦屏幕前坐下,然後一睇,佢嘅薇恩從剛剛回了泉水之後就一直喺自己老家裡待着呢,都有好幾分鍾了,自家下路外塔也已經被拆掉。
        直播畫面嘅右側傾計室面板里更系刷出了唔少條水友觀眾嘅留言彈幕:
        「主播搞毛?人唔見了?」
        「人呢人呢?」
        「直播空氣咩?」
        蘇雪急忙忙操控自己嘅薇恩走出泉水趕往下路,然後一邊戴上耳麥解釋:「唔好意思啊……剛剛房東過嚟有點事兒耽擱了……」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:25 PM

而就喺呢時,蘇雪聽到身後傳嚟聲音:
        「雪姐,雪櫃里冇飲料飲咩?」
        蘇雪一回頭,就睇到嗰位自己未嚟嘅大男孩室友正探着頭殼進嚟往呢邊張望,蘇雪眼皮子抽搐跳動了一下:
        「冇了,口渴嘅話可以飲水機接點水飲,客廳有一次性杯子。」
        林楓遺憾:「咁啊,之之不過我仲系更想飲汽水。」
        蘇雪眼皮子繼續跳動:「嗰就自己去樓下便利店買!」
        呢時候林楓卻已經走進了房間,一眼睇到蘇雪面前電腦屏幕上嘅游戲直播畫面,驚奇:「雪姐你也玩英雄聯盟啊?仲系主播?」
        蘇雪深呼吸一啖氣,冷靜:「嗯。」
        林楓請示:「我可以喺旁邊睇你打咩?」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:32 PM

蘇雪:「……求其你。」
        然後林楓就唔客氣地喺旁邊拉過嚟一張椅子坐下,目光專注睇着電腦屏幕上嘅游戲畫面,而通過攝像頭,虎牙直播間里嘅嗰幾十個水友也注意到了突然出依家鏡頭畫面里嘅林楓:
        呢邊個啊?
        水友觀眾們納悶。
        蘇雪睇了睇彈幕,解釋一句:「哦,呢個系我房東嘅外甥。」
        林楓沖攝像頭揮手:「大家好啊。」
        蘇雪白皙光潔嘅額角要開始冒青筋:「你要睇就安靜點,老老實實坐着睇咪講話。」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:34 PM

林楓抓了抓頭發:「哦好。」
        一分鍾後,下路,蘇雪嘅ADC薇恩被對面女警加輔助英雄錘石配合擊殺,電腦屏幕上嘅游戲畫面變成黑白電視。
        「靠!」蘇雪一臉懊惱地拿鼠標喺墊子上一拍,又死了,根本打之不過對面女警錘石嘅組合啊。
        而幾十個水友觀眾又開始刷彈幕了:
        「主播真心菜啊,呢都能被強殺。」
        「呢操作,塑料組上嚟嘅吧?」
        「哎呢水平當乜主播啊……我上都比呢強。」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:36 PM

蘇雪睇着咁嘅彈幕留言無比憋屈,卻又無法反駁,只能更加地氣惱自己點會出現呢種失誤。
        而一旁,安靜了一陣嘅林楓再次出聲:
        「雪姐,佢哋彈幕全都喺講你打得菜啊——」
        蘇雪有神無氣地「嗯」了一聲,心中無奈想着呢個小男生系要安慰自己咩,心倒系挺好嘅,但系呢時候安慰又能有乜用呢……
        還冇等呢個念頭閃過腦海,蘇雪就聽到林楓又補充評價了一句:
        「哦,我覺得佢哋講得很有道理。」
        蘇雪聽得額角青筋直跳:
        「閉嘴!」

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:38 PM

如果呢個世界上有後悔葯可賣,蘇雪絕對依家立刻馬上就沖到葯店去買一堆返嚟直接食下去。
        後悔啊!
        佢剛剛點就喺房東楚姐嘅一番金錢物質嘅誘惑面前妥協屈服了呢?
        佢點能就咁應成接受下嚟,讓呢個叫做林楓嘅小子成為自己未嚟嘅室友了呢?
        一失足成千古恨啊!
        依家蘇雪心中就系果個恨啊,佢呢會兒操控着自己嘅ADC薇恩喺下路和對面嘅女警對線,本嚟佢一個短手嘅薇恩打女警就很蝕底很難應對了,結果自己直播間里嗰幾十個水友觀眾還各種刷彈幕吐槽,然後坐喺自己身旁觀戰嘅呢個小子居然也一邊睇着彈幕信息一邊各種贊同附和:

貴貴清涼的留言 2020-3-25 04:44 PM

「哦冇錯,薇恩補刀太水了。」
        「嗯,剛剛Q技能唔應該用嘅,否則就可以躲掉錘石鉤子了。」
        「唔有道理,咁菜嘅主播真嘅比較少見了。」
        「賣肉啊?」
        睇到呢條彈幕信息陣林楓同學頓了一下,然後目光就落喺了蘇雪嘅身上,認真一番研究打量,然後卒之第一次唔贊同地搖搖頭:
        「呢可能唔系很合適。」

樓下存在了大樹 2020-3-26 11:04 AM

謝謝分享

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:12 PM

林楓玩英雄聯盟陣有一個習慣,嗰就系佢總系會把自己代入到操控嘅英雄身上去,操作陣腦子裡下意識就自動腦補出嗰種英雄酷炫台詞嘅聲音或低沉或雄壯響起嘅畫面,然後佢自己就更加熱血沸騰戰意爆表。
        換句話講,簡直系中二到無葯可救。
        呢個系當年林楓嘅一群開黑小拍檔對佢嘅評價,但佢自己反正照樣樂此唔疲,而且反正吐槽佢嘅小拍檔冇一個系佢嘅對手,當初還有些唔長眼嘅傢伙自詡系國服當時數得上號嘅頂尖高手,還對佢呢種中二習慣進行了輕蔑嘅嘲笑

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:12 PM

結果毫無疑問,啲傢伙也都被林楓畀干趴下了。
        哦,之不過嗰都系好耐好耐以前嘅事了。
        但呢個習慣到依家林楓還依舊保留着,所以此刻嘅佢操控着自己嘅ADC薇恩開啟大招一個Q技能直接位移向前突進、就又習慣性腦補出了薇恩冷酷台詞出口時嘅場景畫面:
        【夜風微涼,寒意襲人。】
        【暗夜獵手嘅身影於黑暗中若隱若現,散發着森然冰冷嘅淡淡殺戮氣息。】
        【薇恩低沉磁性嘅女性嗓音緩緩響起……】
        【「趁黑出動!」】
        「噢太酷了——」林楓心滿意足地感嘆一句,搞得直播間里嘅幾十位水友觀眾們全都面面相覷,呢小兄弟講啥呢,自言自語?唔會系腦子有乜問題吧?

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:13 PM

但中二歸中二,林楓手中嘅操作卻啲都唔含糊、乾脆利落地讓人挑唔出半點毛病。
        薇恩嘅身形飛快朝着目標女警突進而上,手中嘅惡魔短弩已經飛快抬起、一記浸泡過聖銀嘅平A弩箭嗖然射出命中目標,然後繼續飛快不斷走砍平A。
        紫色方女警玩家還冇反應過嚟,覺得呢薇恩都0/3/2了點還敢和自己咁凶地剛正面,但佢突然間就發現自己頭頂嘅血條已經喺以一種飛快嘅速度往下滑落!
        乒!——
        三下平A觸發薇恩W技能被動,女警腳下嘅銀白色光圈疊滿三道引爆炸開,造成一段真實傷害!

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:15 PM

同時薇恩手中嘅惡魔短弩再次閃電般抬起,鎖定目標皮城女警!
        E鍵乾脆地敲擊按下。
        「惡魔審判」!
        伴隨着一聲「嗡」嘅劇烈顫響,粗大嘅重型弩箭轟然命中了目標女警胸膛將其結結實實擊退釘暈喺了後方嘅野區牆壁上控住,林楓操控自己嘅薇恩飛快上前又系繼續嘅平A輸出,就咁輕松完成一波單殺。

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:16 PM

「You-have-slained-an-enemy(你擊殺了一名敵方英雄)。」
        系統女聲嘅擊殺提示音響起。
        直播間里嘅幾十位水友觀眾們睇得一愣一愣嘅:
        呢、呢就殺了?
        會唔會太簡單了啲啊,呢特麼可系一個0/3/2嘅薇恩,就算女警剛剛嘅血量本嚟就唔算滿,但呢也擊殺得太簡單太輕松隨意了啲吧!?
        林楓滿意地收下自己嘅第一個人頭,順口評價了一句:「睇吧我講過了,薇恩打女警,很容易嘅。」
        水友觀眾們嘅彈幕又開始刷起嚟了:
        「小兄弟呢個B裝得唔錯,我畀滿分。」
        「嘖嘖好像有點犀利啊。」

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:26 PM

一下,再一下。
        錘石玩家怒了,呢薇恩居然還敢唔退?
        當即佢一個E技能嘅「厄運鍾擺」揮舞甩動鐮刀鎖鏈掃出想要把薇恩畀帶返嚟減速控住,但幾乎系同一刻林楓飛快敲擊按下了Q鍵,一個「閃避突襲」嘅翻滾位移輕松掠開嗰錘石鐮刀鎖鏈掃過嚟嘅勁風。
        同時再一記平A箭矢射出。
        乒!——
        W技能「聖銀弩箭」被動觸發,三道銀白色光圈喺錘石腳下炸開帶走目標一段真實傷害嘅血量,而錘石玩家驚怒之下飛快又系一記Q技能「死亡判決」嘅鉤子呼嘯出手,但林楓操控下嘅暗夜獵手僅僅系一個靈活嘅直角舞步小走位,又將呢一記鉤子閃避躲開。

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:29 PM

然後薇恩便繼續得理不饒人地往前壓進、惡魔短弩不斷將一記接着一記嘅平A弩箭射喺目標魂鎖典獄長嘅身上。
        不斷走砍平A。
        行雲流水一般嘅操作。
        幾乎就冇把錘石呢種英雄可能帶嚟嘅威脅放喺眼裡——之不過冇了Q、E呢兩個控制技能之後嘅錘石本嚟也構唔成乜威脅了。
        對面嘅紫色方輔助錘石玩家有些慌了,佢發現呢個藍色方嘅ADC薇恩好像突然一下子變得犀利了起嚟,自己好像完全被打得冇半點招架之力,倉皇操控自己嘅魂鎖典獄長往後逃跑。

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:31 PM

而林楓卻系越打越順手。
        越打節奏越快。
        有些蓬鬆亂亂嘅頭發劉海下,林楓眼中閃爍嘅熠熠光芒愈發明亮,成個人都已經進入到了戰意爆表嘅狀態、同時口中飛快出聲豪邁宣布:
        「呢個人頭也可以拿!」
        ……
        誒?
        直播間內嘅水友觀眾們聽得又系一呆,下意識覺得驚愕難以接受,你呢趁機消耗poke一波也就算了,居然還想着要殺人家輔助錘石?
        太誇張了點吧!?
        之不過佢哋心中也不免被林楓嘅呢句話搞得生出幾分期待:
        唔通……真嘅能殺?

貴貴清涼的留言 2020-3-27 04:32 PM

下一秒,水友觀眾們就睇到畫面中嘅紫色方輔助錘石已經被嚇得硬系交出了大招豎起了「幽冥監牢」,而嗰藍色方嘅ADC薇恩……也立刻就乾脆無比地退了返嚟。
        邊驚系後撤,也撤得果斷迅速、絲毫唔拖泥帶水。
        「???」
        水友觀眾們滿頭殼問號,你特麼剛剛唔系講要拿呢個人頭咩?
        呢時候已經操控薇恩飛快退返嚟了嘅林楓抓了抓頭發,絲毫冇感到難為情地哈哈大笑解釋:「忘記我閃現還冇轉好CD了……冇事,錘石冇大招了,等會兒就能殺!」
        水友觀眾們:「……」
        深深感到情感被欺呃嘅佢哋已經惱火地唔打算再相信林楓了。
        但接下嚟嘅現實又由唔得佢哋唔相信。

樓下存在了大樹 2020-3-28 09:06 AM

謝謝分享

山上加加速手機 2020-3-30 09:23 AM

*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***

鬼屋明魚蛋 2020-4-2 11:39 AM

謝謝分享

籠中老主角 2020-4-16 02:25 PM

謝謝分享

隔夜自我的救星 2020-4-16 02:37 PM

謝謝分享
頁: [1]
查看完整版本: 英雄無敵